28 / 04 / 2024

Diyarbakır'ın kültür envanteri belgelendi!

Diyarbakır'ın kültür envanteri belgelendi!

Diyarbakır'da 33 cami, 10 kilise, bir havra, 14 türbe, 40 çeşme, 10 hamam, 4 han, 4 tarihÜ® çarşı, 5 medrese, 9 okul, 5 köprü, 3 değirmen, 13 köşk, 430 ev, 21 arkeolojik yapı tespit edildi



Soyukaya: Yaptığımız çalışmayla Diyarbakır 'ın zenginliğini belgelemiş olduk, eksiksiz literatüre kaydetmiş olduk. İlimizde ne kadar kültür varlığımız var bunu tespit ettik.

664 TARİHİ ESER VAR

33 cami, 10 kilise, bir havra, 14 türbe, 40 çeşme, 10 hamam, 4 han, 4 tarihÜ® çarşı, 5 medrese, 9 okul, 5 köprü, 3 değirmen, 13 köşk, 430 ev, 21 arkeolojik yapı tespit edildi.

Diyarbakır Müze Müdürlüğü girişimiyle yapılan çalışmayla kentin kültürel değerleri belgelendi. Diyarbakır Müze Müdürlüğü 'nün öncülüğünde, Büyükşehir Belediyesi Kültürel Değerleri Koruma Uygulama Birimi 'nin desteğiyle aralarında mimar, arkeolog ve sanat tarihçilerinin de bulunduğu 9 kişilik ekibin 2009 'da başladığı kültür envanteri çalışması tamamlandı. Kentteki bütün kültürel değerlerin tespit edildiği çalışmada ‘ 'Diyarbakır Kültür Envanteri ' ' adıyla kitap olarak basılacak. 664 eserin tespitiyle kentin kimliğinin belgelendiği çalışma, Kültür ve Turizm Bakanlığı 'nın ilgili birimleri ile bu konuda bilimsel çalışma yapanlara kaynak oluşturacak.

Diyarbakır Müze Müdürü Nevin Soyukaya, yaptığı açıklamada, ‘ 'Diyarbakır Kültür Envanteri ' ' adı altında yürüttükleri çalış manın tamamlandığını Diyarbakır merkez ile bağlı köylerde 664 eserin tespit edildiğini söyledi.

Önceki yıl başladıkları çalışmayı tamamladıklarını, bütün eser fişlerini Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu 'na tescili için sunduklarını ve onaylandığını belirten Soyukaya, Diyarbakır merkezinin kültür envanteri ile ilgili kitap basımının tamamlanmak üzere olduğunu da kaydetti. Soyukaya, şöyle dedi: “Diyarbakır kadim bir kent. 8 bin yıllık ‘Amida ' höyükten yola çıkarak bunu söylüyoruz. 8 bin yıllık, aynı noktada yaşayan ve çok farklı uygarlıkların hüküm sürdüğü bir kent. Bu çalışmamız öncesinde literatürümüzde sayı çok az ve böyle bir eksikliğin olduğu biliniyordu. çünkü bu kadar uygarlık hüküm sürmüş bir kentte eldeki veriler buna çok uygun değildi. Dolayısıyla yaptığımız çalışmayla Diyarbakır 'ın zenginliğini belgelemiş olduk, eksiksiz literatüre kaydetmiş olduk.

İlimizde ne kadar kültür varlığımız var bunu tespit ettik. Tüm bilgiler yeniden güncellendi, arkadaşlarımız tarafından dijital ortama aktarıldı. Kitabımızda kategorilere göre genel makaleler var. Bir kentin kültür envanteri çok önemli. Bir yandan değerler tescil edilirken korumayı da beraberinde getiriyor. Envanterde yapılar hakkında detaylı bilgi, fotoğraf ve planları mevcut. Kültür ve Turizm Bakanlığımız Türkiye genelinde bu çalışmayı başlattı. Biz de Diyarbakır 'da yapıyoruz. Eser yoğunluğunun yanı sıra sadece kendi imkanlarımızla çalıştığımız için merkezdeki çalışma biraz zamana yayıldı. Merkez ve bağlı köylerde yapılan çalışmayla ilgili kültür envanterinde 33 cami, 10 kilise, bir havra, 14 türbe, 40 çeşme, 10 hamam, 4 han, 4 tarihi çarşı, 5 medrese, okul olarak yapılan yada şu an okul olarak kullanılan Cumhuriyet dönemine ait 9 okul, 5 köprü, 3 değirmen, mesire ve bağ köşkleri olmak üzere 13 köşk, 430 tane ev, içkale 'deki 11 yapı, kale, 50 resmi yapı, arkeolojik SİT ve mezarlıklar olmak üzere 21 tane de arkeolojik yapı tespit ettik. ”

8 BİN YILLIK KADİM BİR şžEHİR

Diyarbakır Müze Müdürü Nevin Soyukaya, şöyle dedi: ‘ 'Diyarbakır kadim bir kent. 8 bin yıllık ‘Amida ' höyükten yola çıkarak bunu söylüyoruz. Aynı noktada yaşayan ve çok farklı uygarlıkların hüküm sürdüğü bir kent. Bu çalışmamız öncesinde literatürümüzde sayı çok az ve böyle bir eksikliğin olduğu biliniyordu. çünkü bu kadar uygarlık hüküm sürmüş bir kentte eldeki veriler buna çok uygun değildi. ”
Türkiye


Geri Dön