Ekonomi

Dolarda dananın kuyruğu o gün resmen kopacak! Koşun bakın çok önemli

Dolarda dananın kuyruğunu koparacak haber geldi. Küresel piyasalar ABD'de açıklanacak enflasyon verilerine kilitlendi. ABD'de açıklanacak verilerin doların yönü açısından çok önemli yer tuttuğu öğrenildi. Türkiye'de dolar kurunun 18 TL'nin altında kalmasını ardından vatandaşlar da doların hangi yöne gideceğini merak etmeye başladı

Dolar kurundaki gelişmeler vatandaşlar tarafından yakınca takip ediliyor. Türkiye'de dolar kurunun 18 TL'nin altında kalmasını ardından vatandaşlar da doların hangi yöne gideceğini merak etmeye başladı. Dolarla ilgili ise asıl bomba haber ABD'den geldi. ABD'de açıklanacak enflasyon verilerinin doların yönü noktasında belirleyeci olacağı tahmin ediliyor.

Tayvan-Çin geriliminin de izlendiği Asya’da endeksler ekside. Japon Nikkei 225 ise olumlu ayrışıyor. Geçen haftanın tamamında 18 baz puan artan ABD 10 yıllık tahvil getirisi bu sabah yüzde 2,82’nin altına indi. Bloomberg Dolar Endeksi ABD istihdam verileri sonrası Cuma gününü yüzde 0,64 yükselişle tamamladıktan sonra bu sabah 1.275’te, yatay.
 

PERŞEMBE GÜNÜ AÇIKLANACAK

ABD’de Temmuz ayına ait tüketici enflasyonu verileri bu hafta çarşamba günü, üretici enflasyonu verileri de perşembe günü açıklanacak. Tüketici fiyat endeksinde yıllık yüzde 8,7, üretici fiyat endeksinde de yıllık yüzde 10,4 artış açıklanması bekleniyor.

Öncesinde, küresel ekonomik büyümenin hız kesmesi ve emtia fiyatlarının gerilemesiyle ABD enflasyonunun tepe seviyesine yakın olabileceği değerlendiriliyor. Ancak bu konuda yatırımcılar ve yetkililer arasında ciddi görüş ayrılıkları bulunuyor.
 

"ENFLASYONUN DÜŞTÜĞÜNÜ GÖRECEĞİZ" 

BlackRock Inc. Kıdemli Porföy Yöneticisi Jeffrey Rosenberg, “Enflasyonun düştüğünü göreceğiz” değerlendirmesini yaparken, önemli olanın “hangi seviyeye” gerileyeceği olduğuna işaret ediyor. UBS Group ABD Başekonomisti Jonathan Pingle’a göre ABD’de gıda ve enerji hariç kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi (çekirdek PCE) yıllık artışı, şu anda bulunduğu yüzde 4,8 seviyesinden 2023’ün ortasında yüzde 2’nin altına gerileyecek.

Eski ABD Hazine Bakanı Lawrence Summers ise yüksek enflasyondan bir resesyon olmadan kurtuluş olmadığı görüşünde. San Francisco Fed Başkanı Mary Daly de Fed’in enflasyonla mücadelesinin sona ermekten uzak olduğunu ifade etti.