Genel

Doğalgaz arzında sıkıntı yaşanır mı

Botaşın Batı Hattından yıllık 6 milyar metreküp doğalgaz ithal sözleşmesini yenilememe kararının ardından, Doğalgaz arzında sıkıntı yaşanır mı noktasında tartışmalar devam ediyor

BOTAŞtan üst düzey bir yetkili, doğalgazın yoğun tüketildiği kış aylarında özellikle İstanbul ve çevresinde bir sıkıntı yaşanmaması için kapasiteleri fullleyeceklerini ifade etti.  25 yıllık Batı Hattı anlaşmasının yenilenmemesiyle ortaya çıkan 6 milyar metreküp doğalgaz tartışmalarının odağındaki BOTAŞtan üst düzey bir yetkili, özellikle Marmara bölgesinde ve İstanbulda bir doğalgaz sıkıntısı yaşanmaması için çaba sarf edeceklerini vurguladı. Marmara Ereğlisindeki LNG Terminali ve Silivrideki Yeraltı Doğalgaz Depolama Tesislerinin full (tam) kapasiteyle çalışacağını bildiren yetkili, Ayrıca LNG lisansı alan 17 firma var. Gerektiği taktirde LNG getirip, piyasaya sokabilirler dedi. BOTAŞın kontratlarının miktarının bugün 47.8 milyar metreküp (bcm) olduğunu dile getiren BOTAŞ yetkilisi, Ancak giriş noktaları ve tüketim noktaları farklı. Gelen gazların yüzde 75i Eskişehirin batısında tüketiliyor. Doğudan batıya ciddi miktar gaz transfer edeceğiz. Bunun için de ciddi yatırımlar yapıyoruz. Kompresör istasyonları konusunda yatırımlar yapılıyor. Yıllardır yapılamayan ihaleler vardı. Şu anda bu ihaleleri yaparak, altyapıyı güçlendiriyoruz diye konuştu.

Avrupaya indiriyorlar

İhaleler tamamlandığı zaman doğudan batıya gaz naklinde çok büyük sıkıntı kalmayacağını dile getiren yetkili, 6 milyar metreküplük anlaşmayı neden yenilemediklerine yönelik ise şöyle konuştu: Pazarlık yaptık. Rusyanın Batı Avrupada birçok ülkeye, Almanya, İtalya ve Fransa gibi, ciddi indirim yaptığını biliyoruz. İstediğimizi yapmadılar.

Rusya ve İranla yapılan al ya da öde anlaşmalarına ilişkin ise BOTAŞ yetkilisi, Geçen yıl İrandan telafiye (make-up) girmiştik. Yani önceden parasını ödedğimiz gazları bedavaya alıyoruz. Bu yıl bütün Rus kontratlarında da telafiye giriyoruz ve İranla tekrar telafiye giriyoruz. Al ya da öde sorunumuz kalmadı.
Hürriyet/Merve Erdil