Doğum borçlanması nedir? Doğum borçlanması nasıl olur?
Doğum borçlanmasının ne olduğu ve nasıl yapıldığı çalışan kadınlar tarafından merak edilen ve sorulan sorulardandır. İşte detaylar!Bu yüzden bir çok kişi bu konu hakkında detaylı bilgi almak istiyor
Doğum borçlanmasının nasıl yapıldığı, şartlarının ne olduğu çalışan kadınlar araştırılıyor. Bu yüzden bir çok kişi bu konu hakkında detaylı bilgi almak istiyor. İşte doğum borçlanması hakkında araştırılan ayrıntılar…
DOĞUM BORÇLANMASI NEDİR?
Doğum borçlanmasını kısaca açıklarsak; doğum sebebiyle çalışma hayatından belirli bir süre uzak kalan, en az bir gün sigortalı çalışmış kadınların geriye dönük prim ödeme yapmasına olanak veren bir durumdur. Geriye dönük prim ödeme imkanı veren doğum borçlanması emeklilik konusundaki olumsuz durumu ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır.
DOĞUM BORÇLANMASI NASIL HESAPLANMAKTADIR?
Doğum borçlanması günlük brüt asgari ücretin %32'sinden az bu tutarın 7,5 katından fazla ise hesaplanamıyor. 2022 yılı için brüt asgari ücret 5.004,00 TL olduğu için günlük brüt kazanç 166,80 TL, doğum borçlanması bedeli de 2022 yılı için günlük en az 53,38 TL olarak hesaplanarak şu durumun ortaya çıkmasına sebebiyet verir;
1. çocuk için 720 gün (2 yıl) doğum borçlanması bedeli 2022 senesi için en az: 38.430 TL.
2. çocuk için 1.440 gün (4 yıl) doğum borçlanması bedeli 2022 senesi için en az: 76.861 TL.
3. çocuk için 2.160 gün (6 yıl) doğum borçlanması bedeli 2022 senesi için en az: 115.292,16 TL.
DOĞUM BORÇLANMASI ŞARTLARI NELERDİR?
- Doğan çocuğun sağ olarak dünyaya gelmesi.
- Doğumdan önce annenin sigortalı olarak çalışması.
- Doğumdan sonraki 2 yıl için de sürekli bir sigortanın olmaması.
- En fazla 3 çocuğa kadar doğum borçlanmasına gidilebilir.
- Sigorta statüsü fark etmeden bütün kadınlar doğum borçlanması yapabilir.
Her 1 çocuk için en fazla 720 gün yani 2 yıl doğum borçlanması yapılabilir. Yani 3 çocuk da 2.160 gün için doğum borçlanması ödenebilir.
KADIN SİGORTALI ÇALIŞAN NE KADARLIK BİR SÜREYİ BORÇLANABİLİR?
Her bir çocuk için en fazla 1 yıl doğum borçlanması yapılabilir. En fazla üç defa olmak üzere ikişer yıllık süreler için yapılır. Yani toplamda 6 yıl için borçlanma yapılabilir.
DOĞUM BORÇLANMASI BAŞVURUSU NEREYE YAPILIR?
Doğum borçlanması için sigortalının en son çalışmasının sosyal güvenlik il müdürlüğüne veya sosyal güvenlik merkezine başvuru yapması gerekir. Kamu görevlileri ise SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığına dilekçe yazarak ya da e-Devlet üzerinden başvuru yapabilirler.
En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Emekli maaşlarına dair son durum!
Ayçiçek yağları ne kadar? Ayçiçek yağına indirim yapılacak mı?