14 / 11 / 2024

Diyarbakır'ın turizm potansiyeli artıyor!

Diyarbakır'ın turizm potansiyeli artıyor!

Ortadoğu'nun turizm açısından cazibe merkezi olma yolunda ilerleyen Diyarbakır, geçtiğimiz yıllara oranla artan turist sayısıyla dikkat çekerken, Belediye kentteki turizm potansiyelini arttırmak için çaba sarf ediyor,




Dağkapı ve Dengbejevı nde 7 yıldan beri hizmet veren turizm bürolarına bir yenisi 2013 yılında eklendi "1939 Surlara Yolculuk Projesi kapsamında Mardin Kapı Meydanı'nda açılan büro, kente gelen yerli ve yabancı turistlerin ilk durağı haline geldi. 


Buro önündeki taş ustası Fesih Gundoğar'ın 1939 yılında çekilen Ortadoğu'nun turizm açısından cazibe merkezi o/ma yolunda ilerleyen Diyarbakır, geçtiğimiz yıllara oranla artan turist sayısıyla dikkat çekerken, Diyarbakır Biiyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanlığı açmış olduğu üç turizm bürosuyla kentteki turizm potansiyelini arttırmak va fotoğrafı baz alınarak yapılan Diyarbakır maketi, açık hava haritası misyonunu taşıyarak, yerli ve yabancı turistlerin buyuk ilgisini çekiyor. 


Türkiye de turist akımının en yoğun olduğu kentlerin 'cin çaba sarf basında selen istanbul ve AnBuiyor talya'da dahi belediyelere ait sadece birer adet turizm burosu bulunurken, Diyarbakır da, Büyükle hır Belediyesine ait kentin üç ayrı noktasında turizm bürosunun bulunması bölgede ve Türkiye'de ilk olma özelliğini taşıyor. 


Gelen turistlere yardımcı oluyorlar Dengbej Evi Turizm burosu Pazartesi hariç diğer bütün günler açık iken Dağkapı ve Mardınkapı turizm büroları da yoğun turizm sezonundan kaynaklı haftanın butun günleri 09.0018.00 saatleri içerisinde hizmet veriyor Turizm büroları yılda 60.000'e yakın yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor. Turizm bürolarında görev yapan Metin Ozçelık, Melike Dara Günal, Şirin Gencer, Mahmut Şimşek, Anıed Çeko Jıyan ve Sait Türk, gelen turistlere kentin sahip olduğu tarihi ve kültürel zenginliklerle ilgili bilgi aktarıp, seyahat ve konaklama konusunda yardımcı oluyor. Bürolardan turistlere Buyükşehir Beledıyesı'nın yayını olan Türkçe, Kürtçe (Kırmancı, Zazakı ve Soranı), Ermenice, Arapça, Süryanice, İngilizce dillerinde hazırlanmış olan turistik cep haritası, tanıtım belgeseli, turizm rehber kitabı, turistik kartpostalları ücretsiz olarak verilmekte. Bürolarda ayrıca kent tarihi, kent mimarisi, yemekleri ve kültürleri ile ilgili kitapların satışı da yapılıyor. 


Rehberlik hizmeti sunuluyor Turizm birim çalışanları Diyarbakır Büyukşehır Belediyesi m ziyaret eden heyetlere kent tanıtım turları düzenleyip gelen konuklara kent tarihi ve kul turu ile ıl+ gılı bilgiler aktararak, rehberlik hizmeti sunuyor Bununla birlikte KUDEP Şube Müdürlüğünün ortaklığıyla her yıl çok sayıda öğrenciye kenti gezdiriyor. Gelecek nesıle kent aidiyeti kazandırmak, kentin tarihi ve kültürel mirasını tanıtmak ve bunları korumaları ıçın zemin yaratmak amacıyla yapılan gezilerde öğrenciler hiç görmediği mekanları görme fırsatını yakalamış oluyor Ayrıca Turizm Birimi her yıl düzenli bir şekilde ulusal ve uluslar arası turizm fuarlarında profesyonel stant açarak, Diyarbakır'ın etkin bir şeklide tanıtma fırsatını yaratıyor. 


"DCınya'da her 7 insandan 1'i geziyor" Diyarbakır'daki turizm yoğunluğu Newroz kutlamaları sebebiyle Mart ayında başlayıp Eylül ayına kadar sürüyor. Turizm bürosu çalışanlarından Profesyonel Turist Rehberi Metin Ozçelık günümüzde dünyada her 7 insandan birinin gezmekte olduğunu ve turizm getirişinin her yıl sürekli bir şekilde arttığını belirtti. Ozçelık, Diyarbakır açısından turizm, kenti kısa vadede en az maliyetle ekonomik açıdan geliştirebilecek en önemli sektördür. Kültür turizmi trendi ise Avrupa'dan Ortadoğu'ya doğru bir yönelim göstermektedir" diye konuştu. 


"İlklerin yaşandığı bir bölge" Diyarbakır'ın içinde bulunduğu coğrafya, uygarlık tarihinde ilklerin yaşandığı bir bölge olduğunu anımsatan Ozçelık, şunları söyledi "İnsanlığın ilk yerleşik yaşama geçtiği, yazının bulunduğu, toplum düzenini belirleyen yasaların yazıldığı, ilk tapınakların yapıldığı bir coğrafyadayız Bu sebeple Diyarbakır, kültür ve inanç turizminin en iddialı kentlerinden bindir Geçmişten günümüze kadar sağlam gelmeyi başarmış Diyarbakır Kalesi, Karacadağın volkanik bazalt taşından ustalarının hünerli ellerinden yeniden şekillenerek yapılan hanlar, kiliseler, camiler, dört mevsime göre düzenlenmiş evler, kentin zengin sivil mimarinin en güzel örneklen olarak günümüzde canlı bir şekilde durmaktadır." Yaşayan canlı bir tarih' Dünyada pek çok kalenin kapalı olduğunu anımsatan Ozçelık, Diyarbakır'da ise İçkale ile birlikte yaşayan canlı bir tarihin olduğuna vurgu yaptı. Ozçelik, medyadaki kent ile ilgili yaratılan olumsuz algı sorunu nedeniyle önceki yıllarda düşük olan turist sayısının barış sureciyle birlikte ciddi bir artış kaydettiğini belirtti. Turizmin gelişmesinin ekonomik getirişinin yanı sıra kültürlerin ve inançların birbirini tanımasına vesile olduğunu aktaran Ozçelık, önyargıların kırılmasında büyük rol aldığını ve dünya barışma katkı sunduğunun altını cızdı Gelen turist ne yapmalı Ozçelık şöyle konuştu: "Diyarbakır'a gelecek yerli ve yabancı turistler Suriçı'nde Dengbejevı'ni ziyaret edebilir, orada içtikleri çay eşliğinde dengbejlerden kılamlar dinleyebilir, On gozlu Köprü üzerinden dileklerini bir kağıda yazarak, kutsal Dicle Nehrine bırakabilir, kentin tarihi dar kuçelerinde zamanda bir yolculuk yapabilir. Konaklar, camiler, kiliseler, hanlar başta olmak üzere bir çok tarihi, kültürel mekanı gezebilir, kentte bulunan kahvaltıcı ve restoranlardan kent mutfağından lezzetler tadabilirler."


Diyarbakır Olay 


Geri Dön