Dirk Schubert : İstanbul, kentsel dönüşümde geç kaldı!
VitrA ile Mimari Keşif”in konuğu Dirk Schubert : “İstanbul, kentsel dönüşümde geç kaldı. Ancak bu çok büyük bir avantaj...
Liman kentleri ve kentsel dönüşüm alanında dünyanın sayılı uzmanlarından Prof. Dr. Dirk Schubert, “Liman Kentlerinin Dönüşümüne Avrupa’dan Bakış” başlıklı konferansında, “İstanbul kentsel dönüşümde geç kaldı ancak bu çok büyük bir avantaj. Avrupa’daki iyi örneklerden esinlenerek İstanbul için özgün bir dönüşüm modeli yaratabilirsiniz. Bu dönüşüm, kent sakinlerinin denizle ilişkisini kesmeyecek, aksine iyileştirecek bir yapıda planlanmalı.” dedi.
VitrA ve İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin ortak projesi VitrA ile Mimari Keşif kapsamında yayınlanan yeni kitabın tanıtımı vesilesiyle 14 Kasım’da İstanbul’a gelen kent plancısı ve sosyolog Schubert, İstanbul’un; Marmara Denizi ve Haliç’le kurduğu ilişki üzerinden tarih, kültür ve ekonomik dinamizmin bir araya geldiği eşsiz bir liman kenti olduğunu ifade etti. Oluşturulacak kentsel dönüşüm modelinin, şehrin bu benzersiz yapısını dikkate alması gerektiğini savunan Schubert; Tophane ve Haydarpaşa örneklerini tartışmaya açarak; bu bölgelerdeki dönüşümün sadece küresel ticaret ağlarının ihtiyaçlarını değil, kent sakinlerinin liman bölgelerini daha etkin kullanımını ve denizle olan ilişkisini de gözetmesi gerektiğinin altını çizdi.
Avrupa’daki liman kentlerinin dönüşüm stratejilerini ve süreçlerini karşılaştırmalı olarak ele alan Schubert, kentsel dönüşüm modellerinin farklı ihtiyaçlar doğrultusunda şekillendiğini ifade ederek, Avrupa’nın liman kentlerinde gözlemlediği 6 farklı dönüşüm tipolojisi üzerinden örnekler sundu. Londra’da ofis, Amsterdam’da konut, Bilbao’da kültür, Barcelona’da etkinlik, Cenova’da turizm ve Hamburg’da kent merkezinin genişletilmesine dayalı liman bölgesi dönüşüm stratejilerinin benimsendiğine işaret eden Schubert, dönüşüm modellerinin planlama aşamasıyla sonlandırılması arasında ortalama 30-40 yıllık bir sürecin var olduğuna dikkat çekti.
VitrA’nın desteğiyle hazırlanan “Liman Kentleri: Amsterdam, Barselona, Hamburg” adlı kitap ise konferansla eşzamanlı olarak Bilgi Yayınevi tarafından satışa sunuldu.
Prof. Dr. Dirk Schubert
Kent dönüşümleri, planlama ve kent tarihi konularında araştırmalar yapan Schubert’in, liman ve kıyı bölgelerinde gerçekleştirilen yenileme ve dönüşüm projeleri hakkında pek çok çalışması bulunuyor. Dünyada bu alanda çalışan sayılı akademisyenden biri olan Schubert; Berlin, Hamburg, Londra ve Milano kentlerindeki önemli üniversitelerde ders verdi. Hamburg HafenCity Üniversitesi’ndeki Kentsel Planlama Yüksek Lisans Programı’nın Dekanı olarak görev yapan ve dönüşüm projeleriyle ilgili çok sayıda makalesi bulunan Schubert’in son kitapları arasında Changes in Port and Waterfront Areas Worldwide (2008), Growing Cities (Uwe Altrock ile birlikte, 2004) ve Residential Areas in Hamburg (2005) yer alıyor.