Kim Kimdir?

Doğan Cansızlar:TOKİ ile mortgage rakip gösterilmemeli!

TOKİ mortgage'ın rakibi olarak gösterilmezse kredi kullanımı 5 yılda 3'e katlanır

SPK eski Başkanı Doğan Cansızlar, hükümetin TOKİ'yi mortgage'ın rakibi olarak göstermesini eleştirerek, “TOKİ bugün hem inşaat yapıyor, hem finansmanla uğraşıyor. Finansmanı bankalara bıraksa, mortgage sistemi daha sağlıklı yürüyecek, piyasalar gelişecek. Kredi kullanımı da 5 yıl içinde 3'e katlanabilir” dedi 

Mortgage sisteminin kanunlaştırılmasının mimarı olan SPK eski Başkanı Doç. Dr. Doğan Cansızlar, hükümetin mortgage'ı TOKİ'nin rakibi gibi göstermesini eleştirdi. Cansızlar, “TOKİ var, mortgage'a gerek yok noktasına getirilmiştir. TOKİ'nin temelde iki görevi var, biri sosyal konut üretmek, ikincisi altyapısı hazır arsayı müteahhitlere satmak. Oysa TOKİ bu asli görevlerinin dışına çıkarak hem inşaatı yapıyor, hem işin finansman tarafıyla uğraşıyor. Finansmanı bankalara bıraksa, mortgage sistemi daha sağlıklı yürüyecek, piyasalar gelişecek. İnşaat sektörü TOKİ kanalıyla devletleştiriliyor” dedi.

Mortgage kredisi kullanımının 44.4 milyar liraya ulaştığını hatırlatan Cansızlar, “Milli gelirin yüzde 5'i kadar olan bu tutar bugün yeterli seviyede değil. Gelişmiş ülkelerde bu oran milli gelirin yüzde 30'u ile yüzde 80'i arasında. Kredi kullanımını 3-5 yıl içinde 3'e, 4'e katlayacak olan faktörlerden en önemlilerinden biri, hükümetin TOKİ'yi mortgage ile rakip yapma hatasına düşmesinden vazgeçmesidir” diye konuştu.

Türkiye'de ilk sertifikalı mortgage brokerlığı eğitimi verecek kurum olan Modern Mortgage Institute'un (MMI) açılışında sorularımızı yanıtlayan Cansızlar, bankaların asli faaliyetleri olan bankacılık işlemlerine odaklanmasının önemine de değindi.

Doğan Cansızlar şunları söyledi: “Mortgage brokerları, kredi kuruluşlarının finansman yöntemlerini, dosya masraflarını, ekspertiz, sigorta işlemleri ile en uygun faiz oranlarını araştıran, müşterinin gelir düzeyi paralelinde en kârlı kredi seçenekleriyle ilgili bilgilendiren, ardından da doğru bankaya yönlendiren kişilerdir. Bu işler şu anda ağırlıklı olarak bankaların bünyesinde ancak çıkarılmalı.”

Şirket sayısı 10'u geçmiyor

MMI, şu ana kadar üniversitelerde kurs kapsamında verilen mortgage ve brokerlık eğitiminin kapsamını genişletip sertifika vererek kurumsal bir eğitim merkezi niteliği kazandıran ilk kuruluş. MMI'ı kuran Alp Demirler, “Sayısı 10'u geçmeyen Dr. Mortgage, Finzoom gibi brokerlık şirketleri 2011 ortasından itibaren artacak. Gelişmiş ülkelerde kredilerin yüzde 65'i broker danışmanlığıyla veriliyor” dedi.

Broker sertifikasıyla bankalarda çalışılacak

Modern Mortgage Institute'da (MMI) diploma, sertifika ve seminer programlarının verileceği eğitimler 2.5 ay ve 90 saat sürecek. 50 kişilik gruplar halinde bu sürede toplam 200 kişinin eğitileceği programın sonunda yapılacak sınavı geçenler, MEB onaylı brokerlık sertifikası alacak. Üniversitelerin iktisat, işletme gibi bölümlerinden mezun olanların yanı sıra emlakçılar, eğitimci ve profesyonellerin de katılabileceği bu eğitimlerin sonunda sertifika alan kişiler, bankalardan brokerlık şirketlerine ve GYO'lara kadar sektörün her alanında çalışabilecek.
Nihal Yuvacan/Vatan