Sektörel

Diyarbakırlı iş adamları diken üstünde

DİYAD Başkanı Birtane'ye göre, sektörde meydana gelecek kriz bölgede onarılması güç sosyal travmalara yol açacak.

Diyarbakır İş Adamları Yapı Derneği Başkanı (DİYAD) Celalettin Birtane, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda düzenlediği basın toplantısında inşaat sektöründe yaşanan sorunlara değindi.

Türkiye genelinde büyük bir istihdamı direkt ve dolaylı olarak sağlayan inşaat sektörünün aynı zamanda ticari sirkülasyonu canlı tutmakta olan bir sektör olduğunu belirten Birtane, Diyarbakır'da inşaat sektörünün en fazla istihdamın sağlayan sektör olduğunu söyledi. Birtane, akaryakıt, elektrik, gıda ve sektörde peşi sıra meydana gelen fiyat artışlarının yanı sıra özel tüketim vergilerinin artmasının da ekonominin tüm alanlarında ekonomik kriz sinyallerini açığa çıkarttığını öne sürerek, "Sektörde meydana gelecek kriz, bölgemizde onarılması güç sosyal travmaları da beraberinde getirecektir" dedi.

Temmuz ayında uygulanmaya başlanan yüzde 22'lik elektrik zammının tüm sektörlerde fiyat artışını körükleyeceğini ileri süren Birtane, şöyle konuştu: "Son bir yılda girdi fiyatlarında meydana gelen artışların inşaat sektöründe yarattığı tahribatlar giderilemezken, son zamların yaratacağı girdi artışı sektörü bitirme noktasına getirecektir. Sosyal devlet anlayışı gereği alt gelir gruplarına sosyal konut üretmesi gereken TOKİ, bu alanın dışına çıkarak ticari mantıkla çalışmaya başlamıştır. Diyarbakır'da hazine arazileri bedelsiz olarak TOKİ'ye devredilirken,TOKİ bu arsaların büyük bir kısmını ise satmayı tercih etmiş ve özel sektörün konut üreteceği arsa alanları daraltılmıştır. Bölge insanın alım gücü batıya göre çok düşük, bu nedenle hükümetin bölgede müteahhitlik hizmetlerine yönelik bir pozitif destek sağlaması gerekmektedir."