28 / 04 / 2024

Tunceli Entegre Katı Atık Bertaraf Tesisi projesinin ihalesi yapıldı!

Tunceli Entegre Katı Atık Bertaraf Tesisi projesinin ihalesi yapıldı!

Tunceli Belediyesi öncülüğünde Tunceli - Pülümür - Nazimiye - Ovacık - Mazgirt Belediyelerinden oluşan Katı Atık Yönetim Birliği tarafından 'Entegre Katı Atık Bertaraf Tesisi' projesinin ihalesi yapıldı...




Tunceli Belediyesi'nden yapılan açıklama şöyle:


Belediyemiz, Entegre Katı Atık Bertaraf Tesisi, geri dönüşüm ve düzenli depolama sahası yapımının işletilmesi için Entegre Katı Atık Bertaraf Tesisi projesinin ihalesi yapıldı.


Belediyemiz öncülüğünde 23/02/2011 tarih ve 2011/1487 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulan kısa adı DER-KAB” olan “Tunceli-Pülümür-Nazimiye-Ovacık-Mazgirt Belediyelerinden oluşan “Katı Atık Yönetim Birliği”  tarafından Entegre Katı Atık Bertaraf Tesisi projesinin ihalesi yapıldı.


Belediyemiz Çevre Mühendisi Bülent YEŞİLGÖZ ihale ve proje ile ilgili şu bilgilendirmeyi yaptı.


“Projemiz AB Komisyonu ve IPA Programı altında uygulanacak ve hibe fonları ile finanse edilebilecek proje esaslarına ve uluslararası FIDIC sözleşmeleri kriterlerine uygun olarak 8 ay içinde tamamlanması planlanmaktadır.  Hazırlanan proje, hibe fonları ile finanse edilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2014-2018 yılları arasında uygulanacak IPA Programına sunulacaktır.


Proje birlik sınırları içinde kalan Tunceli Belediyesi, Nazimiye Belediyesi, Ovacık Belediyesi, Mazgirt Belediyesi ve Pülümür Belediyesinin atık(çöp) sorununu;  hazırlanacak katı atık yönetim planı çerçevesinde ulusal ve uluslar arası mevzuata ve bilimsel esaslara uygun, doğayla uyumlu ve kent ve çevre sağlığını tehdit etmeyecek şekilde bertaraf edilmesini sağlayarak çözmeyi hedeflemektedir. Proje kapsamında entegre katı atık bertaraf tesisi inşa edilerek, birlik üyesi belediyelerin çöplerinin bu tesisde düzenli olarak depolanması sağlanacaktır.    


Tesis içinde; çöp sızıntı-süzüntü arıtma ünitesi, ambalaj atıkları toplama-ayırma ünitesi, tıbbi atık sterilizasyon ünitesi, hafriyat atıkları bertarafı ve geri kazanım ünitesi, depolar, kompost tesisi, tamir bakım ünitesi, lastik yıkama ünitesi, idari bina, biyogaz ünitesi ve jeneratör binası gibi üniteler olması planlanmaktadır. Proje kapsamında birliğe üye tüm belediyelerin mevcut vahşi çöp depolama alanlarının rehabilitasyon ve transfer istasyonları projeleri de hazırlanacaktır.   


Tunceli Merkez Kalkundur Mevkiinde yaklaşık 10 Hektarlık Alanda kurulması planlanan Entegre Katı Atık Bertaraf Tesisinin yeri, daha önceki yıllarda İl Mahalli Çevre kurulunca uygun görülmüş ve Birliğimiz tarafından ön tahsisi yapılmıştır.


İhale bedelinin 200.000 TL’si hibe olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, geri kalan kısmı ise Birlik bütçesi tarafından karşılanacaktır.


Atıksu arıtma tesisi projesini hayata geçirerek kent için çok önemli bir hizmeti gerçekleştiren Belediyemiz, katı atık projesini tamamlayarak doğrudan çevre ve halk sağlığını ilgilendiren çok önemli bir sorunu daha çözmüş olacaktır”dedi.


 


Geri Dön