Ekonomi

Dolarda deprem... "40 TL..."

Merkez Bankası'nın dolarla ilgili doğru hamleleri devam ederken, dolar konusunda ortaya bomba bir tahmin atıldı. Dolar için 40 TL depremi...

Dolar fiyatlarının hangi yöne doğru gideceği vatandaşlar tarafından merak edilmeye devam ederken, uzmanların dolar tahminleri de bir hayli merak ediliyor... 

Son olarak uzman bir isimden dolar hakkınd bomba bir tahmin ortaya atıldı. Dolarda 40 TL depremi... İşte detaylar... 

TAHMİNLER AÇIKLANMAYA BAŞLADI

Son günlerde Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) enflasyon hesabında kullandığı fiyatlar tartışılırken, ekonomide üçüncü çeyreğin nabzı netleşmeye başladı. Piyasadan yansıyan son rakamlar hem olumlu hem olumsuz verilere işaret ederken, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch ise Türkiye için yıl sonu döviz ve enflasyon tahminlerini güncelledi. Fitch, Merkez Bankasının bu yıl 250 baz puan faiz indirimine gidebileceğini gündeme taşırken, yıl sonu Dolar/TL tahminini 36 TL olarak güncelledi. Derecelendirme kuruluşu ayrıca yıl sonu enflasyon tahminini ise yüzde 43 olarak açıkladı. 

BANKALARIN KAR ORANI YÜKSELDİ

Ekonomi programının en büyük vaatlerinden biri olan TL’nin reel olarak değerli kalması ise olumlu yönde verilere yansımaya devam ediyor. TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru 61.90 ile 2021 Eylül ayından bu yana en yüksek seviyeye çıkarken, TL'nin reel değeri 2.5 yılın zirvesini görmüş durumda. İşletme ve Pazarlama Uzmanı Volkan Soykan ise bankacılık sektöründeki kar oranlarına dikkat çekerek, "Bankaların 2023 yılının Ocak-Mayıs döneminde 190.3 milyar lira olan toplam net kârı, bu yılın ilk beş ayında 233.6 milyar liraya yükseldi. Bankacılık sektörünün net kârı ilk 5 ayda yıllık yüzde 23 arttı. Bankalar düşük-yüksek faiz dönemi ayırt etmeksizin kar etmenin yolunu buluyor" dedi.

MEVDUATTA GETİRİ YÜKSEK

Soykan ayrıca, haziran ayında aylık bazda en yüksek reel getirinin, yüzde 1.62 oranıyla mevduat faizi (brüt)'te gerçekleştiğini de ifade ederken, "Tüketici kredilerinde ise 13 haftalık yıllıklandırılmış ve kur etkisinden arındırılmış büyüme yüzde 27.9 olarak izleniyor. Ticari kredi büyümesi yüzde 31.4 olarak gerçekleşti. Bu durum iç talepte Merkez Bankası’nın istediği seviyede bir düşüşün önüne geçiyor" diye konuştu.

DOLAR İÇİN 40 TL AÇIKLAMASI

Finans analisti İslam Memiş, piyasalara ilişkin son değerlendirmesinde ise şunları söyledi: "Kişisel öngörüm, yıl sonu Dolar/TL kurunun 40-45 TL bandında olacağı şeklinde. Uluslararası arenada jeopolitik gerilimler bekliyorum ve bu durum dolar kurunun yükselmesine neden olacak."

"Ekonomi yönetimi; TÜİK verileri üzerinden yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 49 olarak duyursa da, enflasyonunun yüzde 50'nin altına düşmesi  mümkün gözükmüyor. Analizler ile sahadaki durum farklı. İnsanlar enflasyonun altında eziliyorlar. Sancılı bir süreç yaşıyoruz. Vergilerin yumuşatılması gerekiyor. Yıl sonunda gram altın fiyatının 3 bin TL'nin üzerine çıkacağını öngörüyorum."