28 / 04 / 2024

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Milli Emlak’tan ücretsiz alınan 100 dönümlük arsayı sattı!

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Milli Emlak’tan ücretsiz alınan 100 dönümlük arsayı sattı!

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından, Kırklar Dağı konut mağdurları için Milli Emlak’tan satın aldığı 100 dönümlük arsayı sattığı iddia ediliyor.



Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin Milli Emlak’tan konut mağdurları için satın aldığı 100 dönümlük arsayı sattığı iddia ediliyor.

Diyarbakır'ın Merkez Sur ilçesinden geçen Dicle Nehri'ne hakim tepede konumlanan Kırklar Dağı mevkisindeki 8 bloklu konutlar 2017'de imar ruhsatının iptal edilmesinden sonra 1 Şubat 2018 tarihinde yıktırıldı. 

Bunun üzerine söz konusu yerden konut satın alan 300'ü aşkın kişi, mağdur edildikleri gerekçesiyle dava açtı. Yargılama sonunda belediyeler ve Bakanlık kusurlu bulundu. Zararın, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı yüzde 30, Sur Belediye Başkanlığı’ndan yüzde 50 ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ise yüzde 20 olarak tazmin edilmesini kararlaştırıldı.

100 DÖNÜMLÜK ALAN DEVREDİLDİ

Amida Haber'de yer alan habere göre dönemin Valisi Münir Karaloğlu’nun girişimleri sonucunda Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Murat Kurum’un onayı ile Kayapınar ilçesi Talaytepe Mahallesi’ndeki 100 dönümlük alanın bakanlık tarafından Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine bedelsiz devredilmesi ve bu alanda konut üretilerek hak sahiplerine verilmesi kararı verildi.

VATANDAŞLAR EV TALEBİNDE BULUNUYOR

Fakat Milli Emlak Müdürlüğü’nden ücretsiz alınan 100 dönümlük arsanın satıldığı ortaya çıktı. Mülk sahipleri, kendileri için ayrılan 100 dönümün satıldığını iddia ederek, “300 mağdura yasal faizle 220 bin TL ödenmesi öngörülüyor. Bu miktar parayla ev almak mümkün değil. Diyarbakır'da konutun fiyatı 3 milyon TL'yi aşmış durumda. Ev verilmesini talep ediyoruz. Mağduriyetimiz ancak bu şekilde giderilebilir" diye ifade ettiler.

DİYARBAKIR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ: BAŞVURANLARIN PARASI ÖDENİYOR

Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise, mağdurların çoğunun ev yerine parasını istediğini söyledi. "Belediye de mağdurların parasını karşılayabilmek için söz konusu arsayı sattı" diye belirtti. 

Mahkeme kararı kapsamında kim başvuruyorsa belediye parasını veriyor diyen yetkililer, "Bazı mağdurlar parayı düşük bulup ödemeyi kabul etmiyor. Bu konuda mahkemenin verdiği karar dışına çıkamayız. Başvuran olursa ödemesi yapılır" dedi.

TOKİ Rize Çayeli projesi yarın ihaleye çıkıyor!

İstanbul'un kentsel dönüşümde yol haritası ortaya çıktı! Yeni dönüşüm için 4 kritik adım!


Geri Dön