Diyarbakır Cezaevi'nin müzeye çevrilme talebi, 2015 yılından sonraya kaldı!
Darbeler ve OHAL döneminde işkence olaylarının yaşandığı Diyarbakır Cezaevi'nin müzeye çevrilme talebi, 2015 yılından sonraya kaldı. Cezaevinin yıkılmak yerine müzeye dönüştürülmesi talebi geçtiğimiz aylarda TBMM'ye sunuldu...
Darbeler ve OHAL döneminde işkence olaylarının yaşandığı Diyarbakır Cezaevi'nin müzeye çevrilme talebi, 2015 yılından sonraya kaldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 2010 yılında 12 Eylül darbesini hatırlattığı için yıkmayı düşündüklerini söylediği Diyarbakır Cezaevi'nin durumuyla ilgili tartışmalar sürüyor. 78'liler Vakfı, cezaevinin yıkılmak yerine müzeye dönüştürülmesi talebiyle geçtiğimiz aylarda TBMM'ye 100 bin imzalı bir dilekçe sundu. Başvuruyu işleme alan Meclis Dilekçe Komisyonu, Adalet Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ve Başbakanlık'a Diyarbakır Cezaevi'ne ilişkin talepleri iletti. Komisyona üç bakanlıktan cevap geldi.
Kültür Bakanlığı, Diyarbakır'da yeni bir müzeye ihtiyaç duyulmadığını; ancak bu yönde bir karar alınması durumunda gerekli bilimsel ve teknik desteği sağlayacağını bildirdi. Milli Savunma Bakanlığı da cezaevinde yaşananlara ilişkin 12 Eylül döneminin belgelerinin 1988 yılında Adalet Bakanlığı'na gönderildiğini belirterek bu konuda Adalet Bakanlığı'nın yetkili olduğunu ve bakanlığın görüşünün esas alınması gerektiğini kaydetti.
Adalet Bakanlığı ise cezaevinin müze yapılması talepleriyle ilgili 2015 yılını adres gösterdi. Diyarbakır'da cezaevine ihtiyaç olduğunu ve halen iki cezaevinin inşasının sürdüğünü belirten bakanlık, yeni binaların 2015 yılında faaliyete geçeceğini ifade etti. Bakanlığın yazısında, Diyarbakır'ın yeni cezaevlerinin tamamlanmasının ardından müze taleplerinin değerlendirilebileceği kaydedildi. Konuyla ilgili Başbakanlık'tan Meclis Dilekçe Komisyonu'na henüz cevap gelmedi. Ancak Başbakanlığın da, Adalet Bakanlığı yazısındaki görüşlere yer vermesi bekleniyor. Dilekçe Komisyonu, Başbakanlık'ın yazısının da ulaşmasının ardından cezaevinin müze yapılmasına ilişkin dilekçeye cevap verecek. Adalet Bakanlığı, Diyarbakır'da yapımı devam eden iki yeni cezaevi inşaatının 2015 yılında bitirilmesinin mevcut cezaevinin ise yeni binalar hizmete girene kadar farklı bir amaç için kullanılmasının mümkün olmadığını açıkladı.
HABİB GÜLER ANKARA/ Zaman Gazetesi