Ekonomi

Dolar 9 TL olacak... Herkes şok oldu, analistlerden peş peşe açıklamalar geliyor! İşte engerçek bilgi

Dolar 9 TL olacak iddiası yine bir anda ortalığı karıştırdı. Analistler konuyla ilgili peş peşe açıklama yaparken, gerçek bilgi her zamanki gibi Emlak Kulisi'ne geldi. Dolar speküslasyonu yapanlar son olarak doların 9 TL'ye kadar düşeceği iddiasında bulundu

Dolar fiyatlarındaki dalgalanmanın ardından çeşitli iddialar ortaya atılıyor. Dolar speküslasyonu yapanlar son olarak doların 9 TL'ye kadar düşeceği iddiasında bulundu. Bu iddianın dolaşıma girmesinin ardından analistlerden de peş peşe açıklamalar geldi. 

ANALİSTLER: İMKANSIZ

Analistlere göre doların kısa vade içerisinde 9 TL bandına düşme durumu yok. Dolar ancak uzun vade içerisinde doğru ekonomik atılımlarla aşağı inebiliri. Ancak analistler, doların kısa vadede 40 TL gibi rakamlara çıkmasının da zor olduğunu ifade ediyor. 

 

NELER YAŞANDI?

Dolar kurunun geleceğiyle ilgili ekonomistler çok farklı rakamlar telaffuz ederken bu rakamların bazen 30 bazen de 40 lira seviyesi olduğu bildirildi. Özellikle bağımsız iktisatçılar ve ekonomistler Türkiye ekonomisinde yapısal sorunların olduğu, cari açığın yükseldiği ve Merkez Bankası’nın kasasında döviz rezervlerin ekside olması gibi sebepler yüzünden dolar ile ilgili bir kırılmanın yaşana bileceği konusunda uyarılarda bulunduğu aktarıldı.

Dünya gazetesi yazarı Şeref Oğuz da bugün bununla ilgili bir yazı yazdı ve dolar kuru hakkında çok büyük iddialarda bulundu. Şeref Oğuz’un yazdıkları akıllara geçen yıl yaşanan doların düşürülmesi operasyonunu getirirken doların geçen yıl 20 Aralık’a kadar 18 liranın üstüne çıkmış ve 20 Aralık gecesi yapılan yeni bir düzenlemeyle bir anda yere çakıldığı hatırlatıldı.

Oğuz'un yazısından ilgili bölüm şu şekilde:

Kur yukarı zıplamasın diye 9-12 TL aralığı rakamları telaffuz ediliyor. Yeni bir para girişi ile aralık ayındaki gibi bir düşüş yaşanacağına dair söylemler, fiskos düzeyinde ve dedikodular yaygın. Peki, olabilir mi? Kurun yükseliş dinamiklerini kaldırmadan bu yaşanabilir mi? Enflasyon yüzde 80 iken dolar kurunda yaşanacak her hareket yeni bir enflasyon kalemi olarak geri dönmez mi?”