Yeni Şirketler

Doğan dev araziyi MİLPA ile toplamış

Aydın Doğan'ın, golf sahalı süper lüks villa yapmayı planladığı 2 milyon 238 bin m2 dev araziyi MİLPA üzerinden mülkiyetine geçirdiği ortaya çıktı.

Aydın Doğan'a ait Ömerli'deki dev arazinin ilginç bir mazisi var. Tercüman'ın sahibi Kemal Ilıcak'ın hayatına malolan ünlü İLKSAN arazisi olarak bilinen arazinin Aydın Doğan'ın mülkiyetine geçişini içeren talihsiz öykü dikkatlerden kaçmıyor. Bir gazete sahibinin ölümüne ve birçok kişinin cezaevinde yatmasına neden olan İLKSAN arazisinin imar planlarına göre inşaata açılmaması, 'araziden canı yananların ahı tuttu'yorumlarına neden oldu.

ADIM ADIM ELE GEÇİRİLDİ

Dev arazi, filmlerde görülebilecek bir operasyonla Aydın Doğan'ın mülkiyetine geçti. Aydın Doğan'ın sahibi olduğu Milliyet Pazarlama (MİLPA) tarafından Pendik Kurtdoğmuş Köyü'nde satın alınan 2 bin 238 dönümlük arazi 1993 yılında kamuoyunda "İLKSAN Skandalı" olarak bilinen ve ekonomik sıkıntı içinde bulunan Tercüman gazetesinin o dönemdeki sahibi Kemal Ilıcak'ın ölümüyle sonuçlanan olaylarla gündeme gelmişti.

Sahibi olduğu gazetelerin manşetleriyle Ilıcak'ın hayatına neden olan Aydın Doğan'ın İLKSAN arazisine olan ilgilisi 2000 yılında dönemin Başbakanı Ecevit Formula 1 yarışlarına onay vermesiyle başladı. Doğan'ın sahibi olduğu MİLPA Pendik Kurtköy ve civarındaki arazileri tek tek toplamaya başladı. Arazileri parça parça elde etme yöntemini uygulayan Doğan'ın pazarlama şirketi MİLPA; 31 Mart 2000'de "İLKSAN Skandalı" kahramanlarından Sedat Çolak'ın G.D Gayrimenkul Değerlendirme İnş. San. şirketinden 159 dönüm arazi alarak bölgeye adım attı. İkinci alımı 12.07.2003'de gerçekleştirdi, parseldeki 130 dönüm hisseleri karşılığı Tuğrul Doğan, Bahtiyar Doğan, Nihal Işık, Burak Barmanbek, İmre Barmanbek, Ganje Alda Tokcan, A. Rıza Temiroğlu ve Işıl Doğan'a 995 milyar 664 milyon lira ödedi.

2002'DE SON ALIM

Son olarak 30 Eylül 2002'de İLKSAN'a ait hisseleri de satın alan MİL-PA, 2 bin 238 dönüm 1024 nolu parselin tamamına sahip oldu. İLKSAN'a ait olan bin 314 dönüm arazi ise, Pendik Sulh Hukuk Mahkemesi'nde görülen 'birleştirme'davasının ardından yapılan satışla alındığı için tapu kayıtlarına bedeli işlenmedi.

Gerçek değeri ortaya çıktı

Kemal Ilıcak'ın eşi Nazlı Ilıcak, "Arazinin bedeli o dönem ifade edildiğinden çok daha yüksek olduğu bugün ortaya çıkmış oldu. Yani o günün bedelinin üç misli iddiasının da doğru olmadığı bugün ortada. Ama konu siyasete alet edildi" dedi. Mesut Yılmaz'ın Süleyman Demirel'i yıpratmak için Kemal Ilıcak ile ilgili olarak arazinin İLKSAN'a satılmasına aracı olduğu iddiasını ortaya attı. Ilıcak "Erol Simavi, Hürriyet Gazetesi ve Dinç Bilgin'in Sabah Gazetesi, haberi çok büyük verdi. O dönemde sanki o arazinin bedelinin üç misli üzerinde satış gibi yansıtıldı" diye konuştu.

Sedat Çolak kimdir?

Gizli tutulan Tuncay Özkan'ın açıkladığı Ergenekon İdidanamesinin 236. klasöründe, Ergenekon'un mafya yapılanmasında Çolak'ın adı 'Sedat Çolak kumarhaneci olarak' yer alıyor. Tercüman Gazetesi'nin bir dönem sahibi oldu. AY-BA İnşaat ile İLKSAN olayında adı gündeme gelen Sedat Çolak, 2 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Yenişafak