19 / 05 / 2024

Doka Kalıp dünyanın prestijli projelerini şekillendiriyor

Doka Kalıp dünyanın prestijli projelerini şekillendiriyor

Doka, Gebze'deki üretim tesisleri ile Burj Halife'nin de aralarında bulunduğu dünyanın en prestijli projelerine imza attı



20 yıldır Türkiye'de faaliyet gösteren Doka, Gebze'deki üretim tesisleri ile Burj Halife'nin de aralarında bulunduğu dünyanın en prestijli projelerine imza attı
Dünyada 65 ülkede 150 şubesi ve 6 bin çalışanı ile faaliyet gösteren Doka Kalıp, Türkiye üzerinden Türki cumhuriyetlere açılıyor. Türkiye'deki üretim tesisleri Gebze'de bulunan Doka Kalıp, bugüne kadar yapılmış en yüksek yapı rekorunu eline geçiren Burj Halife'nin de aralarında bulunduğu dünyanın en prestijli projelerine imza attı. Doka Kalıp ayrıca Türkiye'nin en büyük projelerinden olan  Marmaray  Tüp Geçit ve 2010 yılında Güney Afrika'da düzenlenecek olan Dünya Futbol Şampiyonası için inşa edilen Green Point Stadyumu gibi binlerce projenin kalıp markası olarak tercih ediliyor. 1958 yılında kurulan ve 2007 yılında 850, 2008 yılında 923 milyon, kriz yılı 2009'da ise 780 milyon Euro ciro yakalayan Doka, Türkiye'de ise 20 yıllık tecrübesi ile Türk inşaat firmalarına yurt içi ve yurtdışında hizmet veriyor. Gebze'deki 17 dönüm üzerinde ofis, stok, bakım, onarım tesislerine 2008'de taşınan Doka Türkiye, aynı yıl Azerbaycan'ın hızla gelişen inşaat pazarına giriş yaptı.

İKİ ÖNEMLİ PROJE DEVAM EDİYOR
Devam eden Haydar Aliyev Müzesi ve Baku Flame Towers projelerinde Doka Kalıp sistemleri kullanılıyor. Bu iki proje hakkında bilgi veren Doka yetkilileri "İki proje de Doka için verilen teknik hizmet ve kalıpların her dökümde değişiklik gösteren geometrilere uyarlanması açısından özel bir yere sahip. Flame Towers'da rüzgardan etkilenmeden vinçten bağımsız otomatik tırmanır sistemler kullanılmış, ünlü mimar Zaha Hadid'in bir çalışması olan Aliyev Müzesi ise değişen geometrinin ahşap şablonlar ile uyarlandığı her döküm ayrı ayrı en ince ayrıntısına kadar dizayn edilmiştir" dediler.

Projelere yenileri ekleniyor
Ağustos 2009 sonu itibariyle Baku temsilciliğinin kuruluş işlemlerini tamamladıklarını açıklayan Doka Türkiye Azerbaycan Bölge Müdürü Ercan Turay, bu yıl Azerbaycan projelerine yenilerini kattıklarını ve bu projeler arasında Port Baku kulesi, aynı projenin konut bölümü, Four-Seasons oteli ve Shahdag kayak merkezi olduğunu söyledi. Turay "Türki cumhuriyetleri ile olan tarihi ve kültürel bağlar, Avusturya Doka'nın Azerbaycan'dan sonra Türkmenistan ve Kazakistan'ı da Doka Türkiye'ye bağlamasındaki kararın başlıca etkenlerinden olmuştur" dedi. Bu bölgedeki yapılanmanın 2010 yılı içinde bitileceğini ve öncelikle bölgede iş yapan Türk firmaları olmak üzere tüm inşaat sektörüne hizmet vermek amacında olduklarını söyleyen Turay, sektörde yenilik ve kalitenin simgesi olan Doka'nın bu bölgeye de aynı bakış açısını getireceğine inandığını ekledi.
Star


Geri Dön