05 / 11 / 2024

Diyarbakır Entegre Katı Atık Tesisi Mart 2017’de tamam!

Diyarbakır Entegre Katı Atık Tesisi Mart 2017’de tamam!

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Büyükşehir ve 10 ilçe belediyesinin 30 yıllık katı atık sorununu çözecek Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi inşaatında zemin düzeltme çalışmalarını tamamlama aşamasına getirdi.





Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, Büyükşehir Belediyesi ile Kayapınar,  Bağlar, Yenişehir, Sur, Bismil, Çınar, Hani, Dicle, Eğil ve Ergani ilçelerinin 30 yıllık katı atık sorununu çözmek için Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi’nin inşası çalışmalarını sürdürüyor.


Çınar’ın Sevindik Mahallesi’nde başlatılan çalışmalar kapsamında yol çalışmaları tamamlanırken, zemin düzeltme çalışmaları ise devam ediyor. Çalışmaların tamamlanmasının ardından temeli atılacak tesiste,  5 adet aktarma istasyonu, 4 adet mevcut evsel katı atık depolama sahası rehabilitasyonu, gaz toplama (elektrik enerjisi üretimi) tesisi, sızıntı suyu arıtma tesisi, tıbbi atık sterilizasyon tesisi ve ambalaj atıkları ayırma tesisi yer alacak, 2017 yılında tamamlanacak olan tesis 34 milyon avroya mal olacak.


Kıraç: Yol çalışması tamamlandı, zemin düzeltme devam ediyor


Konuyla ilgili bilgi veren Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Deniz Kıraç, projeye işin büyük bir bölümünü kapsayan düzenli depolama sahasının inşaat çalışmalarıyla başladıklarını söyledi. Tesisin ana arter yol bağlantısının yaklaşık 5,5 kilometreyi kapsadığını ve yolun yapım çalışmalarının tamamlandığını bildiren Kıraç, “Temmuz ayında başladığımız yol çalışmaları, Karacadağ bölgesi olması nedeniyle oldukça ağır ilerledi. Çünkü bu bölgenin zemini oldukça engebeli ve tamamen kayalık. Bu alanda temel ve proje için ciddi bir kazı çalışması yapıldı. Zemin çalışmasını da tamamlamak üzereyiz. Depolama sahası yaklaşık 380 dekar alandan oluşuyor ve bu alanın düzenlenme çalışması bitti. Zemin çalışması tamamlandığında tesisin temelini atacağız.” ifadelerini kullandı. Kıraç, düzenli depolama sahasını Mart 2017’de tamamlamayı hedeflediklerini bildirdi.


Transfer istasyonu kurulacak


Mardin karayolunun beşinci kilometresinde bulunan çöp merkez transfer istasyonunun rehabilite edileceğini ve etrafının yeşillendirileceğini ifade eden Kıraç, şunları söyledi: “Transfer istasyonunun hemen yanında 1 adet kentin tamamının tıbbi atıklarının sterilize edileceği bir tesis yapıyoruz. Yine ambalaj atıklarının ayrıştırıldığı bir tesis ile idari bir bina yapılacak. İdari bina tüm kentin atık yönetiminin organize edileceği ve eğitim çalışmalarının yapılacağı bir alan olarak tasarlandı.” Transfer istasyonları inşa edeceklerinin bilgisini veren Kıraç, “Kent merkezi dışında Ergani, Hani ve Bismil ilçelerinde birer adet transfer istasyonu yapıyoruz. Transfer istasyonları tamamen kapalı sistemlerle yapılacak. Buraya küçük hacimli araçlarla gelen atıklar, yere boşaltılmadan büyük araçlara aktarılacak.” şeklinde konuştu.


14 milyon TL’lik araç ve ekipman alınacak


Tesisin hayata geçmesiyle birçok alanda kullanılabilecek araçları belediye makine parkına kazandıracaklarını belirten Kıraç, “Sıkıştırma araçları, ekskavatörler, kamyonlar, konteynır yıkama araçları, tıbbi atık araçları ve diğer konteynırlar gibi ekipmanlar temin edilecek. Projede sadece ekipman teminine ayrılan bütçe yaklaşık 14 milyon TL’ye tekabül ediyor.” diye kaydetti.  


Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön