Doğal gaz zamları ve yeni tarife uygulaması tüketimi azalttı
PALMET Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Doğanay Samuray, Türkiye'nin en önemli sanayi merkezlerinden olan Gebze ve Kocaeli'de doğal gaz zamları sonrasında tüketimin azaldığını bildirdi.Doğal gaza art arda yapılan zamlar sanayicinin tüketimi kısmasına neden oldu
Kocaeli ve Gebze bölgesinde şehiriçi doğal gaz dağıtımı yapan PALMET'in Yönetim Kurulu Başkanı Samuray, özellikle kimya ve demir çelik sektörlerinde talebin düştüğünü ifade etti. Doğal gaza art arda yapılan zamlar sanayicinin tüketimi kısmasına neden oldu. Konuyla ilgili olarak Gazete Durum'a açıklama yapan PALMET Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Doğanay Samuray, Türkiye’nin en önemli sanayi merkezleri olan Gebze ve Kocaeli'de doğal gaz tüketiminin azaldığını belirterek özellikle demir çelik ve kimya sektörlerindeki firmalar başta olmak üzere sanayi kuruluşlarının gaz talebinin geçen yılında aynı dönemi oranla yüzde 15 gerilediğini açıkladı.Samuray, "Sanayinin gaz talebi, geçen yıla göre yaklaşık yüzde 15 geriledi. Özellikle demir çelik ve kimyada gaz talebi düştü” diye konuştu.
Hatırlanacağı üzere BOTAŞ, 1 Ekim'den geçerli olmak üzere kademe-2 sanayi tarifesine yüzde 5, demir, çelik, metal, rafineri ve petrokimya tarifesine yüzde 37,3, otel konaklama tesislerine yüzde 25 oranında zam yaptığını açıklamıştı. Konut tarifesi ise sabit tutulmuştu. Gazete Durum'daki habere göre BOTAŞ ayrıca tarifede yeni bir uygulamayı da başlattı. Yeni uygulamaya göre 1 Ekim 2022 tarihinden geçerli olmak üzere belli müşteri gruplarına uygulanması beklenen zamlar, Türkiye Organize Toptan Doğalgaz Satış Piyasası’nda belirlenen Günlük Referans Fiyat’a (GRF) endekslendi.
Ödemelerde sorun yok ama talep düşüyor
BOTAŞ'ın, yaptığı zamlar sonrasında sanayinin tüketiminde belirgin biçimde düşüş görüldüğü belirten PALMET Yönetim Kurulu Başkanı Doğanay Samuray, Gebze ve Kocaeli'nin şehir içi doğal gaz dağıtımını yaptıklarını kaydederek bu bölgelerde yapılan zam sonrasında sanayinin tüketiminin düştüğünü ve sanayicinin tasarrufa yöneldiğini ifade etti. Özellikle demir çelik ve kimya sektörleri olmak üzere sanayinin gaz talebinin, geçen yıla göre yüzde 15 gerilediğini vurgulayan Samuray, sanayi ve konut sınıfındaki abonelerin gaz ödemelerinin herhangi bir sorun olup olmadığı yönündeki bir soruyu ise “Gaz ödemelerinde bir sorun yok. Sanayiciler de diğer aboneler de zamanında ödemelerini yapıyor” şeklinde konuştu.