Ekonomi

Dolarda yeri yerinden oynatacak karar! Türk Lirasından büyük kaçış olacak uyarısı

Döviz kurlarındaki yükseliş devam ediyor. Dolar kuru yükselişini hızlandırdı güne 16,18 TL’den başlayan kur 16,35 TL’yi aştı. Euro ise 17,45 TL’nin üzerine çıktı. Uzmanlar doların önümüzdeki günlerde yeni bir rekorun beklendiğini duyurdu. Dün en düşük 15,91 TL, en yüksek 16,16 TL seviyelerini gören dolar kuru, günü 16,07 seviyesinde kapatmıştı

Türk lirasının ay başından beri döviz kurları karşısındaki değer kaybı hızlandı. Dün en düşük 15,91 TL, en yüksek 16,16 TL seviyelerini gören dolar kuru, günü 16,07 seviyesinde kapatmıştı. Dolar, bugün 16,35 lirayı aştı. Dolar, bu rakamla 20 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyeyi görmüş oldu.

Güne 17,32 TL'den başlayan euro kuru ise 17,47 TL’yi gördü.

Öte yandan, piyasaların odağında 26 Mayıs Perşembe açıklanacak Merkez Bankası politika faizi var. Ekonomistlerin genel beklentileri faizlerin yüzde 14'te sabit bırakılması yönünde. Faizlerde alınacak sabit tutulma kararının doları daha da yükseltmesi bekleniyor. 

HSBC, dolar/TL için yıl sonu tahminini 16,5’ten 17,5’e yükseltti. Banka ekonomistleri, 3. çeyrekte enflasyonun yüzde 90'lara yaklaşabileceğini de öngördü.

"ENFLASYON YÜZDE 90'A ÇIKACAK"

HSBC Orta ve Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Kur Stratejisti Murat Toprak, Dolar/TL için yıl sonu tahminlerini 16,5’ten 17,5’e yükselttiklerini açıkladı.

Bankanın 24 Mayıs tarihli raporda, “Yüksek enflasyon ve düşük nominal faiz Türk lirası için yeni bir makro tema değil ama enflasyonun henüz tepe yapmadığı bir ortamda reel faiz dinamiği giderek artan bir şekilde TL aleyhinde seyrediyor” ifadeleri kullanıldı.

Raporda mevcut durumda yüzde 70’lerde açıklanan enflasyonun HSBC ekonomistlerinin tahminlerine göre 3. çeyrekte yüzde 90’a yaklaşabileceği belirtildi. Bu durumun Merkez Bankası’nın faiz artırmaya niyetli görünmediği bir ortamda reel faizin yeni bir rekor düşük seviyeye gerileyeceği anlamına geleceği ifade edildi.

Rapordaki değerlendirmelere göre bu nedenlerle yurt içi yerleşiklerin TL tutma isteği önümüzdeki aylarda azalıp, dolar/TL’nin daha da yükselmesine neden olabilir.

Yetkililer yeni önlemler ve yeni enstrümanlar açıklayabileceğine dikkat çeken banka ancak mevcut politika ve makro zeminde bunların TL üzerindeki etkisinin geçici olabileceğini belirtti.

 

Hükümetten asgari ücrete Temmuz zammı açıklaması! Maaşlarda yüzde kaç artış olacak?

Ünlü ekonomist rekoru açıkladı! Kaçınılmaz olan geliyor ama herkes bu karara kilitlendi

Soros yine ortaya çıkıp bombayı patlattı: Sonun başlangıcı olacak diyerek açıkladı

Konutta fiyat indirimi için düğmeye basıldı! O projenin tarihi belli oldu Cumhurbaşkanı açıklayacak

Değeri altına endekslenecek! Dolara karşı 125 yıllık plan devreye sokulacak

TOKİ'den bedava ev ve aylık bin 200 lira iddiası! Bakanlık açıklama yaptı

Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda 2022 kurbanlık fiyatları açıklandı! En ucuz kurbanlıklar kaç lira oldu?

Çeyrek ve gram altın fiyatlarında 'Büyük yangın' tarihi: Altını elinde tutan ateşte yanacak!

Buğday fiyatlarıyla ilgili sürpriz gelişme! TMO'nun çiftçiye vereceği alım fiyatlarını eski müdür açıkladı