Ekonomi

Doğal gaz piyasasında yeni bir sayfa açılıyor!

Gaz İhraç Eden Ülkeler Forumu (GECF), doğal gaz piyasasının şartlar ve yatırım açısından önemli değişikliklere uğradığını duyurdu.GECF Bakanlar Toplantısı'nın ardından yapılan yazılı açıklamada, "Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle piyasadaki gelişmelerin gaz merkezlerinde ve uzun vadeli sözleşmelerin fiyatlarında dalgalanmalara yol açtığı" ifade edildi

Mısır'ın Kahire kentinde düzenlenen 24. GECF Bakanlar Toplantısı'nın ardından yapılan yazılı açıklamada, "Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle piyasadaki gelişmelerin gaz merkezlerinde ve uzun vadeli sözleşmelerin fiyatlarında dalgalanmalara yol açtığı" ifade edildi.

Açıklamada, gaz fiyatlandırma mekanizmasının değiştirilmesi, piyasa performansı risklerinin yönetilmesi ve siyasi amaçlarla "tavan fiyat" politikasının uygulanmasına dönük girişimlerden duyulan derin endişeye dikkat çekildi.

Açıklamada ayrıca, doğal gaz piyasasına müdahale girişimlerinin, yatırımcı, üretici ve tüketicilere zarar verebileceğine değinildi.

Mısır Petrol ve Madeni Kaynaklar Bakanı Tarık el-Molla da yaptığı açıklamada, "Bugün, tüm uluslararası çabaların enerji güvenliği, sürdürülebilirlik ve enerjinin temini hedefine yoğunlaştığı bu kritik zamanda bir araya gelmiş bulunuyoruz." ifadelerini kullandı.

Doğal gaz kaynaklarının önemine işaret eden Molla, "Doğal gaz en temiz hidrokarbon yakıttır ve enerji geleceğinde önemli bir rol oynamaya devam edecektir." şeklinde konuştu.

TAVAN FİYAT TARTIŞMASI DEVAM EDİYOR!

27 AB üye devletinin enerji bakanları, Avrupa'nın enerji krizine karşı alınacak önlemleri görüşmek üzere Lüksemburg'da bir araya geldi.

Çek Cumhuriyeti Sanayi ve Ticaret Bakanı ve bir dönem Avrupa Birliği Başkanı olan Jozef Sikela konferansın sonunda çok konuşulacak bir açıklama yaptı. Sikela'nın açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Gaza tavan fiyat uygulanması ve TTF'deki (Avrupa gaz piyasası) düzeltme mekanizmasını görüştük. Bu mekanizma hakkında oldukça farklı görüşlerimiz var."

Sikela, AB liderlerinin Avrupa Komisyonu'nu elektrik üretimi için gaz fiyatlarını sınırlamak da dahil olmak üzere daha fazla önlem almaya çağırdığını söyledi.

Jozef Sikela, Enerji Bakanı'nın paketin temel taşlarını belirlemek için "genel görüşmeler" yaptığını kaydetti.

Sikela, "Bakanlar, ortak gaz alımına odaklanmamız gerektiği konusunda anlaştılar" diyerek, üye devletlerin elektrik ve gaza dinamik üst sınırların getirilmesini geniş çapta desteklediğini de sözlerine ekledi.

Sikela, 24 Kasım'da Enerji Bakanlarını olağanüstü bir toplantıya çağırdı ve paketin kabulünü vurguladı.

Sikera, İspanya ve Portekiz'de tanıtılan elektrik üretimi için gaz fiyatını sınırlayan "İber Yarımadası modeline" atıfta bulundu.

FED'e faiz uyarısı!
Google ve Microst Bitcoin'i düşürdü!
Taşıt kredilerinde deprem! Yüzde 1.29 faiz açıklandı!
Dolar için geri sayım başladı! Üç, iki, bir ve motor!