Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne Prof. Dr. Gazi Yaşargil'in ismi verildi!
Diyarbakır Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. İbrahim Uygun: "Hastanenin bir ilim yuvası, kaliteli eğitim ve araştırma merkezi olmasını hedeflediğimiz için biz bu ismi uygun gördük" dedi
Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne akademik kariyeriyle "Yüzyılın beyin cerrahı" seçilen Prof. Dr. Gazi Yaşargil'in ismi verildi.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin yanı sıra çevre ülkelerdeki hastalara hizmet veren ve yeni sunmaya başladığı çok dilli sağlık hizmetiyle ön plana çıkan Diyarbakır'daki kamu hastanelerinin isminin değiştirilmesine yönelik talep, bakanlıkça onandı.
Diyarbakır Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteriliğinin, Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesinin isminin "Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi", Diyarbakır Devlet Hastanesinin adının ise "Diyarbakır Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi" olarak değiştirilmesi yönünde Sağlık Bakanlığına yaptığı başvurusu kabul edildi.
- "İnşallah Diyarbakır'a katkısı olur"
Genel Sekreter Doç. Dr. İbrahim Uygun, ABD'den dönerek İstanbul Yeditepe Üniversitesi Hastanesinde mesleğini sürdüren ve aynı zamanda Diyarbakır'ın Lice ilçesi doğumlu Prof. Dr. Gazi Yaşargil'i ziyaret ederek, hastaneye isminin verildiği müjdesini illetti.
Konuyla ilgili AA muhabirine açıklama yapan Prof. Dr. Yaşargil, bugüne kadar isminin hiçbir hastaneye verilmediğini, bu nedenle çok duygulandığını ifade ederek, şöyle konuştu:
"İlk defa bir hastaneye ismim verildi. Bu benim için çok büyük şeref, çok memnun oldum. Eğer ismim orada çalışacaklara şevk olursa onlar da yaratıcı bir doktorluk yapıp hastalara yardımcı olmak isterlerse çok güzel. İnşallah Diyarbakır'a katkısı olur. Çünkü dünyanın her yerinde binbir hastalık var. Teknolojide müthiş ilerleme sağlandı ancak tedavi de henüz o kadar ilerleme olmadı."
50 yıl İsviçre'de 20 yıl da ABD'de görev yaptığını, ABD'ye yaş sınırlaması olmadığı için gittiğini, orada özel sektörde çalışmayı tercih etmediğini kaydeden Yaşargil, bir süre önce geri dönüp çok Yeditepe Üniversitesi Hastanesinde çalışmasını sürdürdüğünü ifade etti.
Türkiye'deki genç meslektaşların gösterdiği çaba ve ilerlemenin kendisini mutlu ettiğini dile getiren Yaşargil, hastaları tedavi ederken de sevinçlerini birlikte yaşadıklarını söyledi.
- "Beni Kürt biliyorlar"
Diyarbakır'ın Lice ilçesinde dünyaya gelmesi nedeniyle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki vatandaşların kendisini Kürt zannettiğini ifade eden Prof. Dr. Yaşargil, bunun kendisini çok mutlu ettiğini vurguladı.
Yaşargil, annesinin İstanbul, babasının ise Ankara Beypazarı tarafından olduğunu bildirerek, babasının cumhuriyetin kuruluşunun ardından Lice'ye kaymakam olarak atandığını söyledi.
Babasının Lice'de göreve başlamasının ardından orada dünyaya geldiğini belirten Yaşargil, şunları anlattı:
"Oradayken daha doğmadan çıkan isyanda 4 aylıkmışım. Annemin karnında at üzerinde 2-3 bin metre dağlarda kışın büyük sıkıntı çekilmiş, annem attan düşmüş ve doğumum çok zor olmuş. Dünyaya gelmişim ama annemde süt yokmuş. 'Bana Kürt müsün?' derler. Genetik olarak Türk olduğumu zannediyorum, araştırmak lazım ama herkes karışık. Dünyada karışmamış gen yok. Bana ilk 6 ay süt veren Kürt anneleri olmuş. Süt bakımından 'Kürdüz' deyip hastalarımla şakalaşırım."
- "Gençlere bir şey verebilirsem mutlu olurum"
İsviçre'den ve ABD' den ayrılırken oradakilerin kendisini bırakmak istemediğini ifade eden Yaşargil, Diyarbakır'da isminin verildiği hastaneyi gelip ziyaret edeceğini ardından Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesinde eğitim gören öğrencilere vereceği derste deneyimlerini aktaracağını söyledi.
Gençlerin çok istekli ve azimli olduğunu bildiren Yaşargil, "Tüm dünyada böyle gençler bir şeyler yapmak istiyor. Türkiye'nin yanısıra dünyadaki bütün insanların büyük ihtiyaçları var. Bilmediklerimiz o kadar çok ki. Gençlere bir şey verebilirsem mutlu olurum" şeklinde konuştu.
- "Hocamızın ismini layıkıyla tüm dünyaya duyuracağız"
Diyarbakır Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Uygun ise araştırma hastanesine, çalışanlara ve hekimlere ilham kaynağı olması amacıyla Prof. Dr. Yaşargil'in isminin verilmesinin kararlaştırıldığını söyledi.
Yaşargil'in kendilerini kırmayarak isminin verilmesine müsaade etmesinden büyük memnuniyet duyduklarını kaydeden Uygun, şöyle konuştu:
"Sağlık Bakanlığının onayıyla isim değişikliği gerçekleştirildi. Bu değişiklikteki amacımız sadece bir hastaneye isim vermek değildir. Hastanenin bir ilim yuvası, eğitim ve araştırma merkezi olmasını hedeflediğimiz için bu ismi uygun gördük. Diyarbakırlılar da bu isimlere çok sıcak baktı. Hocamızın ismini layıkıyla tüm dünyaya duyuracağız. Biz tabela derdinde değiliz, hedefimiz hastanemizin gerçekten araştırma merkezi haline gelmesini sağlamaktır."
AA