29 / 04 / 2024

Doğu Karadeniz'de yaylalar apartmanlaşıyor!

Doğu Karadeniz'de yaylalar apartmanlaşıyor!

Doğu Karadeniz'de turizmde gelecek vaat eden yaylalarda kaçak yapılaşmanın önüne, valiliklerin mücadelesine ve güvenlik güçlerinin sıkı denetimine rağmen bir türlü geçilemiyor  



DOĞU Karadeniz'de turizmde gelecek vaat eden yaylalarda kaçak yapılaşmanın önüne, valiliklerin mücadelesine ve güvenlik güçlerinin sıkı denetimine rağmen bir türlü geçilemiyor. Kış aylarında denetimler de yetersiz kalıyor. Kaçak yapılaşma, yaylaların otantik yapısını her geçen gün bozarken, aşırı insan baskısı ve etkinlikleri, hassas doğal yapıyı onanlmayacak şekilde tahrip ediyor. Yapılaşmayla birlikte insanların çoğalması, yaylalara yeni yolların yapılmasını da beraberinde getiriyor ve zaman içinde hızlanan büyük bir doğa tahribatının yaşandığı inanılmaz bir kısırdöngü ortaya çıkıyor.

Özellikle son yıllarda Karadeniz yaylalarında ÇED raporu alınmadan yapımına başlanan ve hemen hepsi mahkemelik olan hidroelektrik santrallarınm (HES) yapımı da hassas ekosistemler olan yaylalar üzerindeki baskıyı ikiye katlıyor. Yaylaları korumak için hazırlanan master planlarında ise çevre ve kültür koruma kaygılarından çok, ekonomik kaygıların ağır bastığı dikkat çekiyor.
Habetürk


Geri Dön