KKTC'nin hava ulaşım merkezi Ercan Havaalanı'nın kapasitesinin, artan yolcu ve uçak sayısı dikkate alınarak artırılması ve modern bir yapıya kavuşturulması amacıyla hazırlanan proje için yarın uluslararası ihaleye çıkılacak.
Merkezi İhale Komisyonu'nca yürütülecek 90 gün süreli ihale öncesinde, KKTC Başbakanı İrsen Küçük ile KKTC Bayındırlık ve ulaştırma Bakanı Ersan Saner'in katılımıyla basın toplantısı düzenlendi.
KKTC Başbakanı Küçük toplantıda yaptığı konuşmada, Özelleştirme Yasası'nın yürürlüğe girmesinin ardından ilk ihalenin Ercan olacağını ve şeffaf bir ihale süreci yaşanacağını belirterek, ''Beklentim o ki Mağusa Limanı için de kısa süre sonra benzer ihaleyi gerçekleştirelim'' dedi.
Hazırlanan projeyi tanıtan, ihaleye çıkma nedenlerini anlatan ve katılımcılara Ercan'da sanal tur yaptıran Bakan Saner ise Ercan'da yılda en az 5 milyon yolcuya hizmet verebilecek bir kapasiteye ulaşmanın hedeflendiğini bildirdi.
Ercan'ın ülkenin iki havaalanından biri olduğunu ve Kıbrıs Türk halkının yurt dışıyla bağlantısını sağladığını vurgulayan Saner, en son 2003 yılında yapılan tadilat projesiyle 2005'ten itibaren yıllık yolcu kapasitesinin 1 milyon 200 bine yükseltildiğini, ancak artık bunun da yetersiz kaldığını söyledi.
Geçen yıl 2 milyon 443 bin yolcuya hizmet veren Ercan Havaalanı'nda bazı aksaklıklar yaşandığını ve adına yaraşır bir havaalanı olması için bir yıldır ciddi bir çalışma yapılarak proje hazırlandığını ifade eden Saner, günümüzde artık havayolu ulaştırması sektöründe devletin rolünün değiştiğini; ''hizmet üreten ve işleten'' devlet anlayışından ''politika üreten ve regüle eden'' (düzenleyen) anlayışa geçildiğini vurguladı.
Saner, dünyada havaalanlarının özelleştirilmesine neden olan gelişmelere değinirken, Türkiye'de yap-işlet-devret veya işlet-devret modeliyle özelleştirilen bazı havaalanlarıyla ilgili bilgiler verdi.
Kıbrıs Rum kesimindeki Larnaka ve Baf havaalanlarının da yap-işlet-devret modeliyle 2006'da 25 yıllığına özelleştirildiğini hatırlatan Saner, Ercan Havaalanı'nda Özelleştirme Yasası'nın 18. maddesi gereği ''Ercan Havaalanı'nın İşletme Haklarının Devredilmesine İlişkin Özelleştirme Modeli''nin uygulanacağını kaydetti.
KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Saner, halen günde 70 uçağa hizmet veren Ercan'da altyapı eksiklikleri giderilerek dünya standartlarında bir havaalanı yaratılmasının şart olduğunu, Türkiye'deki ilgili kurumların raporlarının da buna işaret ettiğini belirtti.
Ercan'ın bugünkü durumunda yetersizlikler bulunduğuna dikkati çeken Saner, ihtiyaç duyulan yeni yatırımlarla toplam brüt alanın artırılacağını, halen 12 olan check-in banko sayısının 62'ye, 12 olan pasaport kontrol noktasının da 24'e yükseleceğini söyledi.
En yüksek teklifi veren 3 firmayla pazarlık yapılacak
756 araçlık otopark ve 76 otobüs için park yeri hazırlanacağını, 8 körük ve hydrant sistemi kurulacağını, ikinci pistin yapılacağını, 3 gidiş ve 3 geliş şeritli tünel inşa edileceğini anlatan Saner, yeni apronun 140 metreye 1 kilometre ölçülerinde olacağını, hedeflerinin yılda 8 milyon yolcuya hizmet verebilecek bir havaalanı olduğunu bildirdi.
Saner, bu yatırımlarla Ercan'a kazandırılacak tünelle Ercan'ın üstten uçak, alttan karayolu geçen Avrupa'daki üçüncü havaalanı niteliğini de kazanacağını ifade ederek, sisli havalarda inişe imkan verecek aletli iniş sisteminin (ILS) de haziran ayı içinde hizmete konulacağını söyledi.
Soruları da yanıtlayan Saner, Kıbrıs Rum yönetimiyle havacılık konusunda bir sıkıntıları olmadığına işaret ederek,''Onların sıkıntısı varsa, Ercan'da kullanılan SMART sistemini insanlık namına Rum tarafı için de kullanabiliriz'' dedi.
Elektrikte olduğu gibi hava ulaşımı güvenliği için de Rum tarafına yardımcı olabileceklerini dile getiren Saner, ihaleye en yüksek teklifi veren 3 firmayla açık pazarlık yapılarak kazananın belirleneceğini kaydetti.
Kazanacak firma en az yüzde 10'luk payla KKTC'den ortak bulacak
Ciddi bir değişiklik sürecine girecek olan Ercan Havaalanı, 1977'de inşa edildiğinde yılda 150 bin yolcu kapasitesiyle hizmet vermeye başlamış, ancak artan ihtiyaçlar dikkate alınarak yeni bir proje hazırlanmıştı.
Bu bağlamda, işletme haklarının devredilmesi için yarın gerçekleştirilecek uluslararası ihaleyi kazanacak firma, Ercan'da yılda en az 5 milyon yolcuya hizmet verilebilecek kapasiteye ulaşılması için yatırımlar yapacak ve 25 yıl boyunca kar payı ödemek koşuluyla işletme haklarını üstlenecek. İhaleyi kazanacak firma, kar
payından devlete yüzdelik ödeyecek. İhalede, bu yüzdeliğin ne olacağıyla ilgili tekliflere göre değerlendirme yapılacak.
Şartnameye göre; ihaleye uluslararası havaalanı işletme deneyimi bulunan firmalar katılabilecek. Ancak ihaleyi kazanacak firmanın, en az yüzde 10'luk payla KKTC'den ortak bulması koşulu var. İhaleyi kazanacak firmanın, öngörülen yatırımları gerçekleştirmesi için 4 yıllık süresi olacak.
Ercan Havaalanı'ndaki yeni yatırımlar sürerken, havaalanının hizmetleri de devam edecek. Hava ulaşımının Geçitkale Havaalanı'na taşınması gerekmeyecek.
AA