Doğuş İnşaat dünyanın en büyükleri listesinde!
1951 yılında kurulan Doğuş İnşaat zaman içinde dünya devi oldu. Dünyanın en büyükleri listesinde yer aldı. Firma şu anda yeni bir iş için çalışmalarına ara verdi.
Para Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Oğuz Demir, bugünkü yazısında 1951 yılında kurulan Doğuş İnşaat'ın çalışmalarını anlattı. İşte o yazı...
Hasan Uğurlu Barajı’nı inşa eden Doğuş İnşaat ile Japon EPDC kuruluşu arasında yıllar önce başlayan ilişkiler zaman içinde bir Japon tez çalışmasında ele alınmıştı. Tez, Japon Dışişleri Bakanlığı ve Yokohama Üniversitesinin desteğiyle hazırlandı. Tezde Doğuş Grubu’nun büyüme süreci ve Türk-Japon ilişkilerinde yaşanan sorunlar yer aldı. Tez, Doğuş Inşaat’ın ve grubun 1990'li yıllardaki hızlı büyümesiyle başlıyor. Bu büyüme sadece Türkiye’de değil, dünyada da dikkat çekmişti. Türk inşaat sektörünün devi, finans ve gıda alanındaki yatırımlarına ek olarak son yıllarda otomotivden turizme kadar pek çok yeni alanda yatırım yapmıştı.
Tüm bu operasyonlar çerçevesinde Japonlar, Doğuş’u “örnek kuruluş” olarak görmüş ve Japon Dışişleri Bakanlığının desteği ile Doğuş Grubu masaya yatırılarak, bu tez çalışmasına konu olmuştu. Japonlar, Hasan Uğurlu Barajı inşaatında Doğuş Inşaat’la yaptıkları işbirliğini de “örnek çalışma” olarak göstermişti.
Bu tez çalışmasını Nippon Zon firmasının Türkiye temsilciliğini yapan Japon Mitsuru Horuguchi üstlenmişti. Bir Türk ile evli olan Horuguchi’nin mastır tezi, Doğuş Inşaat-EPDC arasındaki işbirliği örneğinden hareket ederek, iki ülke arasındaki işbirliği konusunu hukuk, ekonomi ve teknoloji transferi açısından ele alıyordu. Tezi 25 yıl önce 1994 Mart ayında bitiren Horuguchi, böylece Türkiye’nin tanıtımına katkıda bulunmuştu.
Türk-Japon işbirliğinin ilk örneğine sahne olan baraj yapımında Devlet Su Işleri’nin yanı sıra Doğuş inşaat ile Japon EPDC ve Kajima şirketleri yer aldı. Bu projede EPDC, DSI’nin müşavirliğini yaparken, Kajima firması da Doğuş Inşaat’m müşavirliğini üstlendi. Baraj inşaat projelerini hazırlayan EPDC, aynı zamanda kontrolörlük görevini de yürüttü. EPDC, projede müşavir firma olarak barajın bitimine kadar çalışırken, Doğuş inşaat ise uygulamacı firma olarak yer aldı. Dönemin Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Doğuş inşaat Genel Müdürü Gönül Talu, baraj inşaatının bir Türk firmasına vermesine herkesin karşı çıktığını açıklayarak, o günlerle ilgili olarak “Canımızı dişimize takarak çalıştık ve başardık” diyor.
Ortak çalışmarda etkileri kültürel açıdan da kendini gösterdi. Baraj inşaatı süresince Japon mühendislerin Türk işçi ve mühendisleriyle karşılaştıkları günlük sorunlar, televizyon programına konu oldu. Japonya’da televizyon kanalları, iki ülke mühendis ve işçileri arasındaki dil sorunları ve köy yaşantısını bir drama halinde yayınlamıştı. O dönem baraj inşaatında proje müdürü olarak çalışan Talu, “Bu çalışmadan dolayı onur duyarız” diyor. O dönem Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı olan Ayhan Şahenk ise konuyla ilgili olarak şunları söylüyordu:
“En büyük, ilk ciddi işimiz, Ayvacık Barajı ve Hidroelektrik Santrali oldu. Müşavirimiz o tarihte Japonya’nm en büyük firmalarından Kajima’ydı.
O dönemde döviz bulunmaması, makinelerin getirilmesi gibi birçok imkansızlıklar vardı. Cüzi bir Japon kredisiyle makinelerimizi Japonya’dan getirttirdik. Baraj yapımında adımızı dünya çapında ispat etmiş bir firma olduk.”
Tüm bunları niye yazdık.
1951 yılında şahıs şirketi olarak temellerini attığı Doğuş İnşaat zaman içinde dünya devi oldu. Dünyanın en büyükleri listesine girdi. Ancak o amiral gemisi artık sessiz. Teklif verme birimini kapattı. Yeni bir işe talip olmuyor. Yani görünen o ki kuruluşundan tam 60 yıl sonra holding yönetimi, Japonya’da tez konusu olan rahmetli Ayhan Bey’in efsanesini tasfiye ediyor.
İyi haftalar dileğiyle...