27 / 04 / 2024

İzmir'de Katı Atık Bertaraf Tesisi yapılacak!

İzmir'de Katı Atık Bertaraf Tesisi yapılacak!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu,Torbalı ilçesine bağlı Taşkesik köyü yakınlarında yapılması planlanan katı atık bertaraf tesisi için ön çevresel Etki Değerlendirmesi raporunun verildi



İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Torbalı ilçesine bağlı Taşkesik köyü yakınlarında yapılması planlanan katı atık bertaraf tesisi için ön çevresel Etki Değerlendirmesi (çED) raporunun verildiğini, asıl çED süreci için de ihaleye çıktıklarını bildirdi. Aziz Kocaoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Harmandalı"ndaki mevcut çöp depolama alanının limitlerini doldurduğunu, Devlet Su İşleri, Tarım İl Müdürlüğü, çevre ve Orman İl Müdürlüğü"nden de görüş alarak yeni tesis yeri için Taşkesik köyü yakınlarının belirlendiğini anlattı. Bölgedeki vatandaşların tepkilerini anlayışla karşıladığını ifade eden Kocaoğlu, şöyle dedi: 'Bu kentin çöpü, benim evimin çöpü değil. Biz zorla, yasal olmayan yolla çöp tesisi kurmayız. Yasal süreç sonunda ne olursa kabulleniriz. Elbette çöpü kimse istemez. Ama oradaki vatandaşlarımız kadar biz de haklıyız. Bu çöpü bir yere koyacağız. Yerleşim yerlerinden uzak bu alanı ilgili kurumlar birlikte buldu. Bu çöpü bir yerde ayrıştırmak, kalan kısmını depolamak zorundayız. Bu nedenle süreç devam edecek. Ön çevresel Etki Değerlendirmesi (çED) verildi. Asıl çED süreci için ihaleye çıktık. çED aşamasında ne olacak bakacağız. Zorla, yasal olmayan koşullarda bir yerde katı atık bertaraf tesisi kurmayız. çED alınırsa zaten kanuni süreç tamamlanacak.' Torbalı"nın bu konuda ilk ve son yer olmayacağını belirten Kocaoğlu, kentin kuzeyinde de benzer bir alana gereksinim duyulduğunu, ikinci aşamada bunu da yapacaklarını anlattı.Kocaoğlu, 'Arayışlarımızı başka yerlerde de sürdürüyoruz. Günde 3 bin ton çöpümüz var. İki veya üç tesiste ayrıştırmak, geri dönüşüme almak, geri kalanı gömmek zorundayız. Harmandalı"yı kurtarmamız lazım. Harmandalı hem miadını doldurdu, hem de büyükşehire bağlı olmayan belde belediyelerin geçmişte verdiği imarlarla, çok yakınına konut yapıldı. Koruma bandının içine bile zamanında imar verildi' dedi.

Torbalı"da planladıkları tesisin, en modern bertaraf tesislerinin bulunduğu Almanya"daki örneklerinden farkı olmayacağını belirten Kocaoğlu, 'Bu   konu 3,5 milyon nüfuslu kentin konusu. çED sürecinde durursa, yapacak şeyimiz yok. Meclis üyeleri, muhtarlar, belediye başkanlarını Almanya"daki tesisleri     görmeye gönderdik. Baktılar, incelediler ve ikna oldular. Son kararı yasal sürecin sonuna göreceğiz. Son sözü yargı söyleyecek. Yasal olmayan bir şeye ne imza atarız, ne de o işi yaparız. Onlar yasal mücadele verecekler, biz de prosedürü izleyeceğiz. Sonuç ne olursa uyacağız' diye konuştu.
AA
             


Geri Dön