Ekonomi

Dolar alacaklar dikkat! Olacaklar önceden açıklandı, paranız sakın yanmasın

Dolar almayı düşünen vatandaşlarla ilgili dikkat çeken gelişmeler yaşandı. Merkez Bankası'nın yarın açıklayacağı faiz kararıyla ilgili değerlendirmede bulunan analistler, bankanın faiz değişikliğine gitme olasılığının çok düşük olduğunu ifade etti. Bu da dolar yatırımcısında paniğe neden oldu

Amerikan Merkez Bankası FED'in faiz artırım kararının ardından güç kazanan dolar, TL karşısında bir türlü 18 TL bandını gecemedi. Bu da dolar yatırımcısında paniğe neden oldu. Hal böyle olunca dolar yatırımcısı da yurt içinde yaşanan gelişmelere odaklanmaya başladı. Son günlerde dolara yatırım yapmak isteyen vatandaşları yakından ilgilendiren gelişmeler yaşanıyor. 

Investing.com'dan  Necdet Erginsoy'un haberine göre ralık ayında görülen zirve sonrası düşüşe geçen dolar kuru 2022’nin ilk ayını da düşüşle geçirdi. Bu yıl en düşük 13,17 seviyesini gören kurda aylık bazda Şubat ayından itibaren yükseliş hızlandı. En fazla oynaklık ise Mayıs ayında görüldü. Bunda yurt içi enflasyonun giderek artması ve Fed’in faiz artışını hızlandırması etkili oldu.

MERKEZ BANKASI'NIN FAİZ ARTIŞI GERÇEKLEŞTİRMESİ BEKLENMİYOR

Fed’in Haziran ve Temmuz’da 75’şer baz puanlık faiz artışı yaparak son dönemin en agresif para politikasını uygulamasıyla dolarda yıl içi güçlenme daha da arttı. TL tarafında ise Merkez Bankasının faiz artırım olasılığını düşürmesi, liralaşma stratejisine devam kararı alması ve enflasyon baskısıyla kayıp sürdü. Risk primindeki yükselişle beraber kur Temmuz’da 18 seviyesini test etti. Yarın yapılacak yılın sekizinci para politikası toplantısında da faiz değişimi beklenmiyor.

YIL SONU ENFLASYON BEKLENTİLERİ DE ÖNEMLİ

Piyasalar enflasyonun yıl sonunda %70,6 olmasını bekliyor, Merkez Bankasının yıl sonu enflasyon tahmini ise %60,4. Finans ve reel sektör temsilcileriyle yapılan ankete göre katılımcılar yıl sonunda dolar kurunun rekor tazelemesini bekliyor. Ortalama tahmin seviyesi 19,65. Faizde bu yıl için değişikliğe gidilmesi de beklenmiyor.

18 TL AŞILIRSA REKOR GELEBİLİR

20 Aralık’ta görülen zirve 18,36. Piyasalarda 18 seviyesi yeni bölge olarak önemle takip edilirken bu seviyenin aşılması durumunda rekor riski de artıyor. Son günlerde 17,90’larda oldukça dar bantta görülen fiyatlamada olası düşüşlerde 50 günün ortalaması olan 17,45 ilk destek olarak izleniyor. 

Dünyanın en büyük fonu Norveç Varlık Fonu dev zararı açıkladı!

Uşak Belediyesi 1 milyon 88 bin 746 TL'den başlayan fiyatlarla 8 arsayı satıyor!

Rams Garden ön talep topluyor! Yeni proje!