Divan Oteli, baştan aşağı yenilenerek 1 Eylül'de açıldı!
Ünü dünyaya yayılmış birçok ismin İstanbul'daki adresi, yarım asırlık Divan Oteli, üç senede baştan aşağı yenilendi. Bu ay başı yeniden açılan otel, modern görünümü ve hizmet anlayışıyla dikkat çekiyor. Otelde yine çok değerli sanat eserleri sergileniyor
James Baldwin, Safiye Ayla, Müzeyyen Senar, çetin Altan, Abdi İpekçi ve Yaşar Kemal gibi ağırladığı sayısız konukla tarihe damgasını vuran Taksim Elmadağ'daki Divan Oteli, Aralık 2008'de yıkıldı. Otel, 1 Eylül 2011'de kapılarını bambaşka bir şekilde açtı. Robb Report dergisinden Gülay Koç, otelin dününü ve bugününü anlattı...
Koç Grubu'nun kurucusu Vehbi Koç'un İstanbul ziyaretlerinde kalacak yer sıkıntısı yüzünden açmaya karar verdiği otel, önceleri misafirhane olarak planlanıyordu. Ancak aynı sorun yurt dışından gelen işadamları için de yaşanmaya başlayınca Koç, satın aldığı arsaya modern bir otel yaptırmaya karar verdi.
ADI YARIşMAYLA VERİLDİ
Otele ismi bir yarışmayla verildi. Yarışmayı Fikret Adil ve Ömer Sami Coşar'ın ortaya attığı, konforu ön plana çıkaran 'Divan' ismi kazandı. Türk turizminin başlamasına da öncü olduğu söylenen Divan Oteli, 14 Ocak 1956'da açıldıktan sonra İsviçre'den gelen uzman kadrolarca yönetildi. Özellikle pasta ve tatlıları o kadar beğenildi ki; Divan pastanelerinin ünü, oteli aşarak tüm Türkiye'ye yayıldı.
Bugüne gelirsek... 1956'da Avedis Hubeser ve Rükneddin Güney'in inşa ettiği Divan Oteli; ABD'li mimar Thierry W. Despont tarafından yenilenerek Divan İstanbul adını aldı. Sadece mimarisi değil, duruşu ve ambiyansı da değiştirildi. Divan İstanbul Genel Müdürü Murat Oldaç'ın ifadesiyle; daha lüks bir kimliğe bürünen otel, uluslararası zincir otellerle rekabeti planlıyor.
FİYAT 400 EURO'DAN BAşLIYOR
Oteldeki odaların 40'ı premier oda olarak adlandırılıyor ve büyüklükleri 75 ila 85 metrekare arasında değişiyor. Geri kalanlar deluxe odalardan oluşuyor. Eskiye göre daha fonksiyonel hale getirilen odalarda her detay düşünülmüş. Otelin geneline hakim olan ahşap döşemeler odalarda da öne çıkıyor. Ahşabın sıcak bir ortam yarattığını söyleyen Oldaç, 'Sesi ve ışığı da en iyi emen malzeme. Bu yüzden en fazla ahşaba yer verildi' diyor. Bu özel odalarda konaklamanın bedeli 400 Euro'dan başlıyor.
AVİZELER İKİ AYDA YAPILDI
Otelin en gösterişli yerlerinden biri lobisi... Kahverengi tonlarının hakim olduğu bu alanı, ayrıcalıklı yapan tavanını süsleyen avizeleri... Elde edilmesi çok zor olan kırmızı renkli camdan avizeler, Murano camını anımsatıyor. Monte edilmeleri iki ay süren avizeler, Amerikalı cam üfleme sanatçısı Robert Du Grenier'nin eseri... Odalardaki başucu lambalarından restoranlarda kullanılanlara kadar oteldeki tüm avizeler sanatçıya ait. Lobideki gösterişli iki kırmızı avize büyük ilgi çekiyor.
Divan Otel'de her şey uyum içinde. Bu yüzden koltuk kaplamaları ahşaba uyacak şekilde soft renklerden seçilmiş. Örneğin; lobide yer alan açık yeşil koltukların üzerine avizelerle aynı renk kırlentler yerleştirilmiş. Benzer uygulama Divan Lokanta'da da gözlemleniyor. Ancak restorandan içeriye adımınızı atar atmaz etkileneceğiniz ilk şey kavı olacak. Yerden tavana kadar uzanan raflara dizili şaraplar çok etkileyici...
RESTORANI ÖN PLANA çIKIYOR
Executive şef Aydın Demir yönetimindeki Divan Lokanta'da Osmanlı saray mutfağının unutulmaya yüz tutmuş lezzetlerine yer verilirken, Divan Pub'da otelin ünlü döneri, çamlıca salatası ve profiterolü sunuluyor. Victoria tarzı dekorasyonuyla Divan Bar, beş çayları için Divan Pastanesi ve Uzakdoğu yemeklerinden seçimler sunan Maromi, otelin lezzet duraklarından.
Divan Otel'de yaklaşık 800 metrekarelik bir alana yayılı SPA bölümü de var. Bu özel alanda yarı olimpik yüzme havuzu, bakım odaları gibi detaylar da unutulmamış.
SANAT ESERLERİ OLMAZSA OLMAZ
Divan Oteli, içindeki sanat eserleriyle de ilgi görüyor. Bu yüzden eskiden olduğu gibi değerli heykeller ve tablolar konukları karşılamaya devam ediyor. Yeterli alan olmadığı için İlhan Koman'ın at heykeli artık sergilenmese de otelin önünde 18'inci yüzyılda inşa edilen 'kule formlu su terazisi' sergilenmeye devam ediyor. çin Antikası Sertifikası'na sahip Guanyin taş büstü lobide, aynı sertifikaya sahip ahşap oyma Guanyin heykeli ise otelin içinde yer alıyor.
Divan Otel'de Füreya, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Balkan Naci İslimyeli, Burhan Doğançay, Mehmet Pesen, Serap Batılı, Gül Derman, Jale Yılmabaşar, Adnan çoker, Ekin Nayır, Hayati Misman, Aliye Berger, Server Demirtaş, Cihat Burak, Erol Akyavaş, şefik Faruki, Mustafa Pilevneli, Avni Araş, Nafiz çamlıbel, Nazan Kuşçu ve Remzi İrem'in eserleri sergileniyor.
Sabah