Dolar fırtınası geliyor uyarısı: Remzi Özdemir 'Ok yaydan çıktı' diyerek yeni gelecek adımı açıkladı
Türkiye'de 2021 yılının Aralık ayında devreye alınan Kur Korumalı Mevduat sistemiyle yükseliş hızı biraz kesilse de 6 ay içinde yeniden 17 lira sınırını zorlayan dolarda 'ok yaydan çıktı' uyarısı geldi. Ekonomist Remzi Özdemir, doları bundan sonraki seyrini açıkladı.24 Hazirandaki karar sonrası biraz durulan dolar bugün yeniden hareketlendi ve 17 lirayı aştı
Ekonomide dengeleri alt üst eden dolar kuru, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) kararı sonrası 17,35 liradan gerilediği 16,54 seviyesinden yeniden yükselişe geçti. 24 Hazirandaki karar sonrası biraz durulan dolar bugün yeniden hareketlendi ve 17 lirayı aştı.
5 Temmuz Cuma gününe 16,83 lira seviyesinden başlayan dolar kuru, öğleden sonra 15:00 sıralarında 17,01 TL’ye yükseldi. Euro ise 17,57 liradan başladığı güne gerileyerek devam etti ve 17,51 seviyesine geldi.
TÜİK'in dün açıkladığı Haziran ayı enflasyonuna göre; yılın ilk ilk 6 ayında enflasyon yüzde 4,95 olurken yıllık enflasyon rakamı yüzde 78,62'ye çıktı. Açıklanan verilere ne tepki vereceği merak edilen döviz kuru enflasyon rakamlarına tepkisiz kaldı.
Sabah piyasada yatay seyirle başladıktan sonra yönünü yukarı çeviren dolar, yeniden 17,00 seviyesini aştı. Dolar şu sıralar yeniden 17 seviyesini bir tık altına inerek 16,96 liradan işlem görüyor.
Doların seyriyle ilgili gelişmeleri yakından takip eden ekonomist Remzi Özdemir ise dövizin bu saatten sonra ancak enflasyona endeksli bonoları piyasaya sürerek tutulabileceğini ifade etti.
Açıklanan enflasyon verilerine 'felaketin ahbercisi olarak ' yorumlamak gerekir diyen Özdemir, Merkez Bankası'nın artık doları frenleyecek bir enstrümanın kalmadığını dolayısıyla doalra yol verildiğini iddia etti.
İşte Özdemir'in açıklamaları
Merkez Bankası gösterge faizi yüzde 14. Enflasyon yüzde 78,6 çıktı
Elindeki 100 lirayı bankaya yatıran vatandaş bir yıl sonra parasını 114 lira olarak alacak. Bu paranın yüzde 78’i enflasyon karşısında eriyor. Bu demek oluyorki alım gücü yok oluyor. 100 liralık değer, 14 liralık getiriye rağmen 36 liraya eriyor.
Türkiye'de artık bu zamandan sonra bastığı paranın arkasında durmayan, esas görevi fiyat istikrarını sağlamak olan Merkez Bankası dolarizasyona yol açmıştır..
Bu da vatandaşa “başının çaresine bak” demek anlamına gelir.
Türk parasının hızla erimesi nedeniyle vatandaşın bildiği tek yatırım aracı dolar ya da altın olacaktır. Son günlerde arka kapı operasyonları ile doları tutmaya çalışan ekonomi yönetimi aynı zamanda ucuz dolar algısı da yarattı.
Hükümet bugüne kadar yükselen doları tutmak için kur korumalı mevduat hesabı, gelire endeksli senet dahil birçok yönteme başvurdu ancak artık elinde bir silah kalmadı.
Merkez Banaksı'nın şu anda yüksek dolara karşı elde kalan 2 silah var. Biri enflasyona endeksli bono diğeri ise tabii ki faiz artırımı.
Dünyanın 54 ülkesi yüksek enflasyon riski nedeniyle faiz artırımı yoluna giderken, Türkiye tek bir adamın inadı uğruna faiz indirmeyi seçti. Türkiye’yi yüksek enflasyona mahkûm edildi. Artık Merkez Bankası enflasyon kadar yani yüzde 78 de faiz arttırsa para etmez. Enflasyona endeksli bono da çok riskli. Bu riski göze alınamaz. Artık dolar kurunu patlatmanın dışında bir seçenekleri kalmadı. Kur korumalı mevduat ile de Hazine’yi patlattılar.
Türkiye'de en çok satan ilk 5 otomobil markası belli oldu! İşte zirvenin sahibi
Tarım Kredi Kooperatif Marketi'nden 5 litre ayçiçek yağına zam! 5 Temmuz 2022 fiyat listesi
Buğday fiyatları son 4 ayın dibini gördü! Emtia piyasasında yaşanan düşüşlerin nedeni ne?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin yeni ara zammı değerlendirdi: 6 bin lira değil 4 bin lira