Ekonomi

Doğalgaz faturasını azaltmak mümkün! Doğalgaz faturası düşürmek için ne yapılıyor?

Son günlerde havaların soğuması ile vatandaşları doğalgaz faturasını nasıl ödeyecekleri telaşı aldı. Buna göre, kombisini açan, doğalgazı yakmaya başlayanlar hemen faturayı düşürmek ne yapmak gerektiğini düşünüyor. İşte haberin ayrıntıları..

Havaların soğumaya başlaması ile birlikte özellikle de akşamları kombiler yanmaya başlarken doğalgaz ve elektrik faturası vatandaşı kara kara düşündürmeye de başladı. Eskişehir’de kombi tamiri ve doğal gaz tesisatçılığı yapan Ateş Aydinç, yaklaşan kış mevsimi öncesinde yüksek faturalardan kaçınmanın yollarını açıkladı.

KOMBİYİ EVDE YOKKEN KAPATMAK DOĞALGAZ TASARRUFU SAĞLAR MI?

Son zamanlarda yasa dışı yollardan kombi tesisat ve tamirciliği yapan kişilerin arttığını ve vatandaşların bu şahıslara güvenmemesi gerektiği ve mevcut arızaların tamir edilmeyebileceğini ya da fazla ücret alınabileceği kaydedildi. Kombi bakımının yanı sıra çalıştırılan petek sayısının da çok önemli olduğunu kaydeden Aydinç, az sayıda yanan peteğin sıcaklığı kontrol edemeyeceğini ve kombiyi de sürekli olarak çalıştıracağı için faturayıda yükselticeği belirtildi.

 

KOMBİ BAKIMI NEDEN ÖNEMLİ?

usakgundem.com'da yer alan habere göre; Yıllık olarak kombi bakımlarının aksatılmadan yapılması gerekir. Soğuk havalarda meydana gelebilen arızaların vatandaşları çok zor durumda bırakacağı ve bu süreçte de tamir ücreti bakımından zorlayacağı da kaydedilirken, “Vatandaşların kombi bakımı için öncelikle güzel bir firmayı seçmeleri lazım. Asla korsan tamircileri tercih etmesinler" denildi. Buna göre kara kış gelmeden kombilere bakım yapmaları lazım çünkü kombi fanı bütün tozu hem dışarıya atıyor hem de emiyor. Fan tozlandığı zaman da kombi çok çalışıyor ve çok yakıyor. Vatandaşlar kombilere bakım yaptırırken peteklere de bakım yaptırsınlar. Gittiğimiz yerlerde peteklerden çamur ve pislik falan çıkıyor, üzülüyoruz. Bakım yaparken 100 Türk Lirası vereceklerine 300 Türk Lirası vermiş oluyorlar.

PETEK YIKATMAK PETEKLERE ZARAR VERİR Mİ?

Buna göre, peteklerin içinde yer alan oksijenli su gittiği zaman petek dışındaki saclar çürür. Bu durumda vatandaşların peteklerini kapatmalarını tavsiye edilmiyor çünkü petekleri ne kadar çok kapatırlarsa kombinin üretimi artar ve buda faturaya çok yansımaktadır. Vatandaşlar, fatura çok gelmesin diye kullanmadıkları odalardaki petekleri kapatarak, kombinin çok çalışmayacağını ve faturanın düşük geleceğini sanıyor ama böyle bir şey yok. Kombi termostatı, kapalı peteklerin bulunduğu odadaki soğukları alınca devamlı çalışıyor ve hiç durmuyor. Durmayınca da gaz haddinden fazla yakıyor.

Ev sahibi ve kiracılar bunu merak ediyor! Kombi, petek bakımı, çatı tadilatı masrafları kime ait? İşte cevabı...

Doğalgaz piyasasında 1000 metreküp gazın referans fiyatı 11 bin 877 lira 49 oldu

Doğalgaz ne zamana kadar bedava? 2024 yılında doğal gaz ücretsiz mi?