30 / 04 / 2024

Doğan Grubu'nun teminatlarında Hilton ve Trump Towers yok

Doğan Grubu'nun teminatlarında Hilton ve Trump Towers yok

Doğan Grubu, 4.8 milyarlık teminat için hisselerin yanında 44 adet gayrimenkul gösterdi. Ancak Hilton ve Trump Towers gibi `pırlantalar' yok



IMF'nin yıllık toplantıları ve Doğan Grubu'na kesilen vergi cezası geçtiğimiz haftanın ekonomi gündemine damgasını vurdu. Maliye'nin Doğan Grubu'na 4.8 milyar liralık teminat için tanıdığı süre 9 Ekim Cuma günü doldu. Grup, cuma günü teminat talebiyle ilgili iki önemli hamle yaptı. Sabah saatlerinde, Danıştay'ın daha önceki vergi cezası ile ilgili verdiği `yürütmeyi' durdurma kararını kamuoyuna açıklayan grup, akşam saatlerinde de, 4.8 milyar liralık teminat Maliye'ye gösterildiği bildirildi. Grubun, her iki hamlesinin ardından gözler Maliye Bakanlığı'na çevrildi. Maliye Bakanlığı kaynaklarının, gösterilen teminatla ilgili görüşleri şöyle:

o 4.8 milyar liralık teminat paketini açan Maliyeci'lerin ilk yorumu, `komedi gibi teminat' oldu.

o Teminat paketinden, şirketlerin hisselerin yanında, 44 gayrimenkul, 2.6 milyon liralık teminat mektubu ve 140 milyon liralık banka hesabı çıktı. Gayrimenkuller arasında ise Doğan Grubu'nun değerli varlıkları olan Hilton arazisi, Trump Towers Projesi'nin ve Çamlıca arazisinin olmadığı öğrenildi.

o Teminat olarak gösterilen hisse senetlerinin ise `daha önceki cezadan dolayı, haciz uygulanan hisselerden' oluştuğu belirtildi.

o Vergi cezalarında hisse senedi teminat olarak kabul edilmiyor. Bu nedenle vergi idaresinin teminatları reddetmesi bekleniyor.

Danıştay'ın kararına Maliye'ciler ne diyor

o Danıştay'ın verdiği karar 826.3 milyon liralık önceki vergi cezasını kapsıyor. Bu karar, 3 milyar 755 milyon liralık vergi cezasını ve bu ceza için istenen 4.8 milyar liralık teminat talebini hiçbir şekilde etkilemez.

o Karar, önceki ceza kapsamında konulan ihtiyati haciz kararını da kaldırmıyor. Çünkü karar, teminat talebini içeriyor. İhtiyati hacizle ilgili durum için ayrıca yeni karar alınması gerekir.

o Danıştay, haciz için yürütmeyi durdurma kararı alsa bile, mevcut ihtiyati haciz kaldırılmayacak. İdare'nin bu konuda yetkisi bulunuyor.

o Dolayısıyla, Danıştay kararı, önceki vergi ve yeni vergiyle ilgili hiçbir durumu değiştirmeyecek.

Teminattaki 65 kuruş Maliye'yi kızdırdı

Doğan Grubu'nun Danıştay kararı ile ilgili yaptığı açıklama ve teklifteki bazı ifadeler Maliye Bakanlığı'nı da rahatsız etti. Danıştay Kararı'nın teminatla ilgili kararı 8 Ekim günü alındı ve daha imzaları kurumadan kamuoyuna açıklandı. Maliye'nin ise karardan açıklama ile birlikte haberi oldu. Bu durum Maliye kulislerinde kötü niyet olarak yorumlandı. İkinci olarak, 4.8 milyar liralık teminatın içinde, 2.6 milyon liralık teminat mektubuna yer verildi. Teminat tutarında, 65 kuruşun da yazılması Maliyecileri rahatsız etti.

Genç Parti'de Cem Uzan depremi yaşanıyor

Eylül ayı başından bu yana kendisinden haber alınamayan Genç Parti Lideri Cem Uzan'ın, kaçışı ile ilgili sır devam ediyor. Uzan'ın kaçtığı yönündeki iddialar en çok Genç Parti'lileri vurdu. Birçok partilinin istifa etmeye hazırlandığı ancak, parti yönetiminin `biraz daha bekleyin' tavsiyeleri üzerine istifaların şimdilik bekletildiği bildirildi. Cem Uzan'ın kaçışı ile ilgili de yeni bilgiler ortaya çıktı. Son olarak eylül ayı başında Güney illerinden birisine tatil yapmak için giden Cem Uzan'ın ortadan kaybolmadan önce, partiden bazı kişilerle buluşmak için randevulaştığı öğrenildi.

Uzan'ın, randevuları kaçışını gizlemek için yaptığı sanılıyor. Yine Uzan ile birlikte bazı yakın çalışma arkadaşlarının da kayıp olduğu öğrenildi. Bu durum, Uzan'ın firarını daha gizemli hale getirirken, Cem Uzan'ın yakın çevresi ise "Cem Bey yakında ortaya çıkacak" yorumunda bulunuyorlar.

Ekonomide taşlar oynuyor

Ekonomi bürokrasisindeki değişim beklentisi hat safhaya ulaştı. Kimin görevden alınacağı ve yerine de kimin atanacağı, bürokratların ilk gündem maddesi haline geldi. İşte kulislere göre,  son atama beklentileri:

o MALİYE: Maliye'nin köklü gelenekleri ve dışarıdan atamaya izin vermeyen yasası Mehmet Şimşek'in, ekibini kurmasını engelliyor. Maliye Müsteşarlığı'na atanan Naci Ağbal ile `iyi bir frekans' yakalayan Şimşek, Gelir İdaresi'ndeki atamaların büyük kısmını bitirdi. Sırada müsteşar yardımcılıkları, ÖİB yönetimi, Milli Piyango Genel Müdürlüğü bulunuyor.

o BANKALAR: Ziraat, Halk Bankası ve Vakıflar Bankası'nın yönetiminin değişmesi bekleniyor. Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, TMSF Başkanlığı'na, Halk Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın da Ziraat Genel Müdürlüğü'ne atanacak.

Bürokratı korkutan gazeteci

Türkiye'nin demokratikleşmesi açısından büyük önem taşıyan Ergenekon Operasyonu, darbe planlarının yanı sıra darbe plancıları ile bazı gazeteciler arasındaki ilişkilerin de öğrenilmesini sağladı. Buna rağmen, bazı gazetecilerin darbe beklentisi içinde olduğu, hatta bazılarının ise bürokratlara ilginç uyarılarda bulunduğu öğrenildi. Kulaktan kulağa dolaşan bir iddiaya göre, bir medya grubunda yöneticilik yapan gazeteci, kendisine yakın olan bazı ekonomi bürokratlarına, ilginç bir uyarıda bulundu. Gayri meşru yollarla hükümetin yıkılacağını öne süren gazetecinin "İstifa edin. Yoksa enkazın altında siz de kalırsınız" diyerek de bürokratlara yol gösterdiğini öğrendik. Bürokratların bu sözlere yorumları ise şöyle: "Bu ülkede iki beklentiyi değiştiremedik. Birincisi ekonomik kriz. İkincisi de darbe."
Hüseyin Özay/Star


Geri Dön