Kentsel Dönüşüm

Dirk Schubert dönüşümü, liman kentleri açısından değerlendirecek!

Liman kentleri ve kentsel dönüşüm alanında dünyanın sayılı uzmanlarından Prof. Dr. Dirk Schubert, VitrA ve İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin ortak projesi VitrA ile Mimari Keşif kapsamında yayınlanacak yeni kitabın tanıtımı vesilesiyle İstanbul’a gelecek

Kent plancısı ve sosyolog Schubert, 14 Kasım Çarşamba günü üniversitenin Santral Kampüsü’nde saat 18:00’de “Liman Kentlerinin Dönüşümüne Avrupa’dan Bakış” başlıklı bir konferans verecek. Schubert konferansta, son yıllarda İstanbul’un gündeminde önemli bir yere sahip olan kentsel dönüşüm kavramına ışık tutmak üzere, Amsterdam, Barselona ve Hamburg’dan başlayarak, Avrupa’daki liman kentlerinin dönüşüm stratejilerini ve süreçlerini karşılaştırmalı olarak ele alacak. VitrA’nın desteğiyle hazırlanan “Liman Kentleri: Amsterdam, Barselona, Hamburg” adlı kitap ise konferansla eşzamanlı olarak Bilgi Yayınevi tarafından satışa sunulacak.


Prof. Dr. Dirk Schubert

Kent dönüşümleri, planlama ve kent tarihi konularında araştırmalar yapan Schubert’in, liman ve kıyı bölgelerinde gerçekleştirilen yenileme ve dönüşüm projeleri hakkında pek çok çalışması bulunuyor. Dünyada bu alanda çalışan sayılı akademisyenden biri olan Schubert; Berlin, Hamburg, Londra ve Milano kentlerindeki önemli üniversitelerde ders verdi. Hamburg HafenCity Üniversitesi’ndeki Kentsel Planlama Yüksek Lisans Programı’nın Dekanı olarak görev yapan­ ve dönüşüm projeleriyle ilgili çok sayıda makalesi bulunan Schubert’in son kitapları arasında Changes in Port and Waterfront Areas Worldwide (2008), Growing Cities (Uwe Altrock ile birlikte, 2004) ve Residential Areas in Hamburg (2005) yer alıyor.

 

VitrA ile Mimari Keşif

Kuruluşundan bu yana mimarlığı odağına alan çalışmalar yapan, iyi mimarlık uygulamalarında çözüm ortağı olan VitrA, geleceğin mimarlarının eğitimine katkıda bulunmak ve çağdaş bilgilerle donatılmalarına zemin hazırlamak amacıyla, 7 yıldır İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimari Tasarım Yüksek Lisans Programı BİLGİ-MİMARLIK ile işbirliği yapıyor. Bu kapsamda gerçekleştirilen “Dünya Kentleri” dersinde öğrenciler; dünyadan önemli metropolleri, modern mimarlık dağarcığına kattıkları mimariler ve bina tipleri açısından irdeliyor. VitrA’nın katkılarıyla yapılan mimari keşif gezisiyle, bu şehirleri yerinde gözlemliyor. Sergi, panel, kitap gibi farklı araçlar kullanılarak zenginleştirilen proje kapsamında, bugüne kadar Viyana, Şikago, Londra, Amsterdam, Barselona, Berlin ve Hamburg ele alındı.