Dış borçlanmayı en çok inşaat, ulaştırma ve enerji firmaları yaptı!
Özel sektörün yurtdışından sağladığı uzun vadeli kredi borcu 163,6 milyar ABD doları buldu. 402 milyar dolarlık toplam borçların yüzde 40'ı dış borçlanmayı daha çok, bankalar, inşaat-gayrimenkul, ulaştırma ve enerji firmaları gerçekleştirdi.
Özel sektörün yurtdışından sağladığı uzun vadeli kredi borcu 163,6 milyar ABD doları buldu. Bu borçlar 402 milyar dolarlık toplam borçların yüzde 40'ı Dış borçlanmayı daha çok, bankalar, inşaat-gayrimenkul, ulaştırma ve enerji firmaları gerçekleştirdi.
İmalat sanayi firmaları, dışarıdan borçlanmalarda yüzde 13 dolayında pay alabildi Türkiye'nin Eyliil sonunda 402 milyar doları bulan dış borç stokunda yüzde 40'lık yer tutan uzun vadeli özel sektör dış borçları 163 milyar dolar olarak açıklandı. Merkez Bankası verilerine göre, Eylül sonu itibarıyla, özel sektörün yurtdışından sağladığı uzun vadeli kredi borcu, 2013 yıl sonuna göre 6,1 milyar ABD doları artarak 163,6 milyar ABD doları buldu.
Özel sektörün yurtdışından sağladığı uzun vadeli kredi borcunun, Eylül sonu itibarıyla sektör dağılımı incelendiğinde, bankaların dahil olduğu finans sektörünün borçlanmanın yüzde 47,5'unu yaptığı görüldü. Toplam borcun yüzde 52,5'ini oluşturan finansal olmayan kuruluşların yurtdışından sağladığı 85,8 milyar ABD doları tutarındaki borcun, yüzde 60,5'i hizmetler sektörü, yüzde 39,1'i sınai sektörler ve yüzde 0,4'ii de tarım sektörü . tarafından kullanıldı.
Sektörler İnşaat ve onu tamamlayan gayrimenkul sektörü toplam özel sektör uzun vadeli dış borçlanmasından yüzde 7.7 pay alırken sivil havacılık firmalarının ağırlıkta olduğu ulaştırma firmaları, borçlanmada yüzde 7'ye yakın pay aldı. Özelleştirilen dağıtım ve santraller için dış finansman kullanan enerji firmaları da toplamdan yüzde 6'ya yakın pay aldılar. Buna karşılık imalat sanayi firmaları, dışarıdan uzun vadeli kredi kullanmada yüzde 14'ün altında kaldıkları görüldü. Bu sektörde dc gıda firmalarının öne çıktığı görüldü.
Kapsam ve toplam...
"Özel Sektörün Yurtdışından Sağladığı Uzun Vadeli Kredi Borcu", kamu bankaları hariç özel bankalar.
bankacılık dışı finansal kuruluşlar ile finansal olmayan kuruluşlar (Kamu iktisadi Teşebbüsleri hariç) ve gerçek kişilerin yurtdışından sağladığı uzun vadeli nakit krediler, yurtdışındaki tahvil ihraçları ile ithalatın finansman şekillerinden mal mukabili vc kabul kredili mal mukabili ödeme haricindeki diğer vadeli ödeme şekillerine göre oluşan vadesi bir yıldan (365 günden) uzun ticari kredileri kapsıyor.Toplamı 164 milyar doları bulan bu dış borcun yanında özel sektörün 111 milyar dolar kısa vadeli borcu, kamunun da 108 milyar doları uzun 18 milyar doları kısa olmak üzere 129 milyar dolar borcu bulunuyor ve toplam 402 milyar dolara ulaşıyor.
Birgün