23 / 12 / 2024

Diyarbakır Yenişehir'de müteahhit kaçtı, vatandaş mağdur oldu!

Diyarbakır Yenişehir'de müteahhit kaçtı, vatandaş mağdur oldu!

TOKİ tarafından, Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesinde Sur mağduru ve dar gelirli aileler için yapılan konutlar oturulmadan kullanılamaz hale geldi. Mağdur TOKİ sakinleri, dün site yönetimine giderek eylem yaptılar...



Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesinde Sur mağdurları ve dar gelirli vatandaşlar için yapılan 800 adet  TOKİ  konutlarının, müteahhit firmanın iflas anlaşması ilan etmesi ve iflasını vermesinden sonra tam olarak bitirilmeden 2 ay önce vatandaşa teslim edildiği iddiaları öne sürüldü.

Söz’den Filiz Yaşa ve Şaban Yılmaz’ın haberine göre, derin çatlakları olan evlere doğalgaz bağlanmamasına ek olarak bina yakınlarındaki açık kanalizasyonlar yüzünden çocukların hastalandığı öğrenildi.

Kötü malzeme ve işçilik

Müteahhit firmanın kayıplara karıştığı belirtilirken, asansörlerin çalışmaz durumda olduğu ve binaların dış cephelerinde derin çatlakların olması dikkat çekiyor.  Kalitesiz malzeme kullanımı ve kötü işçilik sebebi ile banyo ve lavabo suları oturma alanlarına su sızdığı da iddia edildi.  Daire sakinleri, sorunlarını anlatacak bir muhatap bulamamalarından yakındılar.

Site yönetimi bu ay 1 milyonun üstünde para topladı

Emlakbank tarafından atanan yönetim tarafından daire başı bin 200 lira, toplam 1 milyonun üstünde para toplandığı söylenirken, vatandaşlar bina çevrelerindeki açık kanalizasyonlar nedeniyle salgın hastalığın oluşmaya başladığını ifade etti.

İhbarda bulunarak eylem başlatan daire sahiplerinin açıklamaları şu şekilde;

“Kış geliyor, doğalgazımız yok”

Medine İçli, “Bir ay önce buraya taşındım. Mutfak kapısı kırık, yapılmadı. Lavabolarım kırık ilgilenen yok. Lavabo suları alt katta oturan komşularımız üstüne akıyor. Bin 245 lira bu ay çevre düzenlenmesi için bizden para alındı. Asansörler çalışmıyor, kış geliyor, doğalgazımız yok. su aboneleri yapılmadı. Bu sorunlarla nereye kadar gideriz bilmiyorum. Para ödüyoruz ama yapmıyorlar. Bekçi olduğu halde hırsızlar evlere dadandı.” 

“Yönetim aidat almaktan başka bir işe yaramıyor”

Zülfü Baturay, “Burada oturanların yüzde 80’i dar gelirli insanlar. Aidatlar çok yüksek ödeyemiyoruz. Bu ay 800 lira aidat ödedik. Söylemesi ayıp evimdeki odaların lambasını bile takmamışlar. Kapıların camları takılmamış. 2 ay önce buraya taşındık. Yönetim aidat almaktan başka bir işe yaramıyor. Zaten doğalgaz yok. Asansör yok. Bu sorunları yönetime ilettiğimizde bizi oyalıyorlar ve yapmıyorlar.” 

“Etraf pislikten geçilmiyor, çocuklarımız hasta oldu”

Rukiye Yılmaz, " Burada taşındığımızda elektriklerimiz yoktu. Yönetim her daire başı oturanlardan 100 lira aldı ve elektriklerimiz o şekilde bağlandı. Burada her şey soygunla yapılıyor. Elektrik ve su bağlanması için bile bizden ekstra para alınıyor. Asansörümüz yok hastamız olduğunda mağdur oluyoruz.  5. Katta oturuyorum, rahatsızım ve merpenleri çıkamıyorum. Bu ay herkesten çevre düzenlemesi için bin 200 lira toplandı. 808 daire var. 1 milyonun üzerinde para toplandı bu paralara ne oldu? Havuz yapacağız dediler hani nerede? Ağaçlar kurudu. Sulayan yok. Etrafı görüyorsunuz pislikten geçilmiyor. Çocuklarımız hep hasta oldu.”

“İstanbul’dan yeni müteahhit gelecekmiş”

Davut Kolsuz, " Bize kim çare olacak derdimizi kime söyleyelim bilmiyoruz. Evimin tavanından su akıtıyor. Yönetim ilgilenmedi kendim yaptırdım. Yönetime gidiyoruz, bizle ilgilenmiyorlar. Müteahhit kaçmış, İstanbul’dan başka bir müteahhit gelecekmiş onu bekliyorlarmış. Ben müteahhidi beklemek mecburiyetinde miyim? Önümüz kış evde bebeklerimiz çocuklarımız var. Doğalgazımız yok. Ben emekli adamımım bu ay bin 200 lira çevre düzenlemesi ödeme yaptım ayriyeten 110 lirada normal aidat ödedim. Artık ödeyecek gücüm kalmadı. Ne olacak sonumuz? Kapıcı parası ödüyoruz ama ortada kapıcı yok.”

 “Logar kapaklarını biz kapattık”

İhsan Tekalp, “Lagarların kapakları yok. Çocuklarımız buralarda hep hasta oldu. Kendi imkanlarımızla logar kapaklarını kartonla üstünü kapattık. Bir kısmını da çocuklar içine düşmesin diye çalı çırpıyla örtmeye çalıştık ama buda çözüm değil.”


Geri Dön