25 / 12 / 2024

Dokuma Fabrikası'na ABD'li mimar katkısı!

Dokuma Fabrikası'na ABD'li mimar katkısı!

Mimarlık alanında Türkiye’yi temsil eden en güçlü isimlerden Pensilvanya Üniversitesi’nden Prof. Şulan Kolatan ile öğrencileri, Dokuma Fabrikası’nın halka kazandırılmasına dönük proje hazırlamak amacıyla Antalya’ya geldi.



Venedik’teki 9. Uluslararası Mimarlık Bienali’ne davet edilen ilk Türk olan ABD’li Prof. Şulan Kolatan ile öğrencileri, Dokuma Fabrikası’nın halka kazandırılması konusunda proje hazırlamak için Antalya’ya geldi. Antalya Mimarlar Odası’nın üçüncüsünü gerçekleştirdiği IABA - Uluslararası Mimarlık Bienali kapsamında, Kepez Belediyesi işbirliğiyle davet edilen Pensilvanya Üniversitesi’nden Prof. Şulan Kolatan ile 12 öğrencisi, proje sunacakları Dokuma Fabrikası’nı gezdi.



FABRİKA ANLATILDI

Biri Türk, Çinli ve Koreli öğrenci fabrikada düzenlenen sunumda, Kepez Belediyesi Başkanı Hakan Tütüncü ile Mimarlar Odası Başkanı Osman Aydın’ın bilgilendirmelerini dinledi. Öğrenciler, fabrikanın geçmişi, şu anki durumu, buranın nasıl kullanılacağını belirleyen, Dokuma Çalışma Grubu’nun çalışması gibi açıklamaları dinlediler. Yapılan sunumların ardından öğrenciler fabrikayı gezerek, fotoğraf ile görüntü kaydettiler.


HATIRASI VE DOĞASINI KORUYARAK KULLANACAĞIZ

Başkan Tütüncü, fabrika alanının Türkiye ve Antalya için önemini anlattı. Şehrin ileri gelen dinamiklerinin, uzmanların ve halkın görüşlerini alarak 238 dönümlü fabrika alanını değerlendirmek istediklerinin altını çizen Tütüncü, “Fabrika alanın hatıralarını yaşatarak, doğasını koruyarak, var olan binaları bilim merkezi, kültür ve sanat mekanları olarak değerlendirerek, tekrar hayata kazandırmak istiyoruz” dedi.

Hem hatıraların yaşatıldığı, hem insanların doğayla buluşturulduğu güzel bir parkı inşa etmeyi arzuladıklarını belirten Tütüncü, “Burada yapmak istediklerimizi halkımızla birlikte yapmalıyız. Halkımızın yaptığımız bu işi sahiplenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Onların görüşlerine de müracaat etmek istiyoruz. Aslında herkesin görüşlerine müracaat etmeye ihtiyacımız var. Bu anlamda bienal içinde size yapmış oldukları çalışma, bizim için çok önem taşımakta. Biz hep yönetimde katılımcı bir anlayışı benimsedik. Şehirde yaşayan herkesin, uzmanların görüşleri bizim için önemli. Tüm bu görüşleri toparlayarak halkımız için en iyisini yapma gayretindeyiz. Bu kollektif akla sizlerden de katkı bekliyoruz. Bu süreçte sadece ulusal değil, uluslararası fikirlere de müracaat ettik. Sizin de yapacağınız çalışma bizi bu bakımdan heyecanlandırmakta. Sizin gibi genç fikirlerin, genç beyinlerin bize bu çalışmamızda bize ışık tutacağını düşünüyorum.”


BİLİMSEL SÜZGEÇTEN GEÇİYOR

Düzenledikleri bienal kapsamında dokumada atölye çalışmaları olduğunu açıklayan Aydın, bu kapsamda 150 mimarlık öğrencisisin dokumayı çalışacağını söyledi. Bilgi Üniversitesi gelip çalıştığını ve sonuçlarını göndereceğini belirten Aydın, “Şimdi de sadece dokuma üzerine çalışma yapmak üzere Pensilvanya Üniversitesi geldi. Başka üniversiteler de gelecek. Dokuma Grubu’nun çalışmasını bilimsel süzgeçten geçmiş olacak. Ülkemizde çok da karşılaşılan bir durum değil. Tamamen Kepez Belediyesi’nin katkılarıyla buradalar” diye konuştu.


MİMARİ PROJE ORTAYA ÇIKARTACAĞIZ

Dokuma Fabrikası konusunu işlerken burada bilfiil sunumları dinleyip, fabrikayı ve kentin doğal durumunu görmelerinin kendileri için çok önemli olduğunu belirten Prof. Kolatan, “Doğayla bağlantısı olan ve kentin tarihçesiyle ilgisi olan dokuma çalışmamız, bizim için heyecan verici. Dokumanın güncel bir şekilde, tarihi bozmadan, daha da pekiştirilmiş bir ilişki halinde düzenlenmesine yardımcı olacak bir proje hazırlayacağız. Çalışmamızın sonunda bir mimari proje ortaya çıkacak ve umarız bu proje burada tekrar sunulacak. Projenin küçük bir kısmını burada bienal sırasında sunuyoruz. Yaklaşımımızı iyi bir şekilde göstermiş olacak” şeklinde konuştu.


ÖĞRENCİ ZHANC’IN GÖRÜŞÜ

Kendisini en çok etkileyenin kentin çok değerli tarihinin burada olması olduğunu belirten öğrencilerden Robin Zhanc, “Bu projede çalışmaktan çok memnunum. O değerli hatıraların burada bir şekilde değerlendirilmesini kafamda geçiriyorum. Ülkenizdeki çevre ve tarih çok etkileyici. Burada çalışmış olan işçilerin kıyafetlerin gösterilmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.


ÖĞRENCİ CLAN BİLİM MERKEZİ FİKRİNİ SEVDİ

Bir diğer öğrenci Audrey Clan ise, “Toplantıda söylendiği gibi buranın kesinlikle tarihiyle ve doğasıyla birlikte halkla buluşturulması gerektiğini düşünüyorum. Kafamda şimdiden bir şeyler oluşmaya başladı. Burada yapılacak bilim merkezi gibi yerlerin, çevrenin ihtiyaçlarını karşılayacağını düşünüyorum.”


Milliyet 


Geri Dön