Ekonomi

Dolarda ortalık alev alev yanacak! Analistler kırmızı kodla duyurdu, doları olan herkes tıklasın

Dolar fiyatlarında çok önemli gelişmeler yaşanıyor. Analistlerden de konuyla ilgili son dakika yorumu geldi. Analistler doların 21 Eylül'den sonra yükselişe geçebileceğini ifade ediyor. Analistler de doların yeniden tarihi zirveye yaklaşmasının ardından son dakika yorumunda bulundu

ABD'deki enflasyon verilerinin ardından dolar yükselişe geçti. Analistler de doların yeniden tarihi zirveye yaklaşmasının ardından son dakika yorumunda bulundu. 

Eylül – Aralık 2021 döneminde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizinde peş peşe indirimlere gitti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “düşük faiz” ısrarı ve bu yöndeki açıklamalarına paralel olarak Merkez Bankası’nın söz konusu dönemde faizleri peş peşe düşürmesi ile politika faizi 500 baz puanlık indirim sonrasında Aralık 2021’de %14’e çekildi. Bu süreçte hızla yükselişe geçen dolar kuru da 18,40 TL ile tarihi zirvesini gördü.

Ardından düşüşe geçen ancak 2022 yılında yeniden kademeli yükseliş yaşayarak 18,00 TL sınırını aşan dolar kuru, kritik ABD enflasyon verileri beklenirken gelen artışlarla birlikte bir kez daha tarihi zirvesine yaklaştı. Dolar kurunda 2022 yılının zirvesi yeniden test edildi. İşte detaylar…

Piyasalarda, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) Eylül ayındaki toplantısında politika faizini bir kez daha 75 baz puan artıracağına yönelik beklentiler güçlendi. ABD’de açıklanan Ağustos ayı enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesiyle, Fed’in Eylül’de faizi 75 baz puan artıracağına kesin gözüyle bakılmaya başlandı. Gözler bu aşamadan sonra 21 Eylül’de Fed’in açıklayacağı faiz kararına olacak.

ANALİSTLER KIRMIZI KODLA UYARDI

Analistler tarafından da kırmızı kodla bir uyarı yapıldı. Analistler doları olanların elindeki dolar sahip çıkmalarını ve dolar fiyatlarının 21 Eylül'den sonra bir kez daha artabileceğini ön gördü.