Diyarbakır'da 66 yıllık miras mücadelesi!
Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde yaşayan Şemdin Bin Mamo, binlerce dönümlü araziyi oğullarına bırakıp, kızını miras dışı tuttu. Kadının torunları 66 yıldır bir hukuk mücadelesi sürdürüyor.
Osmanlı Padişahı Sultan 2'nci Abdulhamid'in tahtta olduğu 1880 yılında Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde hayatta olan Şemdin Bin Mamo, oğulları Ömer ve Abdurrahman'a binlerce dönümlük toprağı miras olarak bırakıp, kızı Hanı'yı ise mirasından mahrum bırakmıştı.
Habertürk Gazetesi'nde yer alan habere göre; Hanı'nın torunu Fadile Yazar'ın, mirasta hak sahibi olma ve varisi olduğunu ispatlamak için 1952 yılında başlattığı miras mücadelesini bugün torunu Deniz Açıkgöz devam ettiriyor.
48 yaşındaki Açıkgöz, 'Bu dava ben doğmadan önce başlamıştı. Büyükannem Fadile Yazar'ın mahkemeye gittiği günleri hatırlıyorum. Çok büyük mücadele verdi. Onun mücadelesini bugün biz sürdürüyoruz' diye açıklama yaptı.
Davanın avukatı Abdulbaki İzci ise 'Fadile Yazar'ın bu mücadelesi 70 yıla aşkındır devam ediyor. Bu dava olumlu sonuçlarınsa kadınların miras hakkı yönünde örnek bir dava olacak. En az 20 hakim tarafından görülen bu davanın önümüzdeki günlerde köyde yapılacak keşfin ardından sonuçlanmasını bekliyoruz' diye açıklama yaptı.
Bugün davayı devam ettiren Fadile Yazar'ın torunu 40 yaşındaki Deniz Açıkgöz ise, 'Dünyaya gelmeden önce bu davanın başladığını dile getirerek, küçük yaşlarda büyükannesinin duruşmalara katıldığı hatırladığını ifade etti.
Açıkgöz, Zamanında dedem ile büyükannem bu dava için çok uğraştılar. Dedemin vefatının ardından büyükannem tek başına mücadele verdi. Kar kış demeden duruşma günü geldiğinde büyükannem ile babam Silvan'a mahkemeye giderdi. Büyükannem Çok büyük mücadele verdi. 18 yıl önce onu kaybettik. Büyükannem 70 yıl önce bir kadın olarak başlattığı bu mücadeleyi biz sürdürüyoruz' dedi.