Genel

Doğan Okumuş, kiliseden ayazma kiraladı!

İstanbul'un tarihi semtlerinden Çengelköy'de bulunan, Bizans döneminden kalma Aya Pandeleimon Ayazması, inanç turizmine açılacak. Rum Ortodokslar için kutsal sayılan ayazma alanını, kiliseden kiralayan Doğan Okumuş, yıkık binaları tamir edeceklerini söyle

 

Okumuş, açılışı 27 Temmuz Ayazma Kutsal Günü'ne yetiştireceklerini dile getirdi. Çengelköy sırtlarında bulunan tarihi Aya Pandeleimon Ayazması, son olarak 1909'da restore edilmişti. Siyah beyaz fotoğraflarda laternalar çalınırken, oyunlar düzeninken görülen panayır alanı bugün neredeyse yıkılmak üzere. Ancak bir kişi var ki o günleri geri getirmek için kolları sıvamış durumda. Rumların tarihine sahip çıkan ve inanç turizmini yeniden başlatmaya karar veren Doğan Okumuş, yaklaşık 7 bin metrekare büyüklüğündeki alanı bir yıllığına kiraladı. Çöp içinde kalan alana birçok ağaç dikti ve yürüme yolları oluşturdu. Bir dönem lokanta olarak kullanılan ancak bugün tavanı bile çöken yeri de et ve balık lokantası yapacağını kaydeden Okumuş, "İhtiyarlar için oturma grubu yapacağım. Ayazma suyunu ziyaret ettikten sonra ikram yapacağız. Çay bahçemiz, kır düğünü yapılacak alanımız, nargile kafemiz olacak. Çocuk oyun parkı da kuracağız" dedi.

KUTSAL SUYA GELİYORLAR

Okumuş, "Türkiye'den yurtdışına özellikle de Yunanistan'a göç eden çok fazla Rum var. Yüzlerce kişi yılın belirli zamanlarında dini günleri vesilesiyle Türkiye'yi ziyaret ediyor. Geldikleri yerlerden biri de buradaki Ayazma. Sadece kutsal suya gelmelerini istemiyoruz. 30 yıldır burada eğlence bile düzenlenmemiş. İnanç turizmi yaratacağız, İstanbul kazanacak" diye konuştu. Okumuş, izinlerin de tamamlanması halinde bölgeyi 27 Temmuz Ayazma Kutsal Günü'ne yetiştirip açılış yapacaklarını dile getirdi. Ayazma kelimesi Yunanca kutsal pınar, kutsama anlamlarına gelen "hagiasma" sözcüğünden geliyor. Ortodoks Hıristiyanları tarafından şifa verdiği kutsal kabul edilen ve bu nedenle kutsal sayılmış su kaynakları üzerine yapılan binalara 'ayazma' deniyor.

Bilge Eser / SABAH