Proje Güncel

Dizilerdeki mekanların kiraları 500 TL'den başlıyor

Dizilerde kullanılan mekanların az pencereli, güzel manzaralı ve kolonsuz olması tercih ediliyor

Kurtlar Vadisi'ndeki İsraillerin ofisi, Kahramanlar'ın emniyet müdürlüğü, Ezel'in ameliyathanesi... Bu dizilerin yayınlandığı kanallar farklı ama çekildikleri yer aslında aynı. Ekranın popüler yapımlarına ev, ofis kiralayan `mekan menajerleri'yle konuştuk

Asmalı Konak, Bir İstanbul Masalı, İkinci Bahar, Çemberimde Gül Oya, Hatırla Sevgili... Hafızalardan silinmeyen bu dizilerin konusu kadar çekildiği mekanlar da çok konuşulmuştu. Asmalı Konak'ın çekildiği Kapadokya ziyaretçi akınına uğramış, Bir İstanbul Masalı'yla ünlenen Ağva tatilcilerin gözdesi olmuştu. O dönemde semtler, iller ön plandaydı; şimdi dizilerin çekildiği evve ofisler dikkat çekiyor. Ezel'de Eyşan ile Cengiz'in oturduğu villa kime ait? Aşk ve Ceza'da aşiretin yeni lideri, uyuşturucu ticaretini kimin evinden yönlendiriyor? Aşk-ı Memnu'da halanın çiftliğinde kim oturuyor? Aşk Bir Hayal'deki hastane nerede?

Bu mekanların sahipleri aslında `ünlü' isimler ama adları sır gibi saklanıyor. Ama bir dizi çekileceği zaman `mekan menajerleri' tarafından yapım şirketleri tarafından kiralanıyor. Bu yeni iş kolu, yapımcıların işlerini kolaylaştırırken mekan sahiplerine de hatırı sayılır bir kira geliri sağlıyor. Gün geçtikçe büyüyen bu sektörün en çok iş yapan menajerleriyle konuştuk.

Kirası 35 bin dolar

Sihirli Mekan'ın sahibi Alper Çelik de mekan menajeri. Emlakçılık yaparken bu işin cazip olduğunu gören Çelik hemen iş değiştirmeye karar verdiğini söylüyor: "Binbir Gece'de Onur'un kaldığı evi, Recep İvedik 2'deki kostüm partisinin yapıldığı mekanı ben kiraladım. Şimdi de Aşk-ı Memnu dizisindeki halanın kaldığı çiftlik ev bize ait. Mekanların fiyatları 500 TL'den başlayıp maksimum 35 bin dolara kadar çıkabiliyor."

Zekeriyaköy ve Kavacık'taki `az pencereli' villalar isteniyor

Oyuncu Esra Akkaya da mekan menajerliğini ilk başlatanlardan. Akkaya'nın www.filmelazım.com adlı bir internet sitesi var. Burada evcil hayvandan mekana her şey `kiralık'. Eskiden bir mekanın günlük 10 bin dolara kiralanabildiğini ama bu rakamların şimdi 200 TL'den başlayıp 5 bin TL'ye kadar çıktığını anlatan Akkaya, en çok tercih edilen mekanları şöyle sıralıyor: "Kavacık ve Zekariyaköy gibi semtlerdeki villalar çok popüler. Mekan seçerken öncelikle ulaşımın rahat olmasına dikkat ediliyor. Ayrıca bir kamyonun girebileceği geniş bir sokak da tercih sebebi. Mekanın az pencereli, güzel manzaralı ve kolonsuz olması da önemli kriterlerden."

Osman Yağmurdereli bana `Bu işi yap' dedi

Yaklaşık üç yıl önce bir arkadaşıyla yedi katlı plato kurarak mekan menajerliğine soyunan Gülay Kuriş, bir dönem Star gazetesinde de yazan bir moda editörüydü. Daha sonra merhum Osman Yağmurdereli'nin desteğiyle sanat yönetmenliğine başlayan Kuriş, dizilerde çekim yapmak için güzel bir ofis bulunamadığını ve böylece kendi işini kurmaya karar verdiğini anlatıyor: "Platomuzda birçok şık ve lüks ofis var. Ezel dizisinin ameliyathanesi, Aşk ve Ceza'nın doğumhanesi, Kurtlar Vadisi'nin İsrail ofisi, Kahramanlar'ın emniyet müdürlüğü, Aşk Bir Masal dizisinin Mardin'deki hastanesi de bizim platoda çekiliyor." Plato dışında mekan da kiraladıklarını anlatan Gülay Kuriş, Adanalı'nın malikanesini, Aşk ve Ceza'da Baldaroğlu ailesinin kaldığı evi, Maskeli Balo'daki yalıyı kiralamış. Çok ünlü işadamları, oyuncular hatta futbolcuların evlerini kiraladıklarını belirten Kuriş, kiraların günlük 1.250-3.000 TL arasında olduğunu söylüyor.
Star