Ekonomi

Türkiye'de dolar ve enflasyonu düşürecek formül açıklandı: Türk lirasındaki kayba dikkat

Türkiye'de ekonomi piyasasının çarklarını durma noktasına getiren yüksek enflasyon ve yüksek kur geniş kitlelerin alım gücüne darbe vurmaya devam ediyor. Ekonomi uzmanları ülkedeki faiz-enflasyon-durgunluk döngüsünden çıkmanın formülünü açıkladı.Dolar yeniden 18 liraya doğru düz koşuya çıktı

Türkiye'deki ekonomi yönetiminin küresel enflasyon riski karşısında aldığı sürpriz kararla 'faizleri düşürme' yönünde attığı adım resmi enflasyonun yüzde 78'i aşmasına neden oldu. Dolar yeniden 18 liraya doğru düz koşuya çıktı.

Peki enflasyon Türkiye'de düşer mi, dolar yeniden dip seviyelere çekilebilir mi? Merak edilen soruların cevabı kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'ten geldi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ülke Notları Direktörü Paul Gamble Türkiye’de enflasyonu düşürmenin ancak faiz artırımı ve Ortodoks para politikaları izlenmesi yoluyla mümkün olacağını söyledi.

Fitch'in Türkiye'nin kredi notunu düşürmesinin arkasındaki temel nedenin mevcut politika bileşiminin olumsuz etkileri olduğunu belirten Gamble, 2022’de yıllık ortalama enflasyonun Fitch tarafından derecelendirilen ülkeler arasında en yüksek oran olan yüzde 71.4'e çıkacağını tahmin ettiklerini, artan geriye dönük endeksleme riskleri, yükselen beklentiler ve liradaki değer kaybı nedeniyle enflasyonun seyrinin oldukça belirsiz göründüğünü belirtti.

Fitch, geçtiğimiz günlerde Türkiye'nin kredi notunu B+'dan B'ye düşürmüş, görünümünü de  "negatif" olarak teyit etmişti. 

Dünya gazetesinin haberine göre; Gamble şunları söyledi:

TÜRK LİRASINDAKİ DEĞER KAYBINA DİKKAT

"Fitch'in Türkiye'nin kredi notunu düşürmesinin arkasındaki temel neden, mevcut politika bileşiminin olumsuz etkileri oldu. 2022’de yıllık ortalama enflasyonun Fitch tarafından derecelendirilen ülkeler arasında en yüksek oran olan yüzde 71.4'e çıkacağını tahmin ediyoruz. Artan geriye dönük endeksleme riskleri, yükselen beklentiler ve liradaki değer kaybı nedeniyle enflasyonun seyri oldukça belirsiz görünüyor.

Döviz kuru geçişkenliğinin hem hızı hem de şiddeti arttı. Genel politika bileşiminin en azından 2023 seçimlerine kadar aşırı destekleyici bir biçimde devam etmesini ve enflasyonun 2023'te ortalama yüzde 57 seviyesinde yer almasını bekliyoruz. Artan enflasyon, zayıf döviz kuru ve yurtiçi güvenin zayıflaması nedeniyle tüketimde yavaşlama bekliyoruz. AB’deki zayıf büyüme de dış talep üzerinde baskı oluşturacak. Büyümenin 2022'de yüzde 4,5 olmasını, ancak yüksek enflasyon, sıkılaşan finansman koşulları ve yavaşlayan küresel büyümeye bağlı olarak 2023'te yüzde 3,0'e ve 2024'te yüzde 2,9'a gerilemesini tahmin ediyoruz. Enflasyonu düşürmek, ancak faiz artırımı ve ortodoks para politikası izlenmesiyle mümkün olacaktır.

DÖVİZ RİSKİ ARTTI

Fitch Ratings'e göre, Türkiye'nin yeni ekonomi politikası karışımı kamu maliyesi ve ülke döviz pozisyonu üzerindeki riskleri artırdı. Hükümet zorlu dış ortama ve artan makroekonomik dengesizliklere rağmen yüksek büyüme ve istihdamı korumaya odaklanmaya devam ederken, giderek daha müdahaleci ve öngörülemeyen politikaların izlenmesi güveni ve finansmana erişimi daha da zayıflatabilir.

TMO'nun ayçiçek yağı hamlesinden sonra fiyatlara zam yaptıracak kötü gelişme! Son dakika açıklaması

Bitcoin'deki hızlı düşüş durdu! Son günlerde üst üste yükselerek kritik seviyeyi geride bıraktı

CDS puanı rekor kıran Türkiye'nin kısa vadeli borç stoku da açıklandı

Merkez Bankası'nın faiz kararı ortaya çıktı! Doları nasıl etkileyecek?

Altın fiyatlarında yalancı bahar uyarısı! Rakama kanıp sakın yapmayın çünkü 5 ay sonra bu fiyat olacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den milyonlara emeklilik müjdesi! Tarih verip detayları açıkladı

Emekli vatandaşlara 6 bin 250 lira promosyon ödemesi! Bankalar kesenin ağzını açtı

Buğday fiyatları dip seviyeden geri geldi! TMO ilk alımlara başladı 19 Temmuz güncel buğday fiyat listesi

SSK Bağkur Emekli Sandığı'ndan emekli olanlara müjde! Maaşlarla ilgili son dakika gelişmesi hemen hesaplarınıza bakın