15 / 05 / 2024

Dolar yüzde 25 oranında artacak! Bank of America tek tek açıkladı, gören aklını yitirdi!

Dolar yüzde 25 oranında artacak! Bank of America tek tek açıkladı, gören aklını yitirdi!

Bank of America (BofA), dünyanın en büyük bankalarından biridir ve Türkiye ekonomisi ile Türk Lirası'na yönelik seçim sonrası senaryoları içeren bir rapor hazırlayan ekonomistleri bulunmaktadır.



BloombergHT tarafından aktarılan 30 Mart tarihli rapora göre, Bank of America Securities'in Zümrüt İmamoğlu, Merveille Paja, David Hauner ve Mikhail Liluashvili tarafından imzalanan raporda, Dolar/TL'nin 'adil' değerinin 24 seviyesinde olduğu belirtilmektedir. Raporda, para birimlerinin genellikle adil değerlerinin üzerinde işlem gördüğü göz önüne alındığında, dolar/TL'nin bu seviyenin üzerine de çıkabileceği ifade edilmektedir.

 Dolar yüzde 25 oranında artacak! Bank of America tek tek açıkladı, gören aklını yitirdi!

'SEÇİMİ KİM KAZANIRSA KAZANSIN DOLAR/TL'DE ARTIŞ GEREKİYOR'

Raporda, "TCMB'nin kur müdahalesini durdurması durumunda Türk lirasının hızla değer kaybedebileceği ve AKP'nin zaferi durumunda daha düzensiz bir değer kaybı beklendiği" ifade ediliyor. Herhangi bir parti kazansın, ekonominin dengelenmesi için Türk lirasının dolar karşısında yüzde 15-25 değer kaybetmesi gerektiği öngörülüyor. Muhalefetin kazanması durumunda ise "ekonomi bürokrasisindeki pozisyonlar dolana ve yeni bir ekonomi politikası çerçevesi açıklanana kadar dalgalanmaların yaşanabileceği" değerlendirmesi yapılıyor.

Raporda, Türk lirasının opsiyonlar yerine forwardlar aracılığıyla ifade edildiği ve ortodoks politikalara dönülmesi durumunda politika faizinin yüzde 50'ye yükseltilmesi gerektiği belirtiliyor. Ayrıca, 10 yıllık tahvil getirisinin adil değerinin yüzde 28 olduğu hesaplandığında, politika faizinin yüzde 50'ye çıkmasıyla birlikte yüzde 29-30 seviyesinde bir tepe yapacağı tahmin ediliyor. Seçim sonuçlarına bakılmaksızın, Türkiye ekonomisinde denge sağlanması için dolar/TL kurunda yüzde 15-25 aralığında bir artış gerektiği öngörülüyor.

 Dolar yüzde 25 oranında artacak! Bank of America tek tek açıkladı, gören aklını yitirdi!

Rapordaki diğer değerlendirmeler şöyle:

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu kazanmaları halinde ortodoks politikaya dönüş sözü verdi. Recep Tayyip Erdoğan kazanırsa, mevcut politika çerçevesinin korunmasını bekliyoruz. Sonuç ne olursa olsun, ekonomideki dengesizlikleri gidermek için daha zayıf bir TL ve sıkılaşan ekonomik koşullar öngörüyoruz.

* TCMB’nin kura müdahale etmeyi bırakması durumunda TL hızla değer kaybedebilir. AKP’nin zaferi durumunda, daha düzensiz bir değer kaybı bekliyoruz. Kim kazanırsa kazansın ekonomiyi dengelemek için TL’nin dolar karşısında yüzde 15-25 değer kaybetmesi gerektiğini öngörüyoruz.

* Ortodoks politikalar altında yetkililer düzenlemeleri gevşetecek, bu da TL bazlı varlık piyasalarında oynaklığı ve likiditeyi artıracaktır.

*Muhalefetin kazanması, ekonomi bürokrasisindeki mevkiler dolana ve yeni bir ekonomi politikası çerçevesi açıklanana kadar dalgalanmaya neden olabilir.

* (Ortodoks senaryoda) İlk etapta yüzde 30 olacak politika faizinin 3. çeyrek sonunda kademeli olarak yüzde 50’ye, yıl sonunda ise yüzde 45’e yükseleceğini öngörüyoruz. Bunun sadece enflasyonist baskıları sınırlamak için değil, aynı zamanda Kur Korumalı Mevduat’tan dövize dayalı varlıklara kaçışı önlemek için de gerekli olduğunu düşünüyoruz.

* Herhangi bir aşırı sermaye girişi, rezerv oluşturmak için muhtemelen Merkez Bankası tarafından satın alınacaktır. Ekonomiyi istikrarsızlaştıracağı için para biriminin nominal değer kazanmasına izin verilmeyeceğine inanıyoruz.

* Erdoğan kazanırsa kredi risk priminin (CDS) agresif bir şekilde artmasını bekliyoruz.

Meteoroloji'den nefes kesen son dakika uyarısı! 10 kent için ''sarı'' alarm verildi!
İş Bankası'ndan son dakika açıklaması! Yeni kampanyasını resmen duyurdu! 15 Mayıs 2023'e kadar vaktiniz var!
Ziraat Bankası şok bir son dakika yayımladı! Bankart sahipleri acilen baksın! Son gün 30 Nisan!

Geri Dön