27 / 04 / 2024

Diyarbakır Yenişehir'de kentsel dönüşüm çıkmazı!

Diyarbakır Yenişehir'de kentsel dönüşüm çıkmazı!

Diyarbakır Yenişehir'de Fiskaya olarak bilinen Dicle ile Feritköşk Mahallelerinin yıkılacağı tartışmaları uzun zamandır gündemde. Vatandaşlar evlerini satmayacaklarını belirtti.



Diyarbakır Yenişehir'de Fiskaya olarak bilinen Dicle ile Feritköşk Mahallelerinin yıkılacağı tartışmaları uzun zamandır gündemde. 

Evrensel Gazetesi'nden Mahsum Kara'nın haberine göre; 10 bine yakın vatandaşın yaşadığı Dicle ve Feritköşk Mahallesi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 18 Ağustos 2017 tarihinde “riskli alan” ilan edildi. “6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun”un ek 1’inci maddesi kapsamında alınan karar gereğince iki mahalledeki yapıların yıkımına karar verildi. Yapılarda yaşayan vatandaşlara ise Diyarbakır Valisi tarafından yapılan açıklamaya göre Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından inşa edilecek konutların satılacağı ifade ediliyor. Gerçekleşecek olan yıkımlarla ilgili Fiskaya Mahallesi’ndeki vatandaşlar açıklamalarda bulundu. Yıkımla ilgili, resmi kurumlardan kendilerine herhangi bir bilgi verilmediğini vurgulayan vatandaşlar, konutlarını satmayacaklarını belirtti. Vatandaşlar, mağdur edilmek istemediklerini dile getirdi. 

‘BANA VERİLECEK PARAYLA EV BULAMAM’

70 yaşında olan Delal Yılmaz 35 senedir eşi ve çocuklarıyla beraber Fiskaya’da yaşadığını belirtti. Uzun senelerdir burada yaşadığından dolayı başka yerde yaşamanın onu zorlayacağına dikkat çeken Yılmaz, “Ben çocuklarımı burada büyüttüm, benim gençliğim burada geçti. Evimin aşağısında bulunan Hevsel Bahçelerinde bahçem var, her gün oraya gidip geliyorum. Ben şimdi bu hayatımdan nasıl vazgeçeyim? 90 metrekare iki katlı bir evim var, belediyeye gittik sorduk. Evin 80 bin TL değerinde olduğunu söylediler. Ben şimdi bu parayla nasıl bir ev bulacağım? Ben evimi vermek istemiyorum. Yıksalar bile bahçemde çadır kurup orada yaşayacağım” diye konuştu.

Diyarbakır Yenişehir de kentsel dönüşüm çıkmazı!

‘KİMSE BİZE BİLGİ VERMEDİ’

Evlerinin yıkılmasına ilişkin hiçbir yetkilinin gelip bir bilgi paylaşmadığına vurgu yapan Ahmet Yanık (38), “Belediyenin içerisinde rantçı şirketler var. Onlar gelip burada kendilerine ucuza ev almaya çalışıyorlar. Çevre ve Şehircilik Bakanlığından ya da başka bir resmi kurumdan yıkıma dair bizimle iletişime geçen olmadı. Kimse bizim taleplerimizi dinlemedi. Sadece belediyeye bağlı olduklarını söyleyen bir şirket geldi buraya. Aldığımız duyumlara göre yıkımlar etap halinde ayrılmış. Bir kısmına yeşil alan yapılıp diğer geri kalan alanlara da konut inşa edilecek” ifadelerini kullandı. 

SESİMİZİ DUYURMAYA ÇALIŞIYORUZ

Mahallede yaşayan insanların büyük çoğunluğunun konutlarını verme taraftarı olmadığına vurgu yapan Yanık, “Biz bu ülkenin vatandaşıyız, bizleri mağdur etmesinler. Bizim birlik olmamız lazım. Biz direneceğiz, sesimizi duyurmaya çalışacağız. Ne olursa olsun evlerimizi vermeyeceğiz. Burada bulunan insanlar hakkını hukukunu ararsa kimse onlara bir şey yapamaz. Burada yaşayan insanların hepsi yoksul. TOKİ’den daire verileceği söylendi ama sadece 11 kişiye verildiğini duyduk. Onlar kimdir, burada mı yaşıyorlar? Bilmiyoruz” diye konuştu. 

Mahallelilerden Gülşah Yıldırım da konuyla ilgili “Burası çok eski bir mahalle, gerçekten her tarafı yıkık. Çocuklarımız için güzel bir yaşam alanı istiyoruz. Ben buranın yıkılmasını istiyorum ama bizi zorlamayacak olanaklar sağlasınlar. Kimse kolay kolay evini bırakmaz. Biz de temiz ve rahat nefes alabileceğimiz bir yer istiyoruz. Bizim için iyi olacak bir şey yapacaklarsa, hakkımız olanı vereceklerse ve bizleri mağdur etmeyeceklerse ben bu şekilde yıkılmasını kabul ederim. Bize ev verseler bile krediyle ev vermelerini istemiyoruz. Onu ödeyecek bir maddi durumumuz yok” ifadelerini kullandı.

‘YENİ KONUTLAR BURADA YAŞAYAN İNSANLAR İÇİN YAPILSIN’

Feritköşk Mahallesi Muhtarı Mehmet Ali Şentürk de şu açıklamalarda bulundu:

“2017 yılında yıkım kararı alındığında bize yıkım gerekçesi olarak burasının heyelan bölgesi olduğu için risk taşıdığını ve yıkılacağı söylendi. Ben konuya ilişkin belediyeyle görüştüm ve iki mahallenin yıkılıp ‘millet bahçesi’ olacağı belediye tarafından bana aktarıldı. Eğer yeşil alan adı altında burası imara açılırsa, bunu kabul etmeyeceğiz. Yoksul insanları buradan çıkartarak buraya villalar yapılırsa bunu kabul etmeyiz. Burada bulunan insanların hepsinin evi tapulu. Eğer burada yeni konutlar yapılacaksa buradaki insanlara yapılsın. Burada yaşayan insanların hakkıdır” diye ifade etti. Yıkım projesinin 5 etaptan oluştuğunu belirten Şentürk, “Birinci etapta belirlenen bölgede yeşil alan yapılacak. Geriye kalan dört etapta ise konutlar yapılacak. Buradaki halk zaten zor geçinen insanlardır. Bu insanlar nereye gidecek?” 

Diyarbakır Yenişehir'de 33 hak sahibine konutları teslim edildi!


Geri Dön