12 / 05 / 2024

Dilovası OSB'de 157 işyerinden sadece 2'si çevre için önlem almış!

 Dilovası OSB'de 157 işyerinden sadece 2'si çevre için önlem almış!

Bakan Faruk Çelik, Dilovası’nda çalışanların iş güvenliğinin tehdit altında olduğunu belirtirken sorunun sadece kirlilik olmadığını da söyledi. Dilovası’nda yapılan denetimde157 işyerinden sadece 2’sinin gerekli önlemleri aldığı ortaya çıktı



Dilovası'nda bulunan işyerlerinin yüzde 99’u denetime uymadığını söyleyen Çalışma Bakanlığı yaptırım uygulamak için TBMM’de bekleyen İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa Tasarısı’nı bekliyor. 


Dilovası’nda yaşanan çevresel kirliliğin gösteren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in verdiği bilgiye göre Dilovası Organize Sanayi Bölgesi Alan Esaslı Projelendirilmiş Denetim programı kapsamında 192 işyeri programına alındı. 


192 işyerinden gayrifaal, kapalı, adres değişikliği gibi sebepler dışındaki 157 işyerinde iş sağlığı ve güvenliği yönünden teftiş yapıldı. 140 işyerinde 2012 yılı ocak ayı içerisinde ikinci kez teftiş gerçekleştirildi. 


Dilovası'nın eksikleri


Çelik, bölgede 2011 yılında yapılan ilk teftiş sonucunda toplam 3 bin 311 noksan husus tespit edildiğini belirttirken, eksikleri şu şekilde sıraladı:


Risk değerlendirmesi, kimyasal madde kullanımı ve depolanması

Patlayıcı ortam sınıflandırma ve patlamadan korunma dokümanı

İş ekipmanları ve makine emniyeti

Basınçlı ekipmanlar

Çalışanların sağlık gözetimi ve eğitimi ve bilgilendirmeleri

Kişisel koruyucu donanımlar

İş sağlığı ve güvenliği kurulu

İşyeri sağlık ve güvenlik birimi

İşyeri bina ve eklentileri

Elektrik tesisatı

Acil çıkış yolları ve kapıları

Yangınla mücadele

Havalandırma ve işyeri hava kalitesi

Ortam sıcaklığı

Gürültü

Titreşim

Aydınlatma

Soyunma ve dinlenme yerleri

Kişisel koruyucu donanımlar


Bakan Çelik, işyerlerine verilen cezaların caydırma özelli olmadığını anlatırken teftişi yapılan ve eksiklikleri olan işyeri sahiplerine 1,2 ve 3 ay süre verildiğini ayrıca 1 iş yerinin kapatıldığını, 1 iş yerine ise hem idari para cezası hem de kapatıldığını ve 7 işyerine idari para cezası verildiğini açıkladı.


Bakan Çelik, Dilovası OSB’nin 2012 teftiş programına alındığını belirtirken eksikliklerin giderilme oranlarını da kapsayan genel değerlendirme raporunun 2012 yılının sonunda düzenleneceğini ifade etti. 


Bakan Çelik gerekli önlemlerin alınmasını Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bu hafta görüşülmesi beklenen İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nı beklediklerini belirtti.


Radikal



Geri Dön