Ekonomi

Dolar - Euro kaç TL? Merkez Bankası'nın faiz kararı ne zaman açıklanacak? İşte Dolar ve Euro'da son durum

Dolar ve Euro hafta ortasında yatay bir seyir izlerken gözler Merkez Bankası'nın (TCMB) açıklayacağı PPK toplantısında alacağı Nisan ayı faiz kararında. Dolar ve Euro'nun son durumuna ve dövize yön verecek kararla ilgili merak ettiğiniz her şeye haberimizden ulaşabilirsiniz.Güne 15,86 ile merhaba diyen Euro kuru kapanışı 15,81 ile yaptı

Çarşamba gününe 14,60 ile başlayan Dolar kuru, günü başladığı 14,60 sevitesinde kapattı. Güne 15,86 ile merhaba diyen Euro kuru kapanışı 15,81 ile yaptı.

Döviz piyasası hafta otrasında yatay seyrini korurken gözler  Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (MB) Para Politikası Kurulu (PPK) tarafından verilecek Nisan ayı faiz kararında.

KARAR DOLARA YÖN VERECEK

Karara saatler kala vatandaşlar Merkez Bankası dolara yön verecek faiz kararının ne zaman açıklanacağını ve TCMB PPK toplantısı sonrası nisan ayı faiz kararının ne olacağını merakla bekliyor.

Geçtiğimiz ay değişikliğe gidilmeyerek yüzde 14 oranı ile sabit tutulan faizde, ekonomistler bu ay da değişiklik beklemiyor. Ancak Dolar ve Euro kuruna yön verecek kritik kararda sürprizler de olabilir. 

Birçok kalemi etkilemesinden dolayı bu ay nisan ayı faiz kararı heyecanla bekleniyor. Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından duyurulacak karar ile Nisan 2022 politika faizi belirlenmiş olacak. 

DOLARA YÖN VERECEK OLAN NİSAN 2022 FAİZ KARARI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA AÇIKLANACAK?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı takviminde paylaşılan bilgilere göre nisan ayı PPK toplantısı 14 Nisan 2022'de yapılacak ve toplantının ardından saat 14:00’te nisan ayındaki faiz kararı açıklanacak.

DOLARIN ÜST ÜSTE REKOR KIRDIĞI SON 1 YIL İÇİNDE MERKEZ BANKASI'NIN FAİZ KARARLARI NE OLMUŞTU? 

2021'in Ocak ve Şubat aylarında faiz yüzde 17’lerde sabit tutuldu. Mart ayına geldiğimizde ise 200 baz puan artış yapılarak yüzde 19’a çıkarıldı. Faiz, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında gerçekleşen toplantılarda yeni bir karar alınmayarak yüzde 19’da sabit tutuldu.

Eylül ayına gelindiğinde ise faiz yüzde 19 seviyesinden yüzde 18’e düşürüldü. Politika faizi Ekim ayında 200 baz puan aşağı çekilerek yüzde 18'den yüzde 16'ya düşürüldü. Kasım'da da faiz indirimini kararını tekrar eden Merkez Bankası 100 baz puan indirime gitti ve faizleri yüzde 15’e indirdi.

Yılın son ayı Aralık'ta da faizlerin 100 baz puan indirilmesi ile faiz yüzde 14'e çekildi. Bu kararlar alınırken dolar ve euroda üst üste tarihi rekorlar geldi.

DOLAR 18 LİRA İLE TARİHİ ZİRVESİNİ GÖRDÜ

20 Aralık'a gelindiğinde akşam saatlerinde dolar 18 lirayı aşarak tarihi zirvesini yeniledi. Bu gelişme üzerine hükümet döviz korumalı mevduat sistemini duyurdu. Dolar 10 liraya kadar düşse de bu düşüş kısa sürdü ve dolar yavaş yavaş yeniden yükselmeye başladı.

2022 yılının Ocak, Şubat ve Mart aylarında faizi sabit tutma kararı alındı, faizler yüzde 14 seviyesinde kaldı. 

ABD'DE ENFLASYON SON 40 YILIN ZİRVESİNDE

Ekonomistlerin merakla bekledşği ABD enflasyon verileri 12 Nisan Salı günü açıklandı. Fed`in gelecek dönemin para politikası için kritik öneme sahip olan bu verilere göre; Mart 2022 enflasyon oranı (TÜFE) aylık olarak yüzde 1,2, yıllık olarak ise yüzde 8,5 ile 1982'den bu yana seviyesini gördü ve son 40 yılın rekorunu kırdı.

Putin'in son dakika açıklaması petrol fiyatlarını zıplattı! Türkiye'de benzin ve motorine büyük zam mı geliyor?

Sebze fiyatları ne zaman düşecek? Tarih verildi

Emeklilere müjde! Ödemeler başladı: Hesaplara 2 bin 750 TL yatırılacak