Ekonomi

Merkez Bankası 50'ye yükseltmişti. Dolar için flaş 35 TL açıklaması

Dolar için dikkat çeken flaş bir 35 TL açıklaması gerçekleştirildi. Bilindiği üzere Merkez Bankası geçtiğimiz günlerde 50 kararını açıklamıştı.

Merkez Bankası'nın faiz ve enflasyon konusunda atacağı adımlar vatandaşlar tarafından bir hayli merak ediliyor. 
Merkez Bankası'nın geçtiğimiz haftalardaki 50 kararının ardından dolarla ilgili çok önemli bir kurumdan 35 TL açıklaması geldi. 

Peki bu açıklamanın detayları neler? Gelin hep birlikte göz atalım...

DOLARDA 35 TL AÇIKLAMASI

Commerzbank Gelişen Piyasa Ekonomisti Tatha Ghose paylaştığı bir notta Türk lirasının Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faizi yüzde 50'ye yükseltmesinin ardından istikrarlı seyir izlediğini belirtti.

Enflasyonun ilk kez Haziran'da aşağı yönlü sürpriz yaptığını hatırlatan Ghose Merkez Bankası'nın Döviz rezervlerinin de toparlandığını ifade etti. Ghose, ABD'de son dönemdeki verilerin de lira ve diğer gelişen ülke para birimlerini desteklediğine dikkat çekti.

Ancak hala soru işaretleri olduğunu belirten Ghose Dolar/TL 'de yıl sonu için 35 tahminini koruduklarını açıkladı.
Notta "Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakan Şimşek geleneksel ekonomi politikalarına bağlı kalacakları konusunda piyasaya güvence verdi. Merkez Bankası yönetimi de enflasyonun gelecek aylarda ılımlaşacağını belirtiyor. Bu kritik bir test olacak. Enflasyon baz etkileriyle yüzeysel olarak yavaşlayacak ancak temel düzeyde yavaşlama olmazsa politika yapıcılar yeni bir güven krizi yaşayabilir. Dolar/TL'de 2024 sonu için 35 olan 'semboliktahminimizi' koruyoruz" ifadesi kullanıldı.

MERKEZ BANKASI'NIN KARARI NE OLMUŞTU

PPK tarafından yapılan açıklamada, "yurt içi talepte ilk çeyreğe kıyasla yavaşlama" görülse de tüketim malı ithalatının Nisan ayında artarak cari işlemler dengesindeki iyileşmeyi "sınırladığı" vurgulandı.

"Hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve katılık, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatları"nın enflasyonist baskıları canlı tuttuğunu söyleyen Kurul, dezenflasyon yılın ikinci yarısında sağlanacağı beklentisini yineledi.

PPK kararlarını enflasyonun orta vadede yüzde 5'e çekilme hedefine uygun olarak alacağını söyledi:
"Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyecektir."
Ekonomistler arasında bankanın politika faizini değiştirmeyeceği beklentisi hakimdi.

Reuters'ın Nisan ayındaki anketine katılan ekonomistlerin beklentisi, yılın dördüncü çeyreğine (son üç ayına) kadar faizin yüzde 50'de sabit tutulacağı yönündeydi.

AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistlerin tamamı TCMB'nin politika faizini yüzde 50'de sabit bırakacağını öngörüyordu.

Ankete katılan ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin medyanı ise yüzde 45 olarak hesaplandı.