Ekonomi

Ucuz doğal gaz hayal mi oldu? Faturaların düşmesi mümkün olacak mı?

Enerji ve tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'nin Karadeniz'de bulduğu doğal gazın 2023'ün ilk üç ayında hanelere verileceği açıklaması vatandaşları ucuz doğal gaz beklentisine sokmuştu. BOTAŞ 'ın 2023 ile ilgili mali hedefleri doğrultusunda 2022'den 25 kat daha fazla borçlanacak olması bu hBOTAŞ ve EÜAŞ'ın borçlanma ihtiyacı kat be kat arttı

Türkiye'nin bulduğu doğal gazların hanelere girmesiyle doğal gaz faturalarının düşeceği beklentisi hayal oldu. BOTAŞ ve EÜAŞ'ın borçlanma ihtiyacı kat be kat arttı. Bu da ucuz doğal gazın hayalden öteye geçmeyeceğini ortaya koydu.  

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre Kamu İktisadi Teşebbüsleri'nin (KİT) 2023 yılı mali hedefleri belirlendi. Buna göre BOTAŞ'ın 2022 yılında 16.4 milyar lira olan borçlanma ihtiyacı 2023 yılında 25 kattan fazla artarak 422.8 milyar liraya yükseldi. Elektrik Üretim Anonim Şirketi'nin (EÜAŞ) borçlanma ihtiyacı ise 3.4 milyar liradan 26 kat artarak 90.6 milyar liraya çıkarıldı.

“İktidar 2023'te doğalgaz yerine dev borç yükü çıkardı. Hem BOTAŞ hem de EÜAŞ olağanüstü borçlanacak” diyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, iki kurumun da borç batağına sürüklendiğini ve tarihte görülmemiş şekilde borçlanmasının öngörüldüğünü söyledi. BOTAŞ ve EÜAŞ'ın 2023 yılında toplam borç ihtiyacı 513.4 milyar lirayı aştı.

Bakan Dönmez: "30 yıllık ihtiyacı karşılayacak"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, daha önce yaptığı açıklamada Karadeniz'de bulunan doğal gaz rezervinin 2023 yılının ilk üç ayında sisteme verileceğini açıklamıştı. Karadeniz'de bulunan doğal gaz miktarının 540 milyar metreküp olduğunu belirten Dönmez söz konusu gaz rezervinin Türkiye'deki tüm mesken ve konutların 30 yıllık ihtiyacını karşılayacak büyüklükte olduğu bilgisini paylaşmıştı.

Karadeniz doğal gazıyla ilgili yapılan açıklamalarda bir yandan denizde kuyu açılırken bir yandan da gazı karaya taşıyacak boru hatları ve karada ise depolama tesisi ile ilgili çalışmaların sürdüğü belirtilmişti. Denizde gazın çıkarılması ile ilgili çalışmalar sürerken karada ise doğal gazın işleneceği Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisi ile ilgili inşa faaliyetleri yürütülüyor. Karadeniz doğal gazıyla ilgili sahada 4 bin 200 personel çalıştığı  belirtilirken denizde 3'ü sondaj olmak üzere 16 gemi de çalışmalara katılıyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, Gazprom Başkanı Miller ile görüştü!

Doğal gazın evlere gireceği tarih belli oldu! Bakan Fatih Dönmez açıkladı

Türkiye'nin doğal gaz depolarındaki son durum nedir?