Doğal gaz faturasını düşüren formül tek tek açıklandı! Bunu yapanlar yüzde 25-30 daha az ödeyecek!
Kış mevsimin gelmesiyle birlikte kombiler açıldı, doğal gaz faturaları yükselmeye başladı. DOSİDER, daha az fatura ödemenin yollarını madde madde anlattı...
Doğalgaz faturalarını azaltmak için bazı önlemler bulunuyor. Doğal Gaz Cihazları Sanayicileri ve İşadamları Derneği (DOSİDER), oda sıcaklığını test eden ve dereceye getirebilen oda termostatları ve termostatik radyatör vanalarıyla fatura bedellerinin yüzde 10’dan fazla azaltılabileceğini ifade ediyor.
Oda termostatları ve termostatik vanalar yüzde 10, oda sıcaklığını 24°C’den 22°C’ye indirmek yüzde 10 tasarruf sağlıyor. Yoğuşmalı cihazlar ise faturaları yüzde 25-30 oranında aşağı çekiyor.
DOSİDER DOĞALGAZ TASARRUFU İÇİN ŞU BİLGİLERİ VERDİ!
1- Kullanıcılar evlerinin kapı, duvar, cam ve çatı izolasyonu yetersiz ise izolasyonu uygun bir şekilde yaptırıyor. Örneğin çatılardaki ısı kaybı yüzde 20 civarındadır. Bu sebeple evimizin ısıtılmayan mahallere olan duvar, tavan ve zeminleri mutlaka ısı izolasyonu yapılı.
2-Binalarda mantolama ile izolasyon yaptırma imkanı bulunmayan kullanıcılar evlerindeki her bir radyatörün arkasında mutlaka ısı yansıtıcı paneller koymalıdır. Bu paneller çok düşük maliyetli ve uygulaması kolay ürünlerdir.
3- Oda sıcaklığını ölçen ve buna göre oda sıcaklığını istenen şekilde ayarlayan, oda termostatları ve termostatik radyatör vanaları kullanımı ile tasarruf sağlanabilir, oda sıcaklığında her 1°C düşürmek yaklaşık yüzde 6 yakıt tasarrufu sağlar. Örneğin; kombi kullanıcısı kış mevsiminde 24°C oda sıcaklığı tercih eder iken aylık 1.000 lira doğal gaz bedeli ödüyor ise termostatik radyatör vanası kullanarak oda sıcaklıklarını 22°C olarak düzenlediğinde konforlu, sağlıklı bir ortam ve 100 lira seviyesinde tasarruf fırsatı bulunmaktadır.
4- Ülkemizde 2018'nin Nisan ayında yürürlüğe giren, Energy Related Products - ErP (Enerji ile ilişkili ürünler) yönetmeliği ile AB ülkelerinde olduğu gibi Türkiye’de de sadece “yoğuşmalı cihaz” olarak nitelendirilen yüksek verimli kombi, kazan gibi ürünlerin arzı sağlanıyor. Yoğuşma teknolojisinin sağladığı tasarruf ve verimlilik, doğal gaz tüketimi ve faturalarına yüzde 25-30 oranında düşüş olarak yansımaktadır. Bu sebeple eski kombilerin yoğuşmalı cihazlarla değiştirilmesini öneriyoruz.
5- Tüketicilerin kış sezonu başlamadan kombi ve merkezi ısıtma sistem cihazlarını dış hava sıcaklıkları düşmeden kontrol amaçlı çalıştırmalı ve ısıtma kontrollerini yapmalılar.
6- Tüketiciler can ve ürün güvenlikleri için bakım/onarım hizmetlerini mutlaka yetkili servislerden almaları, servis ihtiyaçlarında web üzerinden yapılan basit aramalarda karşılarına çıkan servis noktasının yetkili olup olmadığını kontrol etmeleri, mümkünse ilgili markanın resmi web sayfasından yetkili servis bilgilerine, çağrı merkezlerine ulaşmaları gerekmektedir. Pek çok tüketici kombi, beyaz eşya gibi ürünlerde web aramalarında korsan servislerin yanıltıcı web sayfalarından hizmet alabilmekte, pek çok risk ile karşı karşıya kalabilmektedir. Ticaret Bakanlığı tarafından bu konuda önemli çalışmalar yürütülmektedir. 2020'de tüm ürün grupları için www.servis.gov.tr (SERBİS) web sayfası tüm ürün grupları için hizmete girmiş, tüketicilerin ilgili marka yetkili servislerine ulaşmaları için yeni bir kanal oluşturulmuştur.
7- Güvenli doğal gaz kullanımı için ev ve işyerlerindeki havalandırma menfezlerinin kapatılmaması, doğal gaz tesisatlarına proje dışında müdahale, değişiklikler yapılmaması, olası ihtiyaçlarda yetkili doğal gaz firmaları ve gaz dağıtım şirketlerinden hizmet alınmasına dikkat edilmesi önem arz etmektedir.
Bakan Şimşek açıkladı: 2024'te ÖTV ve KDV gibi vergilerde artış olacak mı?
Polonezköy 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planı değişikliği askıda!