Ekonomi

Dolar için flaş 38 TL açıklaması. Merkez Bankası bile şaşıp kalacak

Dolar için flaş bir 38 TL açıklaması geldi... Yapılan açıklamadan sonra Merkez Bankası bile şaşırıp kalacak.

Dolar fiyatlarının hangi yöne doğru gideceği son günlerde Türkiye piyasasında en çok konuşulan konuların başında gelmeye başladı. 
Dolar fiyatlarının bu kadar çok konuşulmasının ardından ise dünyaca ünlü kurumların dolar fiyatları hakkındaki tahminleri gündem olmaya başladı. 
Dünyaca ünlü  bir kurumdan gelen 38 TL dolar açıklaması bir hayli dikkat çekti. Merkez Bankası bile bu açıklamalara şaşıracak. 

ŞU ANDA YÜZDE 10'LUK BİR YÜKSELİŞ VAR

Merkez Bankası geçen mart ayından beri yüzde 50'lik politika faizini sabit tutarken, Ocak 2024'te 30,36 TL olan dolar kuru bugün itibariyle yaklaşık yüzde 10'luk yükselişle 32,7 seviyesinden işlem görüyor. Uluslararası yatırım bankaları da faiz indirimlerine ilişkin görüşlerini paylaşırken dolar kuruna dair de tahminlerde bulunuyor.

DOLAR TAHMİNLERİ

Britanya merkezli uluslararası banka HSBC, Merkez Bankası'ndan bu yıl faiz indirimi beklemiyor. Bankanın 2024 yıl sonu dolar kuru tahmini ise 36 TL olarak açıklandı. Almanya merkezli Commerzbank da dolar / TL kuru tahminini 35 olarak açıkladı.

38 TL AÇIKLAMASI

ABD merkezli yatırım bankası Morgan Stanley, Tdolar/TL kurunun 2025 yılının ortasında 39'a yükseleceğini öngörmüştü. Bank of America kurun yıl sonunda 38 lirayı göreceğini savunurken, Foreks anketine katılan ekonomistlerin beklentisi kurun en yüksek 38 lira seviyesini göreceği yönünde.
Fransa merkezli küresel banka BNP Paribas, doların 2024'ün sonunda 36 lirayı göreceği tahminini yaptı. S&P Global ise 2025 sonunda dolar için 43 lira olacağı yorumunda bulundu.
Bugün itibariyle dolar serbest piyasada 32,7 liradan işlem görürken, Euro 35,5 seviyesinde bulunuyor.

DÖVİZ KURU NE DEMEK?

Döviz yabancı ülkeler tarafından kullanılan para birimidir. Döviz kuru ise bir birim ülke parasının diğer bir ülke parası cinsinden fiyatına, değerine denir. Bu kavram iki taraflı bir ilişkiyi içerir, bu yüzden iki taraflı (nominal) döviz kuru olarak da adlandırılır.
Ülkelerin ekonomilerine bağlı olarak kullandıkları paraların değerleri değişir. Siyasi ve ekonomik istikrar paranın değerini yükseltirken siyasi zayıflıklar, ekonomik kriz gibi faktörler değer kaybına yol açar. İşte para birimlerinin değerlerindeki bu iniş çıkış döviz kurunu oluşturur. Döviz kuru kendi içinde iki farklı şekilde işler. Alış kuru ve satış kuru.
Döviz kuru yükselir ise ülkenin parası değer kaybeder ve diğer ülkelerin para birimlerinin değeri artar, döviz kuru düşer ise ülkenin para birimi değerlenir ve diğer para birimleri değer kaybeder. Dövizin ulusal para cinsinden fiyatına dolaysız kotasyon denir. Diğer bir adı ise "Enserten" döviz kurudur. Ulusal paranın döviz cinsinden fiyatına ise dolaylı kotasyon, diğer adı ile "Serten" denir. Enserten döviz kurunun yükseldiğini ve ulusal paranın değer kaybettiğini gösterir. Serten ise ulusal paranın değer kazandığını gösterir. Bankalar alış ve satışı farklı değerlendirirler. Düşük fiyata aldıkları dövizi daha pahalıya satarlar ve kâr ederler. Burada elde edilen kâra kâr marjı denir. Döviz piyasasının istikrarsız olması marjın yükselmesine neden olur. Piyasada istikrarsızlık bekleniyorsa yine marj yükselir. Fakat döviz işlemleri fazla ise alım satım marjı düşer. Bunlar kur farkını oluşturan nedenlerdir.