Ekonomi

Dolarda kıyamet tarihi açıklamasından sonra TÜSİAD'dan 'patlama' uyarısı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun geçtiğimiz Cuma günü 'finansal piyasayaları destekleyici' diyerek aldığı kararlar sonrası doların seyri ve bundan sonra varacağı yer hakkında TÜSİAD'dan sürpriz bir çıkış geldi.Cuma günü 18,30 TL seviyesinden 17,55 TL’ye gerileyen euro da yeni haftanın ilk gününde 17,28 TL’den işlem gördü

Cuma günü yüzde 4,56 oranında düşen dolar, yeni haftaya da yüzde 2,35 düşüşle 16,37 TL’den başladı. Cuma günü 18,30 TL seviyesinden 17,55 TL’ye gerileyen euro da yeni haftanın ilk gününde 17,28 TL’den işlem gördü. Ancak dolar ve euroda yukarı yönlü hareket tekrar başladı. Dolar 16,55 TL'ye euro da 17,52 TL'ye kadar yükseldi. 

BDDK, 24 Haziran cuma akşamı piyasalar kapandıktan sonra şirketlerin TL kredi kullanım koşullarını yeniden düzenledi.

Kurumun 9 Haziran’da attığı adımların bir devamı olarak açıkladığı yeni düzenlemeye göre, ihtiyacından fazla döviz bulunduran şirketler TL kredi kullanmak için dövizi bozdurmak zorunda kalacak. Kurul kararına göre 15 milyon lira karşılığı, yani yaklaşık 908 bin dolar yabancı para nakit varlığı bulunan şirketler, aktifleri veya yıllık satış gelirlerinin yüzde 10'undan fazla yabancı para nakit varlığı tutuyorlarsa TL cinsi nakdi ticari kredi kullanamayacak.

BDDK, alınan kararın benzerlerinin geleceğine ilişkin açıklamasını 27 Haziran Pazartesi günü yaptı.

Kamuoyunun dikkatini çeken BDDK açıklamasında kredi piyasası gelişmelerine yönelik alınan tedbirlerin hem Türkiye Ekonomi Modeli çerçevesindeki selektif kredi yaklaşımı hem de finansal istikrarı destekler nitelikte olduğuna dikkat çekildi.

Açıklamada, "Birbirini tamamlayıcı ve finansal istikrarın güçlendirilmesine yönelik tedbirler alınmaya devam edilecektir” denildi.

BDDK'nın kredi düzenlemesine TÜSİAD Baş ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, katıldığı canlı yayında değerlendirdi.

Altınsaç, Türkiye'de iş yapan şirketlerin bu düzenlemenin dışına çıkmak için kendilerine yeni yöntemler belirleyebileceğine işaret etti.

Şirketlerin ellerindeki dövizi yurt dışına çıkarabileceklerini söyleyen Altınsaç, çok kritik bir gelişme hakkında uyarıda bulundu.

"İTHALAT PATLAR DAHA ÇOK DOLARA İHTİYAÇ OLUR"

Öztok Altınsaç, ayrıca sözlerine şöyle devam etti:

"Onun dışında tehlikeli gördüğün birkaç vaziyet var. Şirketlerin yurt dışında var olan iştirakleri varsa oraya para çıkartabilirler. Bu belki ileride engellemeye çalışılır bunun dışında şirketler kâr payı da dağıtabilir, ben temettü dağıtırım der ve şirketten para çıkar. Bu da istemediğimiz bir şey. Çünkü biz şirketlerin kaynakları artsın, ekonomide kapladıkları yer büyüsün ve ticarete daha fazla dahil olsunlar istiyoruz. Son olarak bir de enerji ve emtia işi yapanlar direk emtia toplayabilirler, erken stoklamaya de başlarlarsa daha erkenden alım olur ve ithalat bu anlamda patlar. Daha fazla dövize ihtiyacımız olur."

e-faturaya geçişte son tarih 1 Temmuz Cuma! Yüzde 40 indirim uygulanacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan memur maaşlarına zam açıklaması! Ödemeler ne zaman yapılacak belli oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan petrol bulundu açıklaması: İşte yüksek kalite petrol çıkan o ilimiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan asgari ücrete ek zam tarihi açıklaması! Maaşlar ne zaman kaç lira artacak?

Kurban bayramı tatili kaç gün olacak belli oldu! Kurban bayramı ne zaman kaç gün tatil ilan edildi?