TMMOB’den Kanal İstanbul açıklaması: Akıldan uzak bu projeye ısrarınızdan vazgeçin!
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İstanbul İl Koordinasyon Kurulu, çılgın proje olarak bilinen Kanal İstanbul ile ilgili bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada “Akıldan uzak bu projeye ısrarınızdan vazgeçin” ifadeleri yer aldı.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İstanbul İl Koordinasyon Kurulu, çılgın proje olarak bilinen ve gündemden düşmeyen Kanal İstanbul hakkında dün bir basın açıklaması düzenledi.
Cumhuriyet’ten Şeyda Öztürk imzalı habere göre İnşaat Mühendisleri Odası’nda gerçekleştirilen toplantıda ortak açıklamayı Pelin Pınar Giritlioğlu okudu. İktidara Kanal İstanbul ısrarından vazgeçerek depremden etkilenen Hatay ilinin yaralarını sarma çağrısı yapan Pelin Pınar Giritlioğlu şöyle konuştu:
REZERV ALANIN PLANDAN DAHA ÜSTÜN OLAMAYACAĞINI VURGULUYORUZ
“Çılgın proje olarak bilinen Kanal İstanbul projesi, afet risklerine karşı çareymiş gibi sunuluyor. Oysa bu büyük bir gayrimenkul ve rant projesidir. Özel proje alanları, yat limanları, eko-turizme yönelik fonksiyonları, özel eğitim ve sağlık alanları ile rezerv alanın amacına tümüyle aykırı bir niteliğe sahiptir. Söz konusu bu durum, Kanal İstanbul’un kamu yararına aykırılığını, özel yarara hizmet ettiğini açıkça ortaya koyuyor. ÇED olumlu kararına itirazımızın temel sebeplerinin başında, rezerv alan şeklinde planlanan alanın mega kent İstanbul’un 1/100 bin ölçekli plan kararlarına taban tabana zıt plan kararları geliyor. Söz konusu bu rezerv alanın plandan üstün olamayacağını ısrarla vurguluyoruz. Tüm bu nedenlerle Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne bağlı odalar olarak plansız ve hukuksuz Kanal İstanbul projesine ve onun boşa düşen ÇED olumlu kararına 5sene sonra bir kez daha hayır diyoruz. Rasyonellikten, bilimden, hukuktan, akıldan uzak Kanal İstanbul projesine ısrarınızdan bir an önce vazgeçin.”
5 YIL SONRA GELEN KEŞİF KARARINA TEPKİ
Çılgın proje olarak bilinen Kanal İstanbul projesi, 13 Ağustos 2012 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, mega kent İstanbul’da afet riskini önlemek amacıyla üç farklı alandaki ruhsatsız, iskânsız ve afet riski altındaki yapıların tasfiyesi ve söz konusu bu alanların yeni yerleşim alanı olarak kullanılması için yetkilendirilmesiyle başladığının hatırlatıldığı açıklamada şu satırlar da öne çıktı:
“Kanal İstanbul Projesi’nin ÇED olumlu kararına karşı açılmış olan davalarda, ilk keşif ve bilirkişi incelemesi 24 Mart 2022’de gerçekleştirildi. Farklı uzmanlık alanlarından oluşturulan 15 kişilik bilirkişi heyetinde sadece bir şehir plancısının bulunmasının dışında pek çok disiplinde bilirkişi eksikliği de dikkat çekti.
Hazırlanmış olan bilirkişi raporu 2023 yılının Mart ayında yeniden dosya numarası alarak Danıştay'da görülmeye devam olunan dosyaya sunuldu. Bir kısım uzmanlıklar bakımından itirazlarımız bulunmakla beraber bilirkişi raporu esas itibariyle yoruma ve şüpheye yer bırakmayacak şekilde planlanan kanal ve yeni şehir projesinin yaratacağı/yarattığı tahribatı ispatlamaktaydı.