Ekonomi

Maaşlar 2024'e kadar erimeye devam edecek

Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'deki yabancı bankaların finansal durumuna ilişkin yaptığı değerlendirmede TL'deki düşüşün 2023'te de devam edeceği beklentisini açıkladı.Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, TL’deki değer kaybının 2024 kadar sürmesini beklediklerini açıkladı

Başta uygulanan büyüme merkezli ekonomi politikası olmak üzere, Amerikan Merkez Bankası Fed'in izleyeceği faiz politikası dahil pek çok etken ücretlilerin maaşlarının erimesinde etkili olacak.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, TL’deki değer kaybının 2024 kadar sürmesini beklediklerini açıkladı. Geliri TL olan dar gelirli için tablonun daha da kararması anlamına gelen bu değerlendirme moralleri bozarken, Ekonomist İris Cibre de ekonomi yönetiminde alınan kararların suni kararların gelir dağılımı bozduğunu söyledi. Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Şevket Sayılgan ise önümüzdeki dönemde artacak enerji faturaları, gıda fiyatlarındaki olası artışlar ve cari açık nedeniyle döviz kurundaki yukarı yönlü hareketin devam edeceğini söyledi. Doç. Dr. Hakkı Öztürk ise yaptığı değerlendirmede döviz kurunun uygulanan ekonomi politikasının yanı sıra arz ve talep arasındaki dengesizlik nedeniyle arttığını söyledi.

"Gelir dağılımı bozuluyor"

 “Bankalara birtakım yaptırımlar ve cezalarla siz düşük faiz politikası uyguluyorsunuz fakat bu durumdan sadece sermayesi ve yüksek gelir birikimi olan bir kesim yararlanabiliyor bu imkanlardan" diyen Cibre, Türkiye'de boyutu çok büyük olan dar gelirli kesimin maaşlarının eridiğine vurgu yaptı. medyascope.tv'ye konuşan Cibre, "Çünkü maaşlar aynı oranda artmıyor. Dolayısıyla siz bir kesimi, orta kesimini de yok edercesine gelir dağılımını bozuyorsunuz” diye konuştu

medyascope.tv'de yer alan haberde görüşlerini paylaşan Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Şevket Sayılgan ise  TL’deki değer kaybının pek çok sebebi olduğunu belirterek, artacak enerji ihtiyacı, dünya piyasalarında gıdaya yönelik beklentilerdeki bozulma ve Türkiye’nin yılsonu cari açığının 50 milyar doların üzerine çıkma beklentisinin de kur üzerindeki baskıyı artıracağını söyledi.

TL’nin enflasyon karşısında satın alma gücünü kaybettiğini ifade eden Sayılgan, "Kur hareketlerinin önümüzdeki dönemde devam etmesi çok mümkün. ‘Nereye kadar gelir’ konusu açıkçası büyük spekülasyon ama çok net, dövizin yönü yukarı” dedi.

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Doç. Dr. Hakkı Öztürk de kurun yükselmesinin iki sebebi olduğunu belirterek bunlardan ilkinin uygulanan para politikası diğerinin ise döviz talebinin döviz arzından fazla olması olduğunu söyledi.

 

ABD piyasaları ne durumda? Fitch'ten önemli açıklama 

Analistlerden enflasyonla ilgili flaş tahmin! Elinizdeki parayı bile ilgilendiriyor

Fitch'ten korkutan ekonomi raporu: 300 sektörün varlıkları tehlikede