26 / 11 / 2024

Doğal afetlere hazırlayan 6 online oyun!

Doğal afetlere hazırlayan 6 online oyun!

Gün geçmiyor ki televizyonlarda ve gazetelerde bir doğal afet haberi okumayalım




Mesela bizim bu haberi hazırladığımız saatlerde Rusya´yı kavuran yangınlar, Moskovalılar´ı nefes alamaz hale getiren dumanlar, Pakistan ve Doğu Avrupa´yı vuran seller gündemin baş sırasındaydı.

Eskiden dünyanın zor coğrafyalarında, geri kalmış ülkelerinde yaşayan insanları, Bengladeş´i, Afrika´yı, Güneydoğu Asya´yı vuran doğa, iklim değişikliğiyle beraber artık en gelişmiş ülkelerde bile can yakıyor.

İtalya´da toprak kayması, Fransa´da sel baskını, Kuzey Amerika´da kasırgalar, yüzlerce insanın ölümüne, yüzbinlerce insanın evsiz kalmasına sebep oluyor.
Uzmanlar, halkı doğal afetlere karşı bilinçlendirmek, zengin ülkelerde kamuoyu oluşturmak için için medya kampanyalarının, okullarda verilen eğitimlerin yanısıra, internet oyunlarını da kullanıyorlar. İşte birkaç örnek...

Stop Disasters

Birleşmiş Milletler Doğal Afet Etkilerinin Azaltılması Sekreteryası (UN-ISDR) tarafından geliştirilen Stop Disasters (Afetlere Son) adlı `online´ bilgisayar oyununun amacı, insanların doğal afetlere karşı hazırlanması, toplumun bilinçlenmesine katkı.

Belli bir bütçeye sahip olan oyuncu, binaları ve altyapıyı doğal afetlere karşı güçlendirmek, yıkılanı yeniden inşa etmek, halkı bilgilendirmek, yaralıları tedavi etmek zorunda.
Oyuncunun belli bir süre içinde araziyi, binaları, yolları ve köprüleri, enerji ünitelerini ve halkı yaklaşan afete (deprem, tsunami, sel baskını, fırtına vs) karşı korumak üzere tedbir alması, afetin etkilerini, ölüm ve yaralanmaları en aza indirmesi gerekiyor. Oyuncu, önlemlerin bir bütün olduğunu (mesela elektrik santrallerini güçlendirmezse hastanelerin çalışmadığını), sınırlı bütçeyi ve zamanı en iyi şekilde kullanmak gerektiğini deneyerek öğreniyor.
http://www.stopdisastersgame.org/en/playgame.html

Disaster Dynamics

Stop Disasters´ın hedefi oyuncuları doğal afetlere karşı hazırlıklı olmaya eğitmek iken, Disaster Dynamics afet sonrası hızlı toparlanmayı ve yeniden inşa etmeyi hedefliyor. Eğitmenler ve öğrenciler için tasarlanan bu online oyunda, her oyuncu (otel yöneticisi, turist, esnaf gibi) bir rol üstleniyor.
Oyuncuların, afetin ardından, şahsi çıkarlarını da gözardı etmeden birlikte hareket etmeyi ve afet öncesindeki hataları tekrarlamamayı başarması gerekiyor.
http://www.dd.ucar.edu/

Haiti ya da gündelik kabus

UNICEF´in iki yıl önce zengin ülkelerin kamuoyunu Haiti´de yaşanan `günlük kabus´ konusunda bilinçlendirmek için tasarladığı bir online oyun Ayiti The Cost of Life. Yani ülkeyi yıkan depremden önce.

Oyuncuların, dünyanın en fakir ülkelerinden Haiti´nin ekonomik ve sosyal şartlarında yaşayan bir karı koca ve 3 küçük çocuktan oluşan bir aileyi `oynaması´ gerekiyor, çözümsüz durumlara çözüm bulması gerekiyor: Mesela ya çocukların karnını doyuracaklar ya okula gönderecekler. Yahut aile fertlerinden biri malarya yahut kronik ishal gibi yaygın hastalıklardan birine yakalanırsa, doktor ve ilaç parasını nasıl bulacaklar? Ve bu arada, en acısı, ana babanın ve çocukların açlıktan, hastalıktan ölmesi olasılığı da yüksek...
Özetle, insanı yıpratan ama dünyanın gerçekleriyle yüzleştiren bir oyun.
http://ayiti.newzcrew.org/ayitiunicef/

Çocuklara UNICEF´i tanıtan iki oyun

UNICEF en küçüklere çalışmalarını tanıtan iki online oyun hazırladı. Sadece temel bilgileri içeren ama eğitici oyunlar. Birincisi, çeşitli durumlara göre, doğal afetten sonra acil yardımın, içme suyunun yahut eğitim malzemelerinin yerine nasıl ulaştığını, kötü beslenmenin yahut içme suyuna erişim sorununun sonuçlarını anlatıyor.
İkinci oyunla da, bütün bu yardımın sadece ve sadece gönüllü katılıklarla mümkün olduğu küçüklere anlatılıyor.
http://www.unicefworldhero.com/

Food Force

Food Force bu konudaki en bilinen ve en ciddi oyunlardan biri. BM Dünya Gıda Programı tarafından hazırlanan bu oyunda, dünyanın en fakir ülkelerinde veya kriz yaşanan bölgelerde yaşanan açlık ve susuzluk sorunları tanıtılıyor.
6 bölümden oluşan oyunda mesela dengeli beslenme mönüleri hazırlamak, acil yardım malzemesi satın almak ve dağıtmak gibi görevler yerine getiriliyor.
http://www.wfp.org/how-to-help/individuals/food-force
Milliyet Emlak


Geri Dön